Dzisiaj podczas startu systemu po raz pierwszy zobaczyłem okno gruba (zdziwiłem się, bo nigdy wcześniej go nie widziałem). Wybrałem standardowo "Ubuntu" i pojawił się standardowy (okropny) splash screen, więc myślałem, że wszystko jest dobrze. Ku mojemu zdziwieniu zobaczyłem taką wiadomość:
http://i.imgur.com/gzVDtFf.jpg
Mógłby mi ktoś pomóc?
Ubuntu nie może wystartować, dziwny ekran "gave up wating for root device"
- ka_o_3991
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu nie może wystartować, dziwny ekran "gave up wating for root device"
Nie chciałbym straszyć, ale to może świadczyć o problemach z dyskiem...
Robiłeś ostatnio jakieś kombinacje z dyskami (dodawanie partycji, przypinanie/odpinanie dysków itp)?
Spróbuj odpalić system z płytki/pendriva i sprawdzić czy ten dysk działa jak należy.
Robiłeś ostatnio jakieś kombinacje z dyskami (dodawanie partycji, przypinanie/odpinanie dysków itp)?
Spróbuj odpalić system z płytki/pendriva i sprawdzić czy ten dysk działa jak należy.
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Ubuntu nie może wystartować, dziwny ekran "gave up wating for root device"
jeśli zmieniłeś rozmiar partycji tej na której masz zainstalowanego ubuntu to się nie dziw że tak tobie się stało
ja na twoim miejscu to bym uruchomił system z pendriva (ew. z płytki), potem otworzył plik /etc/fstab (oczywiście na tej partycji na której masz system) i tam sprawdził czy uuid partycji / jest poprawny (oczywiście porównując go do tego co tobie powie polecenie a jeśli nie tym poleceniem to ) i ewentualnie go zmienił na taki zgodny z prawdą
jeszcze bym przeskanował partycje programem gparted
no i chyba to tyle
ja na twoim miejscu to bym uruchomił system z pendriva (ew. z płytki), potem otworzył plik /etc/fstab (oczywiście na tej partycji na której masz system) i tam sprawdził czy uuid partycji / jest poprawny (oczywiście porównując go do tego co tobie powie polecenie
Kod: Zaznacz cały
ls -al /dev/disk/by-uuid/
Kod: Zaznacz cały
sudo blkid
jeszcze bym przeskanował partycje programem gparted
no i chyba to tyle