Na dniach zostanę posiadaczem laptopa z systemem Linux Ubuntu. Będzie to moja pierwsza styczność z owym systemem. Nie wiem o Linuxie praktycznie nic... no oprócz tego że jest darmowy

Z góry dzięki za odpowiedzi

Tak, jeśli np. ściągasz oprogramowanie windowsowe, masz "obok" windowsa, wkładasz do napędów nośniki niewiadomwgo pochodzenia etc.Sylwekful pisze:Witam
Na dniach zostanę posiadaczem laptopa z systemem Linux Ubuntu. Będzie to moja pierwsza styczność z owym systemem. Nie wiem o Linuxie praktycznie nic... no oprócz tego że jest darmowy. Dobra, przejdę do konkretów - Moje pytanie brzmi "Czy w Ubuntu (wgl w Linuxie) potrzebny jest program antywirusowy?" Z tego co czytałem w internecie istnieje bardzo mało wirusów na Linuxa, a na dodatek nie są wcale groźne. Czy jest w takim razie sens instalowania antywirusa na Linuxie?
Z góry dzięki za odpowiedzi
A na samym Windowsie, oprogramowanie antywirusowe nie wystarczy? Czy koniecznie trzeba instalować tu (Windows) i tu (Linuks)?gesnet pisze: Tak, jeśli np. ściągasz oprogramowanie windowsowe, masz "obok" windowsa, wkładasz do napędów nośniki niewiadomwgo pochodzenia etc.
kwestia preferencji albo instalować tam co częściej się uruchamia. Osobiście nie posiadam (jedynie live cd z antivirusem i innym potrzebnym softem w razie awarii).bear7 pisze:A na samym Windowsie, oprogramowanie antywirusowe nie wystarczy? Czy koniecznie trzeba instalować tu (Windows) i tu (Linuks)?gesnet pisze: Tak, jeśli np. ściągasz oprogramowanie windowsowe, masz "obok" windowsa, wkładasz do napędów nośniki niewiadomwgo pochodzenia etc.
Nie rozumiem? Co ma kwestia preferencji, do bezpieczeństwa danego systemu? "Preferencje" oznaczają, że masz wybór:gesnet pisze: kwestia preferencji albo instalować tam co częściej się uruchamia. Osobiście nie posiadam (jedynie live cd z antivirusem i innym potrzebnym softem w razie awarii).
wirus może siedzieć w pliku mp3/jpg itp. więc po ściągnięciu się o tym dowiesz.piotrek_ra pisze:Skoro już wątek o wirusach jest to z ciekawości spytam jak się dzisiaj infekują komputery? Ostatnio ktoś mnie pytał i nie wiedziałem co odpowiedzieć.
Ze znanych mi popularnych metod to
- dziurawa przeglądarka internetowa
- sciąganie i uruchamianie podejrzanego softu.
- włączony zdalny dostęp + słabe hasła tudzież ich brak.
Rozumiem, z tego co napisałeś, że jeżeli mam dual-boot i współdzielę pliki, to muszę na Ubuntu mieć oprogramowanie antywirusowe? Po co? Przecież Windowsowy robak nic na Ubuntu nie zdziała.macios4x pisze:Praktycznie rzecz biorąc i reasumując - na samym Linuksie antywirus wręcz zbędny, chyba że korzystasz z jakichs programów, plików z Windows
proponuję wrócić do tematu za około 10 latjacekalex pisze: I przy okazji pamiętaj, że im więcej komputerów z Linuxem będzie miało antywirusy, tym bardziej będzie się opłacało pisać wirusy na Linuxa.
Powiedz tak swojemu szefowi gdy upewni się że otrzymał od Ciebie taki podarunekmistrz1 pisze:Więc mam się martwić o użytkowników Windowsa? A czy oni troszczą się o użytkowników Linuksa? A jeśli tak bardzo boją się wirusów, to przecież mogą zainstalować Linuksa.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości