Serwer sieci pracowni - potrzebna pomoc i wskazówki.

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
LordCanti
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Serwer sieci pracowni - potrzebna pomoc i wskazówki.

Post autor: LordCanti »

Witam.

Może najpierw przedstawię sytuację, a później przejdę do rzeczy.
Mam zwyczaj po pomoc sięgać do google, niestety, gdy nie jestem w stanie znaleźć/wykorzystać informacji w necie jestem zmuszony prosić o pomoc. Jako osoba, która obcowała kiedyś z linuxami, a dokładniej FreeBSD dostałem pewne zadanie.
Od 3 tygodni w szkole robię serwer do naszej "sieci pracowni". Stawiam go od zera. Serwer ma chodzić na Ubuntu Server 10.04 LTS z doinstalowanym GNOME. Ma być bramką na świat, czyli pełnić rolę przekaźnika, dla innych komputerów podłączonych do niego za pomocą switcha. Jednocześnie musi działać jak serwer bez dostępu do internetu. Topologia całej sieci jest znacznie skomplikowana, serwer ma internet z routera. Serwer jak serwer: apache, MySQL, DHCP, DNS itp itd. Konfigurowałem go na webmin'ie. Udało mi się skonfigurować serwer DHCP, aby przydzielał adresy ip z określonej puli komputerom podłączonym do niego. I na komputerach był internet. Coś tam z serwerem DNS też walczyłem. Na początku działało jako-tako aby-było. A teraz tak namieszałem, że nie da się nawet wejść na stronę serwera po ip, komputery nie mają internetu i w ogóle. Będę go musiał przeinstalować.
I teraz sedno.
Apache, MySQL'a sobie skonfiguruję, potrzebna mi pomoc z DNS i DHCP. To są chyba najważniejsze moduły serwera-bramki.
Potrzebuję skonfigurować DNS'a tak, żeby przypisać do serwera domenę np. serwer.tps i kiedy każdy użytkownik komputera podpiętego do switcha wpisze w przeglądarkę serwer.tps to wczyta mu stronę serwera. Czyli klient najpierw będzie musiał odpytać serwer DNS na serwerze, a później serwer odpyta dalej, jeśli nie ma tego adresu. - To jest główny problem.
Fajnie byłoby też podzielić szybkość łącza na użytkowników aby nie było tak, że jeden ciągnie 500kb/s a drugi nie może wczytać strony. - To wiem, że można zrobić jakoś iptables, jeśli nie to mnie poprawcie i nakierujcie.

I polećcie mi najlepszy webowy panel serwera (webmin jest chyba spoko). Czytałem, że są serwery DNS lepsze od BIND'a do tego typu zadań. Do podziału łącza czytałem trochę o skryptach shaper i lartc, ale ich nie ogarniam.

Linuxa skomentuję tak milion-pięćset-sto-dziewięćset konfiguracji więcej od Windowsa.
Dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
phate
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox

Re: Serwer sieci pracowni - potrzebna pomoc i wskazówki.

Post autor: phate »

serwer dns -> bind
do podzialu lacza polecam projekt co sie zowie lms http://www.lms.org.pl/ naprawde bardzo fajna sprawa

pozdrawiam,
phate
"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej."
A. Einstein
Awatar użytkownika
LordCanti
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za poradę, ale jak dobrze nie skonfiguruję DNS'a i DHCP to nici z tego. Bardziej by mi się przydał ktoś kto mnie poprowadzi w tym temacie.
phate
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

"Tyl­ko dwie rzeczy są nies­kończo­ne: wszechświat oraz ludzka głupo­ta, choć nie jes­tem pe­wien co do tej pierwszej."
A. Einstein
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Post autor: jacekalex »

Ja praktycznie całą konfigurację Binda robię w Webminie, serwer DHCP też tam można wyklikać z palca.

Wystarczy elementarna wiedza, umiejętność myślenia i kompatybilna podkładka pod mysz. :D
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
LordCanti
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Elementarna (podstawowa czyli jak działa i co robi) wiedza nie wystarczy :P Trzeba wiedzieć jaki typ wartości można wpisać do danego pola. Znalazłem taki fajny poradnik jak skonfigurować BINDa pod to co ja chcę zrobić (czyli lokalny DNS, niekoniecznie wykupione domeny, niekoniecznie internet) tutaj, może się komuś jeszcze przyda. Dzisiaj walczyłem kilka godzin w szkole z tym i udało mi się go przeinstalować i ustawić DHCP, i BINDa na serwer cache'ujący czy jak to tam się zwało. W poniedziałek będę walczył dalej.

I phate dzięki za linki trochę się przydały.
A lms zajmę się jak skończę z tym. Trzeba to skompilować i pobawić się dłużej niż apt-get.
phate
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

no do lmsa trzeba juz troche wiecej czasu poswiecic:)
ale naprawde to jest fajna sprawa:)
A. Einstein
jim123
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: jim123 »

jeżeli wątek aktywny to polecam
http://www.wioowszkole.org/section/szko ... ks-ubuntu/
a tu znajdziesz pasjonata,który ma gotowe rozwiązanie na twoje problemy LordCanti
http://www.abix.info.pl/
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”