[SOLVED] KDE Się tnie, pokaz slajdów
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
[SOLVED] KDE Się tnie, pokaz slajdów
Witam.
Mój sprzęt to:
Procek: AMD Phenom 9850 Quad-Core
Pamięć: 4GB RAM
Grafika: GeForce 9800 GTX+
Mam dwa systemy obok siebie Windows 7 i Kubuntu 13.04 i na nowo utworzonej partycji zainstalowałem Kubuntu 12.04.
Zaraz po instalacji Kubuntu 12.04 w momencie gdy po raz pierwszy uruchamia się system pojawia się tytułowy pokaz slajdów. A mianowicie przez 2s wszystko niby jest normalnie ale potem środowisko graficzne laguje i to tak bardzo że nie ma w tym płynności. Klikam menu start i nic się nie dzieje klikam je ponownie no to się pokaże ale ono nie reaguje, wygląda jakby zamarło. Co dziwniejsze przechodzenie między pulpitami za pomocą rolki w myszce działa. I wtedy zauważyłem że kde tylko wygląda na martwe bo gdy otworze menu start (nie wiem czy tak się nazywa) i zaczne wpisywać "terminal" w pasku uruchom (czy też wyszukaj) to menu start znika ale u góry ekranu pojawia sie cień podobnego paska i gdy przełącze pulpit na drugi i spowrotem na pierwszy to już normalnie widać ten pasek/okienko i mogę dokończyć wisywanie słowa terminal. Ale i tak nie widze co wpisuje. W terminalu to samo, nie widze co wpisuje przełącze pulpit na 2 i znowu na 1 i w i już widze co wpisałem.
Co ciekawe wyszedłem ze środowiska graficznego kombinacją klawiszy ctrl+alt+F1 i tam już się nic nie tnie. Zainstalowałemm wten sposób sterownik do karty graficznej nvidia-current-updates restart i nie pomogło. Potem zainstalowałem jeszcze linux-firmware i też lipa. Skopiowałem firmware od mojej karty telewizyjnej do katalogu /lib/firmware i lipa, zrobiłem to bo na kubuntu 13.04 nie miałem dźwięku dopuki ten firmware się tam nie znalazł.
Tak więc kubuntu 13.04 działa mi normalnie, a 12.04 nie chce. Sprawdzałem 12.04 w VirtualBox ale tam jest wszystko ok. A chce coś przetestować w 12.04 czego nie moge sprawdzić w VirtualBox.
Ma ktoś jakieś pomysły dlaczego się tak dzieje i jak to naprawić?
Mój sprzęt to:
Procek: AMD Phenom 9850 Quad-Core
Pamięć: 4GB RAM
Grafika: GeForce 9800 GTX+
Mam dwa systemy obok siebie Windows 7 i Kubuntu 13.04 i na nowo utworzonej partycji zainstalowałem Kubuntu 12.04.
Zaraz po instalacji Kubuntu 12.04 w momencie gdy po raz pierwszy uruchamia się system pojawia się tytułowy pokaz slajdów. A mianowicie przez 2s wszystko niby jest normalnie ale potem środowisko graficzne laguje i to tak bardzo że nie ma w tym płynności. Klikam menu start i nic się nie dzieje klikam je ponownie no to się pokaże ale ono nie reaguje, wygląda jakby zamarło. Co dziwniejsze przechodzenie między pulpitami za pomocą rolki w myszce działa. I wtedy zauważyłem że kde tylko wygląda na martwe bo gdy otworze menu start (nie wiem czy tak się nazywa) i zaczne wpisywać "terminal" w pasku uruchom (czy też wyszukaj) to menu start znika ale u góry ekranu pojawia sie cień podobnego paska i gdy przełącze pulpit na drugi i spowrotem na pierwszy to już normalnie widać ten pasek/okienko i mogę dokończyć wisywanie słowa terminal. Ale i tak nie widze co wpisuje. W terminalu to samo, nie widze co wpisuje przełącze pulpit na 2 i znowu na 1 i w i już widze co wpisałem.
Co ciekawe wyszedłem ze środowiska graficznego kombinacją klawiszy ctrl+alt+F1 i tam już się nic nie tnie. Zainstalowałemm wten sposób sterownik do karty graficznej nvidia-current-updates restart i nie pomogło. Potem zainstalowałem jeszcze linux-firmware i też lipa. Skopiowałem firmware od mojej karty telewizyjnej do katalogu /lib/firmware i lipa, zrobiłem to bo na kubuntu 13.04 nie miałem dźwięku dopuki ten firmware się tam nie znalazł.
Tak więc kubuntu 13.04 działa mi normalnie, a 12.04 nie chce. Sprawdzałem 12.04 w VirtualBox ale tam jest wszystko ok. A chce coś przetestować w 12.04 czego nie moge sprawdzić w VirtualBox.
Ma ktoś jakieś pomysły dlaczego się tak dzieje i jak to naprawić?
Ostatnio zmieniony 19 maja 2013, 01:59 przez userZwindy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
Re: KDE Się tnie, pokaz slajdów
Ja bym sprawdzil na poczatek /etc/fstab tu moze byc pies pogrzebany
Zobacz jak oznaczone sa partycje.
Przypomnialem sobie, ze kiedys tez taki myk chcialem zrobic, dwa linuxy na tym samym dysku i takze cos mi nie wychodzilo, dopiero zainstalowanie na przylaczanym USB zewnetrznym poszlo, ale gdy uruchamialem lapka a nie mialem podlaczonego zewnetrznego dysku plul mi sie Grub.

Zobacz jak oznaczone sa partycje.
Przypomnialem sobie, ze kiedys tez taki myk chcialem zrobic, dwa linuxy na tym samym dysku i takze cos mi nie wychodzilo, dopiero zainstalowanie na przylaczanym USB zewnetrznym poszlo, ale gdy uruchamialem lapka a nie mialem podlaczonego zewnetrznego dysku plul mi sie Grub.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
-
- Sędziwy Jeż
Oto i fstab.
Niestety większości z tego nie rozumiem. Jedyne czym różni się ten fstab od tego z 13.04 to ta linijka z proc, której w 13.04 nie ma ale i tak mi to nic nie mówi.
Kod: Zaznacz cały
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda9 during installation
UUID=bf4fef6c-63b1-4261-918c-1ce55430cfaf / ext4 errors=remount-ro 0 1
/dev/sda7 none swap sw 0 0
-
- Zakręcona Traszka
Daj hasha # na proc i sprawdz jak to dziala.
Rozumiem, ze /home tez jest na /dev/sda9, nie robiles osobnego ??
Lenovo G50
Lenovo G50
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
A ja podejrzewam, że Ubuntowe KDE kiepsko znosi brak akceleracji 3D, a jeśli nie jest zainstalowany lub włączony ster Nvidii, to po odpaleniu Xorga na Nouveau, trzeba się trochę nagimnastykować, żeby odpalić akcelerację na Nouveau.
Bez akceleracji 3D tak czasami wyglądają efekty plasma-desktop i kwina, które w KDE są włączone na full domyślnie.
Więc jak się tak tnie, to radzę sprawdzić:
Pozdrawiam

Bez akceleracji 3D tak czasami wyglądają efekty plasma-desktop i kwina, które w KDE są włączone na full domyślnie.
Więc jak się tak tnie, to radzę sprawdzić:
glxinfo | grep string

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Linux User #499936

-
- Sędziwy Jeż
Tak wszystko na sda9.Daj hasha # na proc i sprawdz jak to dziala.
-
- Zakręcona Traszka
Tak informacyjniejacekalex pisze: Więc jak się tak tnie, to radzę sprawdzić:PozdrawiamKod: Zaznacz cały
glxinfo | grep string

mtosh@mtosh-comp:/$ glxinfo | grep string
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.4
client glx vendor string: Mesa Project and SGI
client glx version string: 1.4
OpenGL vendor string: Intel Open Source Technology Center
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Sandybridge Mobile
OpenGL version string: 3.0 Mesa 9.1.1
OpenGL shading language version string: 1.30
Lenovo G50
Lenovo G50
-
- Sędziwy Jeż
Niestety to nic nie dało.Daj hasha # na proc i sprawdz jak to dziala.
A oto wynik polecenia glxinfo | grep string:
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
client glx vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce 9800 GTX/PCI/SSE2
OpenGL version string: 2.1.2 NVIDIA 173.14.35
OpenGL shading language version string: 1.20 NVIDIA via Cg compiler
-- 19 maja 2013, o 00:59 --
Znalazłem rozwiązanie, a raczej obejście problemu. Pobrałem obraz kubuntu 12.04 o pojemności 3.2 GB i instalowałem w trybie tekstowym. Po instalacji nie miałem żadnych problemów z czymkolwiek.

Ta nie udana instalacja odbywała się na wersji 12.04.2, niby mała różnica a jakie problemy.
Tak więc dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc

- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Re: [SOLVED] KDE Się tnie, pokaz slajdów
Do 9800GTX lepiej bierz nowszy sterownik, znacznie lepiej działają aktualne stery, np ja mam ostatni:
Pozdrawiam

I oczywiście Kwin ruszył prawidłowo na sterach własnościowych, a nie na Nouveau, w Debianie jest tak samo.glxinfo | grep string:
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
client glx vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce 8600 GT/PCIe/SSE2
OpenGL version string: 3.3.0 NVIDIA 319.17
OpenGL shading language version string: 3.30 NVIDIA via Cg compiler

Pozdrawiam

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Linux User #499936
Linux User #499936

-
- Sędziwy Jeż
Re: [SOLVED] KDE Się tnie, pokaz slajdów
Ok.
Właśnie miałem wtedy problem z zainstalowaniem sterów ze stronki nvidii bo nie wiedziałem jak wyłączyć środowisko graficzne, a komenda z 13.04 nie działała.
Właśnie miałem wtedy problem z zainstalowaniem sterów ze stronki nvidii bo nie wiedziałem jak wyłączyć środowisko graficzne, a komenda z 13.04 nie działała.