VirtualBox-błąd krytyczny
- maciej001
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
VirtualBox-błąd krytyczny
Witam, mam następujący problem:
Miałem zainstalowany VirtualBox, a w nim Win XP. Wszystko było dobrze do czasu gdy z powodu aktualizacji automatycznych w XP zapchał mi się dysk wirtualny(ten który się tworzy postępujac krok po kroku przy konfiguracji przed właściwą instalacją systemu w VBox) na której był XP, i zaraz potem pajawił się linuxowy komunikat o braku miejsca na dysku. Wtedy już nie mogłem ani normalnie zamknąć ani Windowsa, ani VirtualBoxa. Musiałem poprostu zrestartować kompa.Po powtórnym uruchomienu już nie mogłem uruchomić XP przez VBoxa. Więc usunąłem dysk wirtualny na którym był XP. Chciałem też zainstalować ponownie VirtualBoxa, i to się udało ale teraz się nie uruchamia, i pojawia się błąd krytyczny (w załączniku). Nie wiem co robię źle, i proszę o pomoc.
Miałem zainstalowany VirtualBox, a w nim Win XP. Wszystko było dobrze do czasu gdy z powodu aktualizacji automatycznych w XP zapchał mi się dysk wirtualny(ten który się tworzy postępujac krok po kroku przy konfiguracji przed właściwą instalacją systemu w VBox) na której był XP, i zaraz potem pajawił się linuxowy komunikat o braku miejsca na dysku. Wtedy już nie mogłem ani normalnie zamknąć ani Windowsa, ani VirtualBoxa. Musiałem poprostu zrestartować kompa.Po powtórnym uruchomienu już nie mogłem uruchomić XP przez VBoxa. Więc usunąłem dysk wirtualny na którym był XP. Chciałem też zainstalować ponownie VirtualBoxa, i to się udało ale teraz się nie uruchamia, i pojawia się błąd krytyczny (w załączniku). Nie wiem co robię źle, i proszę o pomoc.
- Załączniki
-
- zrzut_ekranu-VirtualBox - Błąd krytyczny.png
- (39.06 KiB) Nie pobierany
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: i3
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: VirtualBox-błąd krytyczny
Spróbuj przeinstalować VirtualBox'a. To jest błąd z konfiguracją.
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get remove --purge virtualbox
sudo apt-get install virtualbox
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- maciej001
- Piegowaty Guziec
zrobiłem tak i otrzymałem taki oto komunikat:
Poszukałem więc w menadżerze pakietów Synaptic, pakietów mających w nazwie
...i zaintrygował mnie komunikat o tym że nie ma kandydata do instalacji...
Pakiet virtualbox nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
E: Pakiet virtualbox nie ma kandydata do instalacji
maciej@maciej-laptop:~$
zainstalowałem te, które mogły by byc przydatne w moim mnienaniu i spróbowałem ponownie. Ale bez zmian...VirtualBox OSE

-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Nie wiem, czy enedil (być może zasugerował się informacją w forumowym profilu) zanim podał Ci polecenia do wykonania, sprawdził na jakim wydaniu siedzisz, ale Ubuntu 10.10 jest już bez wsparcia - domyślne źródła zostały już wyłączone, stąd brak kandydata do instalacji.maciej001 pisze:zaintrygował mnie komunikat o tym że nie ma kandydata do instalacji...
Oznacza to tyle, że jak już coś wyrzucisz, to nie wróci. Pozostają Ci trzy opcje:
- zaktualizować do któregoś z wspieranych wydań: 12.04, 12.10, 13.04;
- poszukać na launchpadzie jakiegoś PPA, które posiada Virutalboxa i ciągle ma wsparcie dla 10.10;
- pobrać potrzebne paczki ręcznie i przeprowadzić ręczną instalację.
Czasami, poza samym atrybutem dla tytułu wątku, warto potwierdzić informację, z jakiego wydania się korzysta. Zwłaszcza, gdy nie pokrywa się informacją umieszczoną w forumowym profilu.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Faktycznie, nie sprawdziłem. Pomyślałem, że skoro autor nic nie napisał odnośnie prehistorycznego wydania, to założyłem, że ma 12.04 lub 13.04. Najlepszym rozwiązaniem będzie chyba aktualizacja (wszystkie pakiety będą wspierane).
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- maciej001
- Piegowaty Guziec
Ogólnie mówiąc, to nie poradziłem sobie z tym błędem virtualboxa...więc wywaliłem cały system w kosmos i zainstalowałem ponownie...tym razem 12.04.
Pozdrawiam
-- 29 maja 2014 12:03 --
No i mam powtórkę z rozrywki
Mam ubuntu 12.04, a ten sam problem wrócił po prawie roku.
Całkiem zawiesił mi się WinXP, którego mam na virtual boxie. Przy kopiowaniu danych z dysku współdzielonego z systemu gospodarza do systemu gościa. Zapewne z braku miejsca na Win XP. Pal licho sam windows, proszę tylko o pomoc i informację czy da się odzyskać dokumenty z dysku z WinXP z VBoxa??
Pozdrawiam
-- 29 maja 2014 12:03 --
No i mam powtórkę z rozrywki

Całkiem zawiesił mi się WinXP, którego mam na virtual boxie. Przy kopiowaniu danych z dysku współdzielonego z systemu gospodarza do systemu gościa. Zapewne z braku miejsca na Win XP. Pal licho sam windows, proszę tylko o pomoc i informację czy da się odzyskać dokumenty z dysku z WinXP z VBoxa??
- Załączniki
-
- WinXPniedostepny.png
- (104.11 KiB) Nie pobierany