Instalacja windowsa spod Linuksa.

Jeśli już na pewno nie da się umieścić posta wyżej.
Stiffler
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Instalacja windowsa spod Linuksa.

Post autor: Stiffler »

Witam,
Mam taki problem. Mam komputer ktory nie posiada cdromu (itp) ani nie potrafi obsluzyc pendrive (a konkretnie jest problem z ich obsluga). Potrzebuje zainstalowac windowsa xp, na partycji podstawowej tak jak to robimy z plyty CD ale... spod Linuxa :) Najlepiej gdybym mogl rozpoaczac instalacje a po restarcie kontynuowac ja juz bez pomocy pingwina. Wie ktos jak takie cos zrobic?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Instalacja windowsa spod Linuksa.

Post autor: bear7 »

Jak zrobisz sobie obraz ISO z oryginalnej płyty Windows XP na innym komputerze, możesz próbować z zabawą poprzez dodanie odpowiednich wpisów do GRUB-a (choć w tym przypadku, raczej będziesz musiał skorzystać z grub4dos). Nie wiem, czy to zadziała, bo nigdy nie miałem potrzeby instalacji Windowsa w ten sposób. Tutaj google podpowiada, co wie na ten temat.

Inne rozwiązanie... Wyciągnij "twardziela" i wrzuć do komputera, który ma działający CDROM. Rozpocznij instalację i jak instalator skończy kopiować pliki i poprosi o ponowne uruchomienie, wyciągnij dysk i wrzuć z powrotem do komputera, w którym ma siedzieć cały czas.

Myślę, że warto także spytać o rozwiązania na forum okienkowym.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ostatnia deska ratunku”