Drodzy Użytkownicy Ubuntu,
Nadszedł czas że muszę zmienić 11.10 na 12.04. Jest to dla mnie bardzo bolesna czynność, bo mam tak dużo różności na 11.10 że hoho.
Czy istnieje możliwość bezpiecznej aktualizacji do 12.04 bez utraty tego co mam (chodzi mi głównie o zainstalowane oprogramowanie, biblioteki itd) ?
Czy użycie funkcji aromatycznej aktualizacji proponowanej przez Update Manager jest w tym przypadku jedynym/dobrym rozwiązaniem ?
Dziękuję i pozdrawiam
ZM
automatyczna aktualizacja ubutu 11.10 do 12.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: automatyczna aktualizacja ubutu 11.10 do 12.04
Z jakiej racji masz stracić aktualne oprogramowanie / dane? Lata temu sam aktualizowałem wydania poprzez menedżera aktualizacji i większych problemów nie napotkałem. Na moim osobistym komputerze poszło bezproblemowo, w szkole na każdym emacu zawieszał się w momencie konfiguracji pakietów - wyłączenie, włączenie komputera przyciskiem. Włączał się bash, urchomiłem dpkg i dokończył konfigurację paczek, a potem włączyłem GDMa i wszystko normalnie działało.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Taka odpowiedź mnie oczywiście cieszy 
Ale gdzieś czytałem (chyba na angielskim forum), że mogą być jakieś problemy, i że najlepiej zainstalować system od nowa ...
Czy ta aktualizacja do 12.04 nie jest dużo bardziej skomlikowana niż np. aktualizacja kernela ?
Czy po niej wszystko działa tak samo dobrze, jak po nowej instalacji ?
Oczywiście nie mam wyjścia i po prostu skorzystam z menadżera z nadzieją że wszystko będzie jak dawniej ...
Pozdrawiam

Ale gdzieś czytałem (chyba na angielskim forum), że mogą być jakieś problemy, i że najlepiej zainstalować system od nowa ...
Czy ta aktualizacja do 12.04 nie jest dużo bardziej skomlikowana niż np. aktualizacja kernela ?
Czy po niej wszystko działa tak samo dobrze, jak po nowej instalacji ?
Oczywiście nie mam wyjścia i po prostu skorzystam z menadżera z nadzieją że wszystko będzie jak dawniej ...
Pozdrawiam
Napisałem powyżej.ziemowitzima pisze: Czy po niej wszystko działa tak samo dobrze, jak po nowej instalacji ?
Nie jest skomplikowana. Po prostu klikasz i czekasz, tak bynajmniej było lata temu gdy to robiłem. Wydaje mi się, że część komputerów w szkole aktualizowałem bezpośrednio z 9.04 do 10.04. Nie było potrzeby aktualizacji do 9.10, chociaż większość pisze, że zalecana jest aktualizacja wydań po kolei. Podejrzewam, że jest również możliwość aktualizacji za pomocą nośnika instalacyjnego.
Ja nie miałem żadnych problemów z aktualizacjami robionymi menedżerem.