[WINE] Dziwne zachowanie kursora myszy przy emulowaniu niektórych programów

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
UnitedCutlery
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

[WINE] Dziwne zachowanie kursora myszy przy emulowaniu niektórych programów

Post autor: UnitedCutlery »

Witam.
Właśnie zainstalowałem sobie Ubuntu 12.04 64 bit obok Windowsa 7. Wszystko niby działa dobrze, ale są problemy z programem Wine.
Wiem że instalowanie Wine gdy mam Windowsa jest bez sensu, ale po prostu chcę zobaczyć jak chodzą na nim różne programy.
Po zainstalowaniu np. CS-a 1.6 nie ma żadnych problemów, gra chodzi dobrze. Ale gdy zainstaluję np. S.T.A.L.K.E.R. Cień Czarnobyla lub Infernal to kursor zaczyna się dziwnie zachowywać. W tych grach gdy poruszę myszką wydaje się jak by kursor "pływał" tzn. ma jak by lekkie opóźnienie, ciężko nim w cokolwiek nacelować, ma zbyt dużą czułość itp. To samo przy próbie ruszania kamerą w grze.
Nie wiem za bardzo czym to może być spowodowane.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2013, 22:38 przez UnitedCutlery, łącznie zmieniany 1 raz.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Re: [WINE] Problem z kursorem

Post autor: namok »

Gdy instalujesz coś w wine to najpierw skorzystaj z tego.
UnitedCutlery
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: [WINE] Dziwne zachowanie kursora myszy przy emulowaniu niektórych programów

Na stronie którą podałeś STALKER ma status GOLD a Infernal status PLATINUM. Obie gry powinny działać bardzo dobrze. Tak więc nie wydaje mi się że to wina złej emulacji jednego lub dwóch programów. Tym bardziej że na YouTube są filmiki na których te gry działają dobrze.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Jeden: WINE to nie jest emulator - więcej na ten temat znajdziesz choćby pytając google.
Dwa: Z jakiegoś powodu - według mnie tak nie powinno być, ale to nie moja decyzja - WINE ma status aplikacji stabilnej, a te samy programy/gry różnie się zachowują na tym samym sprzęcie i nawet tym samym wydaniu Ubuntu.
Trzy: Zerknij tutaj: http://appdb.winehq.org/objectManager.p ... n&iId=7377
Nie wiem jak ty, ale ja - poniżej części known problems - zauważyłem chyba ze cztery komentarze dotyczące problemów z myszą. Jak na status GOLD, sporo jest komentarzy z problemami. Co ważniejsze, w jednym z przypadków, podana jest tam informacja, jak problem został rozwiązany - w pozostałych padły przynajmniej sugestie.

Jeszcze raz napiszę, to że jedna aplikacja/gra działa dobrze, nie znaczy wcale, że inna będzie też pięknie śmigać. Każdą aplikację/grę pod WINE trzeba rozpatrywać jako osobny przypadek/problem. A już na pewno, winehq.org jest do tego najodpowiedniejszym miejscem.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
UnitedCutlery
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Problem naprawiony. Przeinstalowałem Ubuntu, pobrałem WINE od nowa i teraz wszystko śmiga jak należy. Np. STALKER działa równie dobrze co na Windowsie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”