Antywirus w Ubuntu - potrzebny?

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
Sylwekful
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Antywirus w Ubuntu - potrzebny?

Post autor: Sylwekful »

Witam :)
Na dniach zostanę posiadaczem laptopa z systemem Linux Ubuntu. Będzie to moja pierwsza styczność z owym systemem. Nie wiem o Linuxie praktycznie nic... no oprócz tego że jest darmowy :razz: . Dobra, przejdę do konkretów - Moje pytanie brzmi "Czy w Ubuntu (wgl w Linuxie) potrzebny jest program antywirusowy?" Z tego co czytałem w internecie istnieje bardzo mało wirusów na Linuxa, a na dodatek nie są wcale groźne. Czy jest w takim razie sens instalowania antywirusa na Linuxie?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Re: Antywirus w Ubuntu - potrzebny?

Post autor: mistrz1 »

Nie. To jest takie przyzwyczajenie z Windowsa. Jak to powiedział w wywiadzie facet w czerwonym kapeluszu: ludzie tak są przyzwyczajeni przez Windows do życia w strachu i niebezpieczeństwie grążącym za każdym krokiem, że już trudno im sobie wyobrazić bezpieczny system i boją się bezpiecznego Linuksa.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji! :) :clap:
gesnet

Post autor: gesnet »

Sylwekful pisze:Witam :)
Na dniach zostanę posiadaczem laptopa z systemem Linux Ubuntu. Będzie to moja pierwsza styczność z owym systemem. Nie wiem o Linuxie praktycznie nic... no oprócz tego że jest darmowy :razz: . Dobra, przejdę do konkretów - Moje pytanie brzmi "Czy w Ubuntu (wgl w Linuxie) potrzebny jest program antywirusowy?" Z tego co czytałem w internecie istnieje bardzo mało wirusów na Linuxa, a na dodatek nie są wcale groźne. Czy jest w takim razie sens instalowania antywirusa na Linuxie?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Tak, jeśli np. ściągasz oprogramowanie windowsowe, masz "obok" windowsa, wkładasz do napędów nośniki niewiadomwgo pochodzenia etc.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

gesnet pisze: Tak, jeśli np. ściągasz oprogramowanie windowsowe, masz "obok" windowsa, wkładasz do napędów nośniki niewiadomwgo pochodzenia etc.
A na samym Windowsie, oprogramowanie antywirusowe nie wystarczy? Czy koniecznie trzeba instalować tu (Windows) i tu (Linuks)?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
gesnet

bear7 pisze:
gesnet pisze: Tak, jeśli np. ściągasz oprogramowanie windowsowe, masz "obok" windowsa, wkładasz do napędów nośniki niewiadomwgo pochodzenia etc.
A na samym Windowsie, oprogramowanie antywirusowe nie wystarczy? Czy koniecznie trzeba instalować tu (Windows) i tu (Linuks)?
kwestia preferencji albo instalować tam co częściej się uruchamia. Osobiście nie posiadam (jedynie live cd z antivirusem i innym potrzebnym softem w razie awarii).
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

gesnet pisze: kwestia preferencji albo instalować tam co częściej się uruchamia. Osobiście nie posiadam (jedynie live cd z antivirusem i innym potrzebnym softem w razie awarii).
Nie rozumiem? Co ma kwestia preferencji, do bezpieczeństwa danego systemu? "Preferencje" oznaczają, że masz wybór:
a) instaluje na obu;
b) instaluje tylko na Windowsie;
c) instaluje tylko na Linuksie.
Z oczywistych powodów, opcja "c" odpada. IMHO, chcesz się poruszać (nawet nie piszę, że bezpiecznie) po internecie na systemie Windows, to dobre oprogramowanie antywirusowe jest obowiązkowe. Pod Ubuntu, będzie to niepotrzebny dodatek, który to trzeba pilnować, aby był zaktualizowany.

Oczywiście, mam na myśli rozwiązania "domowe" - antywirus na serwerze to inna bajka...
Awatar użytkownika
socrates
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: socrates »

Nie wiem po co ta dyskusja przeciez autor nie wspomnial slowem o windowsie ;D
W duzym uproszczeniu mozna powiedziec ze wirus to synonim slowa windows ;D
A linux to linux.
Gentoo + XFCE
macios4x

Post autor: macios4x »

Praktycznie rzecz biorąc i reasumując - na samym Linuksie antywirus wręcz zbędny, chyba że korzystasz z jakichs programów, plików z Windows
piotrek_ra
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Post autor: piotrek_ra »

Skoro już wątek o wirusach jest to z ciekawości spytam jak się dzisiaj infekują komputery? Ostatnio ktoś mnie pytał i nie wiedziałem co odpowiedzieć.

Ze znanych mi popularnych metod to

- dziurawa przeglądarka internetowa
- sciąganie i uruchamianie podejrzanego softu.
- włączony zdalny dostęp + słabe hasła tudzież ich brak.
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: zibiboniek1 »

piotrek_ra pisze:Skoro już wątek o wirusach jest to z ciekawości spytam jak się dzisiaj infekują komputery? Ostatnio ktoś mnie pytał i nie wiedziałem co odpowiedzieć.

Ze znanych mi popularnych metod to

- dziurawa przeglądarka internetowa
- sciąganie i uruchamianie podejrzanego softu.
- włączony zdalny dostęp + słabe hasła tudzież ich brak.
wirus może siedzieć w pliku mp3/jpg itp. więc po ściągnięciu się o tym dowiesz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

macios4x pisze:Praktycznie rzecz biorąc i reasumując - na samym Linuksie antywirus wręcz zbędny, chyba że korzystasz z jakichs programów, plików z Windows
Rozumiem, z tego co napisałeś, że jeżeli mam dual-boot i współdzielę pliki, to muszę na Ubuntu mieć oprogramowanie antywirusowe? Po co? Przecież Windowsowy robak nic na Ubuntu nie zdziała.
Inna opcja, jeżeli myliłem się co do pierwszej, to korzystanie z WINE i instalowanie oraz korzystanie z aplikacji windowsowych w ten sposób. Również i to nie zaszkodzi Ubuntu.

Jak już napisałem wcześniej. Po co zamartwiać się na dwóch frontach, skoro tylko jeden z nich może tak naprawdę cierpieć... IMHO, antywirus na Ubuntu (i innych dystrybucjach) to niepotrzebny dodatek.

EDIT: Jak się mylę, to proszę, aby ktoś mnie poprawił - z chęcią przeczytam.
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: norvoles »

Ja widzę sens stosowania antywira tylko w jednym przypadku: gdy nie chcemy roznosić zainfekowanych plików. To nic, że 99% wirów na Linuksie się nawet nie uruchomi, ale za to uruchomią się na Windowsach, gdzie podczepimy pendrive albo dysk.

Osobną sprawą jest natomiast jakość antywirusów opartych na bazach danych i sygnaturach, które jak powszechnie wiadomo, są do rzyci i nie trzeba się wiele trudzić, żeby ukryć dowolnego robala.
Awatar użytkownika
gelon
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: gelon »

20 lat siedzę na linuksie, bez antywirusa i firewalla.
Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
lukitd
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: lukitd »

Mam następujące pytanie. Czy te same wirusy co zagrażają systemowi Android mogą też zagrozić desktopowej wersji linuxa np. Ubuntu? Bo przecież Android to też linux. A wirusów na Androida przybywa błyskawicznie i jest już ich dużo.
Ostatnio zmieniony 04 sie 2013, 13:14 przez lukitd, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Antywirus jest na Linuxa niezbędny. :twisted:
Producenci antywirusów też muszą z czegoś żyć, i na swoje porszaty zarobić, a przy okazji dowiedzieć się z Twojego systemu, jak napisać wirusa, który wystarczająco wystraszy użyszkodnikow Linuxa, żeby każdy jeden wydal te 60 dolców co roku na antywirusa.
I przy okazji pamiętaj, że im więcej komputerów z Linuxem będzie miało antywirusy, tym bardziej będzie się opłacało pisać wirusy na Linuxa.
Na razie w Linuxie dziury są łatane z taką szybkością, ze wirusy od Kasperskiego względem Ubuntu mają zawsze rok spóźnienia, :twisted: ale fakt, że żadna korporacja nie zarabia na antywirusach na Linuxa tyle, ile powinna, jest grzechem śmiertelnym przeciwko światowej gospodarce. :rotfl:

I pamiętaj, Linux to zło - jak powiedział pewien prezes Microsoftu.
Ale na szczęście tu masz instrukcję rozgrzeszenia korporacyjnego, i stosownej pokuty, gwarantującej korporacyjne rozgrzeszenie. :twisted:

Pozdrawiam
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
gesnet

jacekalex pisze: I przy okazji pamiętaj, że im więcej komputerów z Linuxem będzie miało antywirusy, tym bardziej będzie się opłacało pisać wirusy na Linuxa.
proponuję wrócić do tematu za około 10 lat
bitex1000x
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Kontakt:

Post autor: bitex1000x »

ja żyję bez antywirusa, firewall mi starcza
Awatar użytkownika
raawek
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: raawek »

Zauważyłem, że jak ktoś przechodzi z windowsa na ubuntu, to jedną z pierwszych spraw jest zainteresowanie antywirusami. Pamiętam, jakieś 7 lat temu albo 8 też takie miałem dylematy. Gdzieś po kilku miesiącach używania linuksa prawie całkowicie się o wirusach zapomina, nawet o firewallu - z tej choroby czas wyleczy, nie trzeba żadnej terapii ani lekarza o imieniu avast czy clam, zapewniam)).
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Kontakt:

Post autor: namok »

mistrz1 pisze:Więc mam się martwić o użytkowników Windowsa? A czy oni troszczą się o użytkowników Linuksa? A jeśli tak bardzo boją się wirusów, to przecież mogą zainstalować Linuksa. :)
Powiedz tak swojemu szefowi gdy upewni się że otrzymał od Ciebie taki podarunek ;)
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

mistrz1 po części ma rację. Jeśli ktoś jest uczulony na orzechy arachidowe, to sam powinien sprawdzać co zjada. Z drugiej strony dobrze by było aby użytkownik Ubuntu ostrzegał, że dany nośnik po podłączeniu trzeba przeskanować, bo nie był sprawdzony.
także = też
tak że = więc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”