Aktywacja Kernela Pae

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
michas2224
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Aktywacja Kernela Pae

Post autor: michas2224 »

Witam, może ktoś wie jak uruchomić najwnosze ubuntu z jadrem pae, mimo zainstalowanego kernela:

Kod: Zaznacz cały

linux-generic-pae jest już w najnowszej wersji.
linux-headers-generic-pae jest już w najnowszej wersji.
dołożyłem sobie troche pamięci, ale wykrywa tylko 3200mb. We wcześniejszych wersjach z tego co pamięntam nie było problemów, nawet z gruba można odrazu po instalacji wybrać było pae, tutaj w tej wersji taka opcja się nie pojawia.

Dodam jeszcze:

Kod: Zaznacz cały

grep --color=always -i PAE /proc/cpuinfo
flags		: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts aperfmperf pni dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm lahf_lm dtherm tpr_shadow
Awatar użytkownika
hsurim
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Re: Aktywacja Kernela Pae

Post autor: hsurim »

Jak uruchamiasz system, to po włączeniu się GRUB, zjedź o dwie linijki do dołu i tam wybierz to, co Cię interesuje.
arturo1980
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Aktywacja Kernela Pae

Post autor: arturo1980 »

Z tego,co wiem w Ubuntu od 12.10 x86 niema juz kerneli pae, non-pae. Jest jeden kernel. Aktualnie mam Xubuntu 12.10 x86 na jajku 3.5.0-26. W synapticu widnieje jako linux-image-genric. Bez problemu wykrywa całe 8GB pamięci. Szukałbym przyczyny problemu ,gdzie indziej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”