Serwer Openfire - uruchomienie jako inny użytkownik

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
filip_b
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Serwer Openfire - uruchomienie jako inny użytkownik

Post autor: filip_b »

Witam. Jestem świeżo po instalacji i konfiguracji serwera XMPP Openfire, serwis działa poprawnie jednak uruchomiony został na koncie root. Moje pytanie brzmi: czy istnieje możliwość uruchomienia serwisu Openfire na innym użytkowniku (bez praw root) z zachowaniem konfiguracji oraz dotychczasowo zarejestrowanych użytkowników?

Pozdrawiam
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Serwer Openfire - uruchomienie jako inny użytkownik

Post autor: bear7 »

A sudo/su nie rozwiązuje twojego problemu? Może się nie znam, bo sam nie używam, ale jaki jest sens w tym, aby zwykły użytkownik mógł wł/wył usługę? Czy nie będzie to powodować problemu, gdy inni użytkownicy będą korzystać z tego serwisu? Moim zdaniem, jakiś sens to ma, że do uruchomienia usługi, wymagane są specjalne uprawnienia? Jak każdy tak na serwerze może robić sobie co chce, to długo ten serwer nie podziała...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
filip_b
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

bear7 pisze:A sudo/su nie rozwiązuje twojego problemu? Może się nie znam, bo sam nie używam, ale jaki jest sens w tym, aby zwykły użytkownik mógł wł/wył usługę? Czy nie będzie to powodować problemu, gdy inni użytkownicy będą korzystać z tego serwisu? Moim zdaniem, jakiś sens to ma, że do uruchomienia usługi, wymagane są specjalne uprawnienia? Jak każdy tak na serwerze może robić sobie co chce, to długo ten serwer nie podziała...
Chodziło mi raczej o to czy serwer powinienem uruchomić na koncie root czy raczej na (również moim) koncie z ograniczonymi prawami. Do uruchomienia nie są wymagane uprawnienia roota ale instalując cały serwer zalogowany byłem właśnie na niego i teraz gdy go skonfigurowałem i próbowałem uruchomić na prawach zwykłego użytkownika to straciłem wszelkie ustawienia oraz nie udało mi się ukończyć procesu konfiguracji.
Na samym serwerze zmiany wprowadzać mogą użytkownicy z prawami administratora danej usługi.

Jestem bardzo początkującym użytkownikiem dlatego możliwym jest to że popełniam jakiś kardynalny błąd w tej sprawie lub nie rozumiem do końca pojęć, jeśli ktoś ma wyraźne podejrzenia że tak własnie jest proszę o wskazanie pomyłek.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Openfire jest napisany w Javie, i przez to niezbyt wydajny, i niezbyt bezpieczny.

Lepiej zainstaluj z repo i skonfiguruj Ejabberd, masz przy nim automatyczne aktualizacje bezpieczeństwa, a OpenFire Ejabberd zjada na drugie śniadanie.

Ma też własny panel do administrowania kontami.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, 21:18 przez jacekalex, łącznie zmieniany 1 raz.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
filip_b
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

jacekalex pisze:Openfire jest napisany w Javie, i przez to niezbyt wydajny, i niezbyt bezpieczny.

lepiej zainstaluj z repo i skonfiguruj Ejabberd, masz przy nim automatyczne aktualizacje bezpieczeństwa, a OpenFire Ejabberd zjada na drugie śniadanie.

Ma też własny panel do administrowania kontami.
Nie wiem właśnie czy opłaca mi się kombinować w tej chwili kiedy wszystko działa, tak jak mówiłem będzie to serwer zamknięty dla nieco ponad 50 użytkowników więc nie potrzebuję niczego wymyślnego. Dużym plusem (jak dla początkującego) jest całkiem prosty panel administracyjny i łatwe instalowanie przezeń pluginów.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

No to sorry - ale nic bardziej wymyślnego niż Openfire nie jestem w stanie wymyślić :)
U mnie zeżarł 2 GB RAM i mniej nie chciał, jak toto uruchomiłeś na 150 MB to uważaj to za wielki sukces.
Jeśli nie potrzebujesz kilku ficzerów które daje Ci tylko OF - lepiej zainstaluj coś innego (ejaberd albo co).
filip_b
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ethanak pisze:No to sorry - ale nic bardziej wymyślnego niż Openfire nie jestem w stanie wymyślić :)
U mnie zeżarł 2 GB RAM i mniej nie chciał, jak toto uruchomiłeś na 150 MB to uważaj to za wielki sukces.
Jeśli nie potrzebujesz kilku ficzerów które daje Ci tylko OF - lepiej zainstaluj coś innego (ejaberd albo co).
Tak naprawdę przy Openfire trzymają mnie dwa elementy panel administracyjny i plugin dostępny z jego poziomu o nazwie broadcast pozwalający na wysyłanie masowych komunikatów do całego serwera lub wybranych grup aczkolwiek wydaje mi się że to można uzyskać na większości serwerów XMPP. Co do RAM to java sama wybrała taką ilość sam serwer w spoczynku z dwoma dodatkowymi pluginami zużywał ok 30 z tych 150 MB.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

W Ejabberd też jest panel administracyjny, do zarządzania kontami, jest opcja zmiany hasła z poziomu komunikatora (o ile serwer ma dostęp do zmiany haseł), jest dostępna opcja autoryzacji przez PAM, co pozwala go podpiąć do dowolnej uslugi systemowej, np Postfixa lub Dovecota czy Samby, i też jest opcja wysyłania do wszystkich użytkowników, albo tworzenia pokoi, gdzie jedna wiadomość idzie do całej grupy użyszkodników, do tego proxy do przesyłania plików, a także STUN do komunikacji audio, i chyba video też.

Jest trochę zabawy z plikiem konfiguracyjnym, trzeba bardzo uważać na składnię, ale jak już śmiga, to nie ma z nim większych problemów, nawiasem pisząc, o ile się nie mylę na ubuntu.pl też działa Ejabberd, podobnie, jak na dug.net.pl

Jedyna wada, to to, że bibliotek do mysql i postgresa nie ma w repo, trzeba je ściągać instalować bezpośrednio ze źródeł, o ile ktoś je potrzebuje, bo lepiej i bezpieczniej go puścić przez autoryzację PAM.

Serwer jest napisany w języku Erlang, który ma znacznie mniej potencjalnych dziur i podatności, niż Java,
i nie wymaga całego ramu na swój użytek. ;)

Sznurki:
https://help.ubuntu.com/community/SettingUpJabberServer
http://www.ejabberd.im/
https://git.process-one.net/ejabberd/ma ... guide.html

Pozdrawiam
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”