ładowanie telefonu po usb
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Blackbox
- Kontakt:
ładowanie telefonu po usb
Witam
Zainstalowany system to Mint 7 (wydaje mi się że w 6 działało). Podłączam telefon po usb to laptopa Ibm t43 przez chwilę pokazuje ładowanie baterii i przestaje. Tak jakby jakiś program zarządzał zasilaniem urządzeń usb i w ramach oszczędności rozłączał. Pendrive działają bez problemów.
Co może być przyczyną tego stanu rzeczy?
Chodzi o telefon Toshiba G900
Zainstalowany system to Mint 7 (wydaje mi się że w 6 działało). Podłączam telefon po usb to laptopa Ibm t43 przez chwilę pokazuje ładowanie baterii i przestaje. Tak jakby jakiś program zarządzał zasilaniem urządzeń usb i w ramach oszczędności rozłączał. Pendrive działają bez problemów.
Co może być przyczyną tego stanu rzeczy?
Chodzi o telefon Toshiba G900
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: ładowanie telefonu po usb
Wydaje mi się (bardzo na wyczuciekesser pisze: Tak jakby jakiś program zarządzał zasilaniem urządzeń usb i w ramach oszczędności rozłączał. Pendrive działają bez problemów.

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
To może być kwestia ustawień systemu. W windows w menedżerze urządzeń możesz ustawić opcje dotyczące zarządzania energią w gniazdach usb. Niestety co do Minta nie mogę pomóc.
- ka_o_3991
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Możliwe też, że telefon ładuje się tylko gdy jest zamontowany, albo po prostu musi się jakoś "dogadać" z komputerem
Powiedz może co to za telefon, a najlepiej wpisz to też w temacie 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
Uruchom na chwilę jakiegoś innego Linuksa
jako LiveCD, w ten sposób będziesz mógł sprawdzić czy
problem występuje tylko w Mincie czy też w innych Linuksach
jako LiveCD, w ten sposób będziesz mógł sprawdzić czy
problem występuje tylko w Mincie czy też w innych Linuksach
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Re: ładowanie telefonu po usb
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć,czy istnieje program który potrafi zwiększyć "moc prądu" dostarczanego do USB ?
Potrzebne jest "Prąd wyjściowy: 1200 mA" ,aby telefon się ładował. Telefon to Nokia N900. Ładowarki nie mam [Nokia AC-10E] ,a kable USB nie zdają egzaminu.
Chciałbym się dowiedzieć,czy istnieje program który potrafi zwiększyć "moc prądu" dostarczanego do USB ?
Potrzebne jest "Prąd wyjściowy: 1200 mA" ,aby telefon się ładował. Telefon to Nokia N900. Ładowarki nie mam [Nokia AC-10E] ,a kable USB nie zdają egzaminu.
Nadane z Sony Vaio VGN-NW21SF
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Na moj gust USB jest na plycie glownej wiec zwiekszenie poboru pradu (o ile da sie to przeskoczyc) grozi spaleniem plyty.
Sadze ze projektanci plyt porobili ograniczenia w tym wzgledzie.
Sadze ze projektanci plyt porobili ograniczenia w tym wzgledzie.
- anemus
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
1. W laptopach są gniazda usb mogące dostarczyć więcej prądu - patrz instrukcja.
2. Część telefonów zaczyna się ładować przez usb gdy dostanie odpowiedni sygnał, by się przełączyć - często pyta w jaki stan przełączyć w wypadku Widows. a Linuksie nie wiem bo nie ładowałem. Dedykowana ładowarka podaje sygnał na odpowiedniej linii w standardzie. Kiedyś miałem taki problem nawet z uniwersalnymi ładowarkami usb i pewnym rupieciem. Pomagało zwarcie jednej linii do masy.
3. Płyty nie spalisz bo są ograniczniki (patrz pkt1).
2. Część telefonów zaczyna się ładować przez usb gdy dostanie odpowiedni sygnał, by się przełączyć - często pyta w jaki stan przełączyć w wypadku Widows. a Linuksie nie wiem bo nie ładowałem. Dedykowana ładowarka podaje sygnał na odpowiedniej linii w standardzie. Kiedyś miałem taki problem nawet z uniwersalnymi ładowarkami usb i pewnym rupieciem. Pomagało zwarcie jednej linii do masy.
3. Płyty nie spalisz bo są ograniczniki (patrz pkt1).