Nieprawidłowe działanie Flasha w Chromium na Ubuntu 12.04/13.04

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Raphael_King
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Nieprawidłowe działanie Flasha w Chromium na Ubuntu 12.04/13.04

Post autor: Raphael_King »

Witajcie, mam odwieczny problem z flashem na dużym ekranie w przeglądarkach chrome/chromium. Używam adobe-flashplugin (domyślny flashplugin-installer ledwo chodzi na pełnym ekranie), Pepper flash - szkoda gadać. Tak więc gdy wezmę youtuba na pełny ekran, niezależnie w jakiej rozdzielczości, to przy dynamicznych scenach, a w sumie przy każdej klatce pojawiają się takie pasy(ciężko to opisać). W każdym bądź razie w Firefoxie takich uchybień nie ma.
Postanowiłem ostatnio przetestować sobie Minta w wersji 14 opartej na Ubuntu 12.10 i 15 w fazie początkowej opartej na Ubuntu 13.04. Z żalem muszę stwierdzić, że tam flash chodzi niezawodnie na Chromium i Chrome. Zainstalowałem sobie nawet Ubuntu 12.04 żeby sprawdzić czy to może świeżość jądra raringa powoduje to, że ten flash nie chodzi na Chromium.
Instalowałem nawet na Ubuntu 12.04/13.04 flasha z Minta, czyli mint-flashplugin, próbowałem też flasha z Debiana experimental i efekt jest taki sam, że są pasy w Chromium :???: . Wykluczyłem tym samym możliwość, że to flash jest zły. Sprawdziłem czy otwarte drivery do radeona mogą to powodować, ale Mint korzysta również xserver-xorg-video-radeon w tej samej wersji. Podobnie instalowanie różnych wersji Chromium i Chrome nie pomaga.
Pomyślałem, że to może wina Unity, ale doinstalowałem Xfce i nic to nie dało.
Reasumując, niech mi to ktoś mądry z was wyjaśni czym to jest spowodowane, że na Mincie to wszystko ładnie śmiga jeśli idzie o flash na każdej przeglądarce, a na Ubuntu nie. Może ktoś z was miał podobny problem i znalazł rozwiązanie. Proszę Was bardzo o jakieś wskazówki.
Moja spec:
eMachines g640 z biedronki :twisted:
4-rdzeniowy AMD phenom II n970
radeon hd4250 - kompletne dno, ale gdy kupowałem tego lapka nie wiedziałem, że będę korzystał na nim z linuksa
3gb ram
Dodam, że korzystam z wydań 32bitowych jeśli idzie o linuksa, bo mialem problemy z 64bitowymi.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2013, 18:59 przez Raphael_King, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Problem z flashem w Chromium na Ubuntu 12.04/13.04

Post autor: bear7 »

przy dynamicznych scenach, a w sumie przy każdej klatce pojawiają się takie pasy(ciężko to opisać).
Jak ciężko opisać, to może wrzuć zdjęcie albo filmik.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Raphael_King
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Problem z flashem w Chromium na Ubuntu 12.04/13.04

przy dynamicznych scenach, a w sumie przy każdej klatce pojawiają się takie pasy(ciężko to opisać).
Jak ciężko opisać, to może wrzuć zdjęcie albo filmik.
Próbowałem, ale tego efektu nie da się zauważyć na filmiku. Po prostu jakby takie klatkowanie co jakiś czas. Taki sam efekt miałem kiedyś jak zainstalowałem sterowniki własnościowe fglrx i oglądałem filmy przez VLC. Po prostu przy szybszej akcji taka wyraźna zmiana klatki i po prostu od tego czasu przymykałem oko na brak flasha w Chromium, bo uznałem, że to ta grafika moja ma słabe stery i otwarte i zamknięte, ale jak zobaczyłem, że wszystko hula na Mincie to mnie krew zalała, bo to chyba jakiś dobór paczek o tym musi decydować, bo przecież reszta to kopia Ubuntu. Nie mogę tego pojąć.
Awatar użytkownika
henrykibsen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Flash w Chromium na Ubuntu 12.04/13.04

Post autor: henrykibsen »

A nie próbowałeś przełączyć się na html5 przeglądając youtube na przykład skoro flash ci sprawia problemy? http://www.youtube.com/html5
Każda chwila jest wiecznością, kiedy lewactwo wystrzelone w kosmos.
Raphael_King
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Flash w Chromium na Ubuntu 12.04/13.04

henrykibsen pisze:A nie próbowałeś przełączyć się na html5 przeglądając youtube na przykład skoro flash ci sprawia problemy? http://www.youtube.com/html5
Oczywiście, że próbowałem, ale efekt ten sam, a nawet gorszy.
Poszperam jeszcze o różnicach paczek i kodeków między Ubuntu a Mintem, i może jakoś dojdę do sedna problemu.

-- 20 maja 2013, o 11:33 --

Jestem szczerze zawiedziony, problem chyba tkwi w środowisku graficznym, bo zainstalowałem na Ubuntu z repozytoriów Minta metapaczkę Cinnamona mint-meta-cinnamon i mint-flasha i jak włączyłem to środowisko to flash w Chromium hulał tak jak powinien. Pomyślałem więc, że wreszcie zostały dociągnięte odpowiednie paczki i uruchomiłem Unity, ale niestety flash chodził źle jak zwykle. Wypróbowałem jeszcze pulpity LXDE i XFCE niestety bez efektów. Niestety nie pozostaje mi chyba nic innego jak zainstalować sobie Minta jako domyślny system, chociaż wolałbym tego nie robić. Jeśli ktoś ma jakieś porady niech pisze, bo będę śledził ten wątek jeszcze długo.
Calavior
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Nieprawidłowe działanie Flasha w Chromium na Ubuntu 12.04/13.04

Post autor: Calavior »

Mam prawdopodobnie dokładnie ten sam problem :/ także również byłbym wdzięczny, gdyby ktoś pomógł rozwiązać ten dziwny problem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”