GRUB nie działa

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
kapik987
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

GRUB nie działa

Post autor: kapik987 »

Siemka. Mam taki problem.
Zainstalowałem sobie Ubuntu 12.04 (polski remiks), i wszystko działało. Przy starcie systemu wyświetlało mi się okienko GRUB'a, mogłem wybrać system (Ubuntu albo Windę). Po jakimś czasie wysiadł mi sterownik od karty graficznej, a że nie chciało mi się instalować nowego, po prostu zastąpiłem, za pomocą przewodnika, Ubuntu 12 na 13.04.
Teraz, gdy odpalę system mój PC wydaje jakieś dziwne dźwięki, i nie wyskakuje mi okienko GRUB'a, a zamiast niego konsola, z napisem: "GRUB rescue".
Spróbowałem zbootować system z dysku, i wszystko działało, GRUB mi się wyświetlił. Co zrobić, aby wyświetlał się też przy starcie?
P.S. Podejrzewam, że muszę zmienić partycję startową. Tylko jak?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: GRUB nie działa

Post autor: bear7 »

Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Niniejsze zagadnienie zostało omówione w PORADNIKACH, PRZEWODNIKU lub START Z UBUNTUW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Sznurek: viewtopic.php?f=146&t=123055&p=719887
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
kapik987
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: kapik987 »

Ale mój GRUB działa dobrze, do cholery. Problem w tym, że przy samym starcie systemu się psuje. Gdy z Boot Menu wybiorę dysk z Ubuntu, to GRUB się ładnie otwiera. A przy starcie, jak już wspominałem, przysłowiowa $$$$$$$$.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

kapik987 pisze:Ale mój GRUB działa dobrze, do cholery. GRUB się ładnie otwiera. A przy starcie, jak już wspominałem, przysłowiowa $$$$$$$$.
Zacznij może od wyluzowania trochę, bo z takim nastawieniem, to na forum kariery Ci nie wróżę.
GRUB Rescue to odpowiedź GRUB-a na niemożliwość namierzenia plików potrzebnych do rozruchu. Więc zamiast strzelać focha, opisz lepiej co się dzieje po kolei, a jak masz z tym problem, to zrób fotki, wrzuć na imageshack albo podobny temu serwis i podziel się nimi na forum.
Pobierz także bootinfoscript, odpal go i podzieli się wynikiem.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”