to mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie

I niestety od razu zgłaszam się z problemem, bo od dłuższego czasu próbuję zmusić system do obsługi wieloprzyciskowej myszy a4tech G7-750, ale nadal nie potrafię tego dokonać. Przeszukałem już chyba cały Internet i wydawać by się mogło, że znalazłem działające rozwiązanie, jednak kilka problemów stanęło na mojej drodze i nie wiem co dalej.
Zacznę od tego jak wyglądają pliki konfiguracyjne.
/usr/share/X11/xorg.conf.d/xorg.conf
Kod: Zaznacz cały
Section "InputDevice"
Identifier "A4Tech RF USB Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
# Option "Emulate3Buttons" "false"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "ButtonMapping" "1 2 3 8 9"
EndSection
#/bin/bash
xmodmap -e "pointer = 1 2 3 6 7 4 5"
imwheel -k -b "0 0 6 7"
".*"
None,Thumb1,Space
None,Thumb2,Escape
Ponadto, gdy próbuję testować mysz poleceniem xev bywa, ze ten sam przycisk definiowany jest jako "button 6" by po ponownym uruchomieniu komputera i ponownym teście zgłosić się jako "button 8". Nie wiem w czym jest problem, może jest to spowodowane działaniem imwheelera.
No i trzeci kłopot wiąże się z samą definicją przycisków. Chciałbym aby wynikiem wciśnięcia pierwszego z przycisków było wpisanie spacji, natomiast wynikiem drugiego miało by być "wciśnięcie" klawisza Escape. Jednak nie wiem, czy użyte przeze mnie definicje są poprawne, nigdzie nie znalazłem informacji. W przykładowym pliku konfiguracyjnym imwheel można znaleźć różne klawisze np. Up,Shift_L|R|-R|-Shift_L|O|-O|F|-F|L|-L|Return albo Control_L, Page_Up, ale spacji i escape brak.
Czy ktoś z was spotkał się kiedyś z podobnymi problemami? Ktoś wie jakie popełniłem błędy i jest chętny by mnie bezlitośnie wypunktować?

pozdrawiam