Zależy jak jest zrobiony remiks... Wyjaśnię na przykładzie
Przyjazna Mysz Xfce 12.04PL była budowana na podstawie oryginalnych repozytoriów Ubuntu. Po instalacji masz oryginalne repo z serwera dla Polski. Skrypt Ubumatic zawarty w Myszy podmienia te repo dla Polski na repo międzynarodowe, które bywa niejednokrotnie szybsze od tego z serwera dla naszego kraju. Skrypt dodaje także wpisy, których w oryginale nie ma, ale do multimediów i innych ważnych dla zjadacza chleba dodatków i programów są ważne.Można mieć dostęp nowszych paczek (w Myszy są włączane skryptem backporty), i są już dodawane niejednokrotnie ppa od twórców konkretnych programów itp. ( w Myszy dodane PPA dla środowiska grafoicznego Xfce 4.10 w Ubuntu 12.04).
Nie wiem jak jest w Przyjaznym Puchaczu, ale jeżeli jest opcja "Ustaw repozytoria", to kliknij to, bo może być tak jak wyżej, lub podobnie ( Pisklak dodaje np. dodatkowe wpisy, których sources.list nie ma, jakieś dobre ppa).
Dla mnie zarówno remiksy Ubuntu i Xubuntu są blisko związane z pierwowzorami, z których się wywodzą. Nikt tu nie grzebie tam gdzie nie powinien. Remiksy nie są lepsze, ani gorsze pod względem jakości, bo to ten sam "krąg paczek instalacyjnych". Są tylko lepsze lub gorsze pod względem doboru oprogramowania na płycie instalacyjnej. Jeżeli ktoś uważa Gnome-Mplayer i Audacious za złe programy, to i remiks Xubuntu uzna za zły, itd.
Nie jestem obiektywny, ale uważam Xubuntu za lepsze.