Błąd i przerwany proces kopiowania zdjęć z aparatu Canon Power Shot A720 IS

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
cyferek8
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Błąd i przerwany proces kopiowania zdjęć z aparatu Canon Power Shot A720 IS

Post autor: cyferek8 »

Witam

Aparat Canon Power Shot A720 IS mam od wielu lat i dobrze współpracował z Ubuntu od nr 7.10. No właśnie... przestał współpracować.

Nie powodzi się próba kopiowania zdjęć z aparatu. Można je oglądać np. w gThumb, w innych przeglądarkach. Nie ma problemu z podglądaniem plików w menadżerze. Ale to trwa tylko przez kilka sekund od chwili podłączenia aparatu. Kopiowanie jest tylko w części tzn., że kopiuje się tylko kilka zdjęć a później okno kopiowania robi się martwe, by po chwili wyrzucić komunikat:

Błąd w protokole strumienia: Błąd podczas zapisywania do deskryptora pliku: Przerwany potok

W tylnej części aparatu jest wizjer, a przy nim dwie diody - jedna z nich komunikuje świeceniem transfer. Miga przy przesyłaniu zdjęć. W tym wypadku dioda przestaje migać po przesłaniu np. 25 z 220 zdjęć.

Nadmienię, że aparat jest sprawny - pod Win8 nie ma najmniejszego problemu z pobraniem wszystkich zdjęć.

Uprzedzę również kretynizmy - tak - podłączam aparat kablem do odkurzacza i mam własnościowe sterowniki do podkładki pod mysz.

Szczerze zainteresowanym dziękuję za poświęcenie swojego czasu.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2013, 21:13 przez cyferek8, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Problem ze skopiowaniem zdjęć z aparatu (tylko częściowe kopiowanie)

Post autor: bear7 »

Zmień tytuł tematu na zgodny z REGULAMINEMZwróć uwagę głównie na słowa, których używaszTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Zmień tytuł wątku na "Błąd i przerwany proces kopiowania zdjęć z aparatu Canon Power Shot A720 IS".

Rozumiem, że do kopiowania zdjęć korzystasz z Nautilusa - domyślnego menadżera plików?
Masz dostęp do płyty instalacyjnej Ubuntu 13.04? Uruchom Ubuntu w trybie Live, podłącz aparat i sprawdź, czy ten sam błąd/problem się pojawia.
Masz możliwość podłączenia samej karty ze zdjęciami bezpośrednio do komputera? Czy ten błąd/problem pojawia się przy bezpośrednim kopiowaniu z karty na dysk?
Uprzedzę również kretynizmy - tak - podłączam aparat kablem do odkurzacza i mam własnościowe sterowniki do podkładki pod mysz.
Zamiast bez powodu ostrzegać, zapoznaj się z opcją raportuj post. Od tego w końcu jest na forum.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
cyferek8
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity

Re: Błąd i przerwany proces kopiowania zdjęć z aparatu Canon Power Shot A720 IS

Post autor: cyferek8 »

Do kopiowania zdjęć używałem Nautilusa, a także innych programów do przeglądania zdjęć.

W trybie live odpaliłem Xubuntu i błąd wciąż występuje.

W laptopie mam slot kart i tam kopiowanie pod Ubuntu 13.04 przebiega bezproblemowo, ale po podłączeniu kabla znów jest błąd.

Przełączam na Win8 i od kablem nie ma problemu.
Awatar użytkownika
Sierżant_Garcia
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Re: Błąd i przerwany proces kopiowania zdjęć z aparatu Canon Power Shot A720 IS

Post autor: Sierżant_Garcia »

U mnie z moim pstrykaczem Canon A2000IS, też coś podobnego się działo, więc od jakiegoś czasu używam czytnika kart.
Jak odzyskam go w środę lub czwartek to sprawdzę czy coś się zmieniło.
FX8320/GA-990FXA-UD3/Corsair Vengeance 16GB-DDR3@1333/GAINWARD GTX470/Kingston V300 120GB/2xHD103SJ/SH-B083L/SYNCMASTER 2443BW/HP PSC1315/Behringer FCA202/Behringer XENYX1002/AT2020/Logitech G-400/Logitech C-270
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”