Mysz a4tech (konfiguracja imwheel vs. błędne rozpoznania przycisków)

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
de_szczu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Mysz a4tech (konfiguracja imwheel vs. błędne rozpoznania przycisków)

Post autor: de_szczu »

Halo halo,
to mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie :)
I niestety od razu zgłaszam się z problemem, bo od dłuższego czasu próbuję zmusić system do obsługi wieloprzyciskowej myszy a4tech G7-750, ale nadal nie potrafię tego dokonać. Przeszukałem już chyba cały Internet i wydawać by się mogło, że znalazłem działające rozwiązanie, jednak kilka problemów stanęło na mojej drodze i nie wiem co dalej.
Zacznę od tego jak wyglądają pliki konfiguracyjne.

/usr/share/X11/xorg.conf.d/xorg.conf

Kod: Zaznacz cały

Section "InputDevice"
    Identifier "A4Tech RF USB Mouse"
    Driver "mouse"
    Option "CorePointer"
    Option "Device" "/dev/input/mice"
    Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
#    Option "Emulate3Buttons" "false"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"
    Option "ButtonMapping" "1 2 3 8 9"
EndSection
/etc/X11/Xsession.d/57xmodmap

#/bin/bash
xmodmap -e "pointer = 1 2 3 6 7 4 5"
imwheel -k -b "0 0 6 7"
/etc/X11/imwheelrc

".*"
None,Thumb1,Space
None,Thumb2,Escape
Tu pojawiają się pytania, czy to są wszystkie pliki, z którymi można dokonać bindowania dodatkowych klawiszy myszy oraz czy są w dobrych lokalizacjach (w postach, artykułach etc. znalezionych w necie te lokalizacje się różniły).

Ponadto, gdy próbuję testować mysz poleceniem xev bywa, ze ten sam przycisk definiowany jest jako "button 6" by po ponownym uruchomieniu komputera i ponownym teście zgłosić się jako "button 8". Nie wiem w czym jest problem, może jest to spowodowane działaniem imwheelera.

No i trzeci kłopot wiąże się z samą definicją przycisków. Chciałbym aby wynikiem wciśnięcia pierwszego z przycisków było wpisanie spacji, natomiast wynikiem drugiego miało by być "wciśnięcie" klawisza Escape. Jednak nie wiem, czy użyte przeze mnie definicje są poprawne, nigdzie nie znalazłem informacji. W przykładowym pliku konfiguracyjnym imwheel można znaleźć różne klawisze np. Up,Shift_L|R|-R|-Shift_L|O|-O|F|-F|L|-L|Return albo Control_L, Page_Up, ale spacji i escape brak.

Czy ktoś z was spotkał się kiedyś z podobnymi problemami? Ktoś wie jakie popełniłem błędy i jest chętny by mnie bezlitośnie wypunktować? :)A może jest inny sposób na ustawienie tych przycisków?

pozdrawiam
sj65
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Fluxbox

Re: Mysz a4tech (konfiguracja imwheel vs. błędne rozpoznania przycisków)

Post autor: sj65 »

Może tutaj znajdziesz coś dla siebie.
viewtopic.php?f=140&t=161998

Pozdrawiam
de_szczu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Unity

Re: Mysz a4tech (konfiguracja imwheel vs. błędne rozpoznania przycisków)

Post autor: de_szczu »

Dzięki za namiary :)
gdzieś na drodze poszukiwań znalazłem info, że te pakiety nie działają dobrze na 12.04, ale w tej sytuacji - dam mu szansę :)

-- 14 maja 2013, o 21:32 --

Fajnie, wszystko (btnx) działa jakimś cudem, po wielu problemach, wielu odinstalowaniach i ponownych zainstalowaniach ;) udało się. Program wykrył wszystkie klawisze myszy i podpiąłem pod dodatkowe przyciski klawisze spacji i escape. Ale pojawił się nowy kłopot, otóż, klawisze esc i spacja (poza innymi przewidzianymi dla nich zastosowaniami pod przyciskami myszy) świetnie nadają się do sterowania odtwarzaniem video w firefoxie (YT etc.), spacja to pauza/odtwarzanie, esc to wyjście z trybu pełnego ekranu. I wszystko pięknie, tylko firefox te konkretne przyciski myszy rozpoznaje jako klawisze "wstecz" i "do przodu", niezależnie od konfiguracji programu btnx :)

Ktoś może wie jak wyperswadować ff, by posłuchał ustawień btnx i nie robił po swojemu?

pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”