Jaki Linux na stary/słaby komputer?
- Ironclad
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Jaka dystrybucja na stary laptop Pentium M 1,6Ghz 512MB
A może CrunchBang?
Re: Jaki Linux na stary/słaby komputer?
Ja z kolei zastanawiam się czy na starym komputerze nie zainstalować jakiegoś ubuntu w wersji poniżej 9.10. Chodź wydania niewspierane, istnieje możliwość dodania repozytorium z oprogramowaniem. Widzę, że dostępne są backporty, może część oprogramowania nie jest zbyt przestarzała. Wydania z GNOME poniżej wersji 9.10 na moim drugim komputerze (512 MB RAM) działały szybciej niż aktualne LXDE, a przy tym były bardziej konfigurowalne.
Stanisław1968 pisze:Witam !
Chciałbym poprosić o pomoc w dobraniu wersji UBUNTU do starego laptopa z procesorem 1Ghz, pamięcią 256 MB, grafika Trident Cyberblade 8MB - mam wprawdzie UBUNTU 8.04, ale ta na wspomnianym laptopie nie działa "zbyt płynnie"
Niech spróbuje, może po kilkudziesięciu sekundach wybierze terminal z LXMenu i uda się zrobić aktualizację.k2cl pisze:Proponuję skorzystać z Lubuntu. Nie będzie zabijać prędkością działania, ale powinno całkiem sprawnie funkcjonować.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
Witam, mam laptopa z Intel Celeron M 1.46ghz 1gb ram Radeon Xpress200M Series. Jaki linux byłby tu opytmalny. Zastanawiałem się nad Ubuntu 12.04 lub Xubuntu 12.04. A może jeszcze jakaś inna dystrybucja była by lepsza?
linuks, a starszy laptop
Mój laptop to wieloletni toshiba satellite z 1 gb ramu, gdzie domyślnie był system vista. Poszukuję jakiegoś lekkiego systemu, który by działał bezproblemowo i służył do przeglądania internetu, sprawdzania poczty, youtube'a, oglądania filmów i torrentów. Cały dzień spędziłem na szukaniu różnych wersji, nie działa bootowanie z usb, czyli każdą muszę wypalać, niektóre się w ogóle nie bootowały (ubuntu 12.10), włączałem virtual boxa to wyskakiwał błąd non-pae. Włączyło mi się xubuntu 12.04, ale nie wiem, czy wypalać kolejną płytę.
Czytałem coś o puppy linux i damn small linux, ale wydaje mi się, że 1gb ramu powinno wystarczyć na jakiegoś ubuntu. Co radzicie? Probówać z xubuntu 12.04, albo czymś z 11.xx? a może mint 13 maya?
Proszę o pomoc
//bear7: Wątek przeniesiony i połączony z już istniejącym - proponuję zapoznać się z wcześniejszymi postami.
Czytałem coś o puppy linux i damn small linux, ale wydaje mi się, że 1gb ramu powinno wystarczyć na jakiegoś ubuntu. Co radzicie? Probówać z xubuntu 12.04, albo czymś z 11.xx? a może mint 13 maya?
Proszę o pomoc
//bear7: Wątek przeniesiony i połączony z już istniejącym - proponuję zapoznać się z wcześniejszymi postami.
- rom
- Przebojowy Jelonek
Re: linuks, a starszy laptop
Teraz jest 19:50. Zamiast czekać na odpowiedź już zdążyłbyś zainstalować to Xubuntu i mieć jakieś pojęcie, czy jest wystarczająco lekkie, czy szukać dalej...przez Marc0 » 22 kwi 2013 18:22
Ja używam Xubuntu 12.04 w postaci remiksu http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... rumowiczow Różnice względem oryginału są chyba niewielkie. Po niewielkim tuningu na starcie zabiera mi chyba 160 MB RAM, czy nawet mniej.
Można też doinstalować Openboksa i mieć jeszcze lżej. Ale oprócz lekkiego środowiska trzeba też używać lekkich programów.
edycja:
Zajrzyj na kilka ostatnich stron tego wątku: viewtopic.php?f=125&t=88780
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: linuks, a starszy laptop
Co prawda dałbyś radę z Unity przy 1 GB ramu ale nie polecam (będzie ci się ślimaczył). Lepiej wybierz Xubuntu (XFCE) lub Lubuntu (LXDE) czy Linux Mint.
Jeśli nie Linux to port Androida na x86.
Jeśli nie Linux to port Androida na x86.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- BogumilH
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 19.04
- Kontakt:
Re: Jaki linux na netboka
Na taki komputer polecam nie UBUNTU, ale Fedorę z XFCE.
Prosta konfiguracja, mniej ramu ciągnie niż np. Xubuntu.
Posiadam na netbooku Samsung, Windows 7 na tym sprzęcie jest nieużywalny.
Prosta konfiguracja, mniej ramu ciągnie niż np. Xubuntu.
Posiadam na netbooku Samsung, Windows 7 na tym sprzęcie jest nieużywalny.
- xxx666xxx
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Jaki linux na netboka
Temat owszem wielokrotnie poruszany na forum obecnie śmiało mogę polecić Lubuntu 13.04 ( Ubuntu ze środowieskiem LXDE ) na netbook
Działa wspaniale a RAMu ciągnie w okolicach 150 MB w porywach średnio intensywnej używalności ( Uruchomione w tle Libre Office , Przeglądarka Firefox oraz odtwarzacz Qmmp jedynie około 250 czasem 300 MB !

Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Witam. Czy mógłby ktoś poradzić jakiś w miarę lekki system który tak naprawdę służyłby do np. pisania dokumentów, robienia prezentacji, nagrywania różnych plików muzycznych i standardowo do przeglądania internetu.
Komputer ma procesor 1,6GHZ (niestety nie pamiętam jaki model osobiście korzystam z laptopa)
768 MB RAM
Dobrze by było, aby miał przejrzysty interfejs i nie wymagał masy aktualizacji (niezbyt szybkie łącze internetowe)
Komputer ma procesor 1,6GHZ (niestety nie pamiętam jaki model osobiście korzystam z laptopa)
768 MB RAM
Dobrze by było, aby miał przejrzysty interfejs i nie wymagał masy aktualizacji (niezbyt szybkie łącze internetowe)
-
- Sędziwy Jeż
Kolego, przejrzałeś niniejszy wątek? Wielokrotnie zostało już powiedziane, że "lekkość" to nie tyle kwestia systemu, a oprogramowania. System dobierasz wg upodobań i przy takich parametrach jak podałeś nie ma znaczenia czy będzie to standardowe Ubuntu, Arch, Debian czy Fedora. Jest w zasadzie tylko jeden przypadek gdy parametry, a ściślej mówiąc ilość pamięci RAM, może determinować wybór dystrybucji: jej instalator. Jednakże trzymałbym się z dala od dystrybucji, która wymaga nie wiadomo jakich ilości pamięci do uruchomienia zwykłego instalatora, a tym bardziej od takiej, która nie posiada opcjonalnego instalatora tekstowego dla słabszych maszyn.
Weź dystrybucję, której używasz na codzień lub której założenia Ci odpowiadają i w pierwszej kolejności odinstaluj "ciężkie" środowisko graficzne typu KDE na rzecz "lekkiego" zestawu menedżer okien + menedżer plików. Uwierz, że już te 2 elementy sprawią iż system stanie się lżejszy. Naprawdę nie ma sensu szukanie tej najlżejszej dystrybucji bo lepiej wyjdziesz na właściwym ustawieniu używanej aktualnie dystrybucji.
Moja propozycja, zawsze ta sama: - fluxbox lub ewentualnie xfce, do tego zmiana ciężkich aplikacji na lżejsze odpowiedniki, o ile jest to możliwe (a zazwyczaj jest, wyłączając niestety przeglądarki internetowe jeśli ktoś chce mieć w pełni funkcjonalną).
Weź dystrybucję, której używasz na codzień lub której założenia Ci odpowiadają i w pierwszej kolejności odinstaluj "ciężkie" środowisko graficzne typu KDE na rzecz "lekkiego" zestawu menedżer okien + menedżer plików. Uwierz, że już te 2 elementy sprawią iż system stanie się lżejszy. Naprawdę nie ma sensu szukanie tej najlżejszej dystrybucji bo lepiej wyjdziesz na właściwym ustawieniu używanej aktualnie dystrybucji.
Moja propozycja, zawsze ta sama: - fluxbox lub ewentualnie xfce, do tego zmiana ciężkich aplikacji na lżejsze odpowiedniki, o ile jest to możliwe (a zazwyczaj jest, wyłączając niestety przeglądarki internetowe jeśli ktoś chce mieć w pełni funkcjonalną).
"Doskonałości nie osiąga się wtedy, gdy już niczego nie można dodać, ale wtedy, gdy już niczego nie można odjąć.”
-
- Piegowaty Guziec
Cześć
Posiadam Athlona 64 3000+ z taktowaniem 1.7. Jest to procesor jednordzeniowy. Pamięć 512, a karta Radeon4350.
Komputer do internetu, przelewów itp.
Proszę o pomoc w wyborze lekkiej i bezpiecznej dystrybucji oczywiście ze środowiskiem graficznym bo ono jest tutaj chyba najbardziej obciążające?
Posiadam Athlona 64 3000+ z taktowaniem 1.7. Jest to procesor jednordzeniowy. Pamięć 512, a karta Radeon4350.
Komputer do internetu, przelewów itp.
Proszę o pomoc w wyborze lekkiej i bezpiecznej dystrybucji oczywiście ze środowiskiem graficznym bo ono jest tutaj chyba najbardziej obciążające?
- Kamuisan
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
Najpierw spróbuj Lubuntu -> świetna dystrybucja, połączenie Ubuntu i LXDE. Jak będzie za ciężkie, w co wątpię to spróbuj Debiana skonfigurować sobie z Openboxem, lub jak nie chcesz się w to bawić to Crunchbang (na bazie Debiana). A jak masz już trochę wprawy w linuxie to możesz spróbować Arch Linux postawić.
Registered Linux user #498194
-
- Piegowaty Guziec
Ok, dzięki na informację.
Tylko, którą wersję wybrać: 13.04/12.10/12.04?
Tylko, którą wersję wybrać: 13.04/12.10/12.04?
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
weź 12.04 jest to wersja LTS więc można liczyć na długie wsparcie techniczne
-
- Piegowaty Guziec
Chyba nie w przypadku Lubuntu: https://help.ubuntu.com/community/Lubun ... usReleases
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Na twoim cudzie to i nawet linux mint 15 z mate powinno śmigać ładnie (nie wiem jak z obsługą pea u twojego procka) a jak nie to są minty unofficial 13 i 15 z lxde. Mógł byś sobie dokupić te jeszcze jedną kość ramu 512mb na alledrogo spokojnie za 10zł kupisz a da to komfort pracy.
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
- mati75
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Mint z mate to zmulona świnia, więc szybciutko zapcha 512 MB ramu.
Debian Developer
- Ironclad
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
A Mint z Cinnamon to też zmulona świnia?
Może i Mint muli z MATE ale na Arch'u u mnie zasuwa aż miło. Na starcie niecałe 200 mb ram'umati75 pisze:Mint z mate to zmulona świnia, więc szybciutko zapcha 512 MB ramu.