Samsung 350v5c grzeje się
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Samsung 350v5c grzeje się
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem Ubuntu nie wiem co i jak. Mam pytanie odnośnie wysokiej temperatury pracy laptopa kiedy pracuje na Ubuntu. Ponad to kiedy używałem windowsa bateria laptopa trzymała 3 godziny a przy używaniu Ubuntu trzyma godzinę. Prosił bym o jakąś pomoc.
Jestem nowym użytkownikiem Ubuntu nie wiem co i jak. Mam pytanie odnośnie wysokiej temperatury pracy laptopa kiedy pracuje na Ubuntu. Ponad to kiedy używałem windowsa bateria laptopa trzymała 3 godziny a przy używaniu Ubuntu trzyma godzinę. Prosił bym o jakąś pomoc.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Re: Samsung 350v5c grzeje się
Na pierwszej stronie Forum jest kilka tematów dotyczących grzejących się laptopów itp. Poczytaj, spróbuj wyciągnąć jakieś wnioski.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Poczytaj proszę, zainstaluj i jeśli masz pytania zadaj na forum dotyczących moich kerneli:gusstaw pisze:Witam!
NeteXt'73 - optymalizator systemu
Tak wygląda wersja v6.31 - jeszcze testowa:
NeteXt'73 v6.31
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
Przegrzewanie się laptopa...
od trzech dni szukam jak zmienić ustawienia co zainstalować aby laptop chodził ciszej i się nie grzał... nic nie pomaga, albo coś źle robię. Może z racji że jestem świeżym użytkownikiem Ubuntu i dopiero poznaję ten system. Prosił bym o pomoc jak skonfigurować laptopa aby się nie grzał i chodził ciszej. Mój laptop to Samsung 350v5c Procesor Intel® Core™ i5 3210M (2,5 GHz, 3 MB, L3 Cache), AMD Radeon™ HD7670M, 2 GB DDR3 (zew. grafika) Ubuntu w wersji 13.04 32 bit. Dodam że mam zainstalowany tylko system Ubuntu, brak windowsa jeśli to miało coś pomóc.
Z góry dziękuję.
//bear7: Dublowanie wątków na forum jest zabronione - zapoznaj się z regulaminem forum. Tym razem wątki połączyłem: następnym razem, nie będzie ostrzeżeń i nowszy z wątków, wyleci do kosza.
Z góry dziękuję.
//bear7: Dublowanie wątków na forum jest zabronione - zapoznaj się z regulaminem forum. Tym razem wątki połączyłem: następnym razem, nie będzie ostrzeżeń i nowszy z wątków, wyleci do kosza.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Re: Przegrzewanie się laptopa...
Po pierwsze zainstaluj wersję 64 bitową. Następnie narzędzie Netext'73 viewtopic.php?f=216&t=163378, które umożliwi instalację wydajniejszego kernela. Jakie masz sterowniki do karty graficznej? Otwarte, czy własnościowe?
PS. Jeżeli chcesz mieć najwydajniejszy system, to zainstaluj Gentoo (nie zalecane dla mało doświadczonych użytkowników).
PS. Jeżeli chcesz mieć najwydajniejszy system, to zainstaluj Gentoo (nie zalecane dla mało doświadczonych użytkowników).
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Napisałeś, że już 3 dni walczysz z grzejącym się lapkiem. Napisz co robiłeś. Ja ze swojego doświadczenia wiem, że jak się ma w lapku Radeona, to koniecznie trzeba zainstalować własnościowe sterowniki, bo te otwarte powodują grzanie się sprzętu. Ja mam Radeona HD6470M i po zainstalowaniu sterowników własnościowych temperatura spada o około 8-10 stopni. Stery własnościowe to te od producenta karty graficznej, czyli AMD. Popatrz sobie tutaj: http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide i tutaj: http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx a także tutaj: http://ubuntu.pl/forum/ bo na forum jest wiele tematów dotyczących tego problemu.
-
- Piegowaty Guziec
Instalowałem sterowniki do karty graficznej przez centrum oprogramowania Ubuntu, nie pomogło znalazłem gdzieś na forum polecania które trzeba wprowadzić w terminalu również nie pomogła a co mnie zdziwiło po wyłączeniu i włączeniu komputera zniknął panel uruchamiania oraz górny pasek. Nie mogłem sobie z tym poradzić więc przeinstalowałem system, ściągnąłem program Netext'73 również nie pomogło... teraz boję coś zmieniać bo może znowu pojawić się problem ze znikającym paskiem uruchamiania.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Jeżeli coś się stanie z interfejsem, to jeszcze nie koniec świata. Zawsze można włączyć tryb tekstowy crtl+alt+f2. 
Tutaj masz sterowniki własnościowe do twojej karty graficznej. Potem spróbuj zainstalować NeteXt'73 i odpowiednie kernele.
PS. Zainstalowałeś wersję 64 bitową?
EDIT: Na tamtej stronie wybierz ten pierwszy, stabilny sterownik.

Tutaj masz sterowniki własnościowe do twojej karty graficznej. Potem spróbuj zainstalować NeteXt'73 i odpowiednie kernele.
PS. Zainstalowałeś wersję 64 bitową?
EDIT: Na tamtej stronie wybierz ten pierwszy, stabilny sterownik.
~moderatorzy
~moderatorzy
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
Ta wersja 64 bitowa to ma być jakieś panaceum na całe zło? Druga sprawa: instalować sterownik, a zainstalować sterownik, to duża różnica. Jak już zainstalujesz, to daj na forum wynik polecenia
-- 23 cze 2013, o 17:25 --
Dodam jeszcze, że jak już zainstalujesz sterownik własnościowy, to polecenie powinno dać wynik podobny do tego:
Kod: Zaznacz cały
glxinfo | grep render
Dodam jeszcze, że jak już zainstalujesz sterownik własnościowy, to polecenie
fglrxinfo
display: :0 screen: 0
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: AMD Radeon HD 7400M Series
OpenGL version string: 4.2.11978 Compatibility Profile Context
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Zatem tak, kernele 64 bity to nie "panaceum", ale tylko na taką architekturę buduje moje rozwiązania .. na 32 bity to już bez sensu = nie ta wydajność i responsywność - nie widzę sensu się tym zajmować - na architekturze x86.
Co do sterowników polecam 13.3 beta3 - przez NeteXt'73 - zbudowałem je tak aby działały od Ubuntu/Kubuntu 12.04.x w górę.
System oparty o moje rozwiązania i dobrze skonfigurowany, zapewnia m.in. taka wydajność i responsywność:
Kubuntu 12.10 kernel-Brazos 100 % obciążenia
Natywny Counter-Strike:Source MSi X370 - AMD APU E-350
Poza tym na tym X370 zużycie energii w trybie idle to nawet tylko 3.88 Watta:
Kubuntu-12.04-64-v19.0-ext73-kernel-APM
Pozdrawiam
Co do sterowników polecam 13.3 beta3 - przez NeteXt'73 - zbudowałem je tak aby działały od Ubuntu/Kubuntu 12.04.x w górę.
System oparty o moje rozwiązania i dobrze skonfigurowany, zapewnia m.in. taka wydajność i responsywność:
Kubuntu 12.10 kernel-Brazos 100 % obciążenia
Natywny Counter-Strike:Source MSi X370 - AMD APU E-350
Poza tym na tym X370 zużycie energii w trybie idle to nawet tylko 3.88 Watta:
Kubuntu-12.04-64-v19.0-ext73-kernel-APM
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
ehh... niestety cały mój trud jaki poświęcam w to aby mój laptop działał poprawie kończy się albo nie włączaniem się systemu albo czystym pulpitem lub polecenia które wydaje nie działają. Czy mógł by mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak zainstalować sterownik karty graficznej który znajduje się tutaj http://support.amd.com/us/gpudownload/l ... linux.aspx. Pierwszy raz mam styczność z tym oprogramowaniem wszystkie polecenia to dla mnie czarna magia i nie wiem jak to wszystko ugryźć. Dziękuję że próbujecie pomóc ale albo tego nie rozumiem co chcecie mi przekazać albo jestem po prostu za głupi na to. nie wiem już sam.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Moja propozycja zainstaluj sterowniki Catalyst 13.3 beta3 które udostępniam w naszym NeteXt'73. Instalacja odbędzie się automatycznie. Zarówno bowiem sterowniki 13.4, jak i 13.6 beta zawierają błąd w module fglrx-libGL.so.1.2, który skutkować będzie tzw. lagami myszki, czy też inaczej "slow motion efektem". Polega to na tym, że w grach i aplikacjach 3D opartych o OpenGL kursor myszki reaguje z opóźnieniem od milisekund do .. kilku sekund
. Błąd jest zgłoszony i potwierdzony już przez naście/dziesiąt osób.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Wydaje sie ze masz 2 grafiki w systemie Intel i ATI dlatego "zaden Linux ci nie pojdzie"
Podaj wynik polecenia i zobacz czy nie masz w Biosie przełącznika do wyłączenia jednej z grafik.
Podaj wynik polecenia
lspci -k | grep -A3 VGA
jeśli wierzysz we wszystko co przeczytasz przestań czytac
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Tu akurat nie powinno być problemu większego. To nie nvidia i jej optimus. Najwyżej trzeba wygenerować właściwy xorg.conf.
Pozdrawiam
-- 25 cze 2013 07:42 --
Co do błędu o jakim pisałem: Lag in openGL games w sterownikach 13.4 i 13.6 beta. Jest odpowiedź Developerów:
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-- 25 cze 2013 07:42 --
Co do błędu o jakim pisałem: Lag in openGL games w sterownikach 13.4 i 13.6 beta. Jest odpowiedź Developerów:
pierre.boudier@amd.com 2013-06-24 17:16:52 CDT
thanks for the report; we found a regression in OGL to control the lag indeed. this will be fixed shortly.

-
- Piegowaty Guziec
A tu mój laptop robi mi psikusa. Zainstalowalem NeteXt'73 zainstalowalem Catalyst 13.3. Po wlaczeniu moze i wentylator chodzi jak powinien ale po zalogowaniu pojawil się znowu ten sam problem. Brak panelu uruchamiania oraz gornego panelu. Da się cos z tym zrobic?
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Zresetuj ustawienia Unity:
sudo apt-get install dconf-tools
dconf reset -f /org/compiz/
setsid unity
~moderatorzy
~moderatorzy
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Nie działa 3D ... trzeba wygenerować i zmodyfikować xorg.conf. Spróbuj może wygenerować go, przez wydanie komendy:gusstaw pisze:A tu mój laptop robi mi psikusa. Zainstalowalem NeteXt'73 zainstalowalem Catalyst 13.3. Po wlaczeniu moze i wentylator chodzi jak powinien ale po zalogowaniu pojawil się znowu ten sam problem. Brak panelu uruchamiania oraz gornego panelu. Da się cos z tym zrobic?
sudo aticonfig --initial
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
wykonałem obydwa polecenia nie pomogło...
-- 25 cze 2013, o 14:38 --
po wykonaniu polecenia i uruchomieniu ponownym komputera wyskoczył komunikat:
The system is running in low-graphics mode
You screen, graphics card, and input device settings could not be detected correctly. You will need configure hhese yourself.
-- 25 cze 2013, o 14:38 --
po wykonaniu polecenia
sudo aticonfig --initial
The system is running in low-graphics mode
You screen, graphics card, and input device settings could not be detected correctly. You will need configure hhese yourself.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Pokaż proszę, co masz w pliku xorg.conf, znajdującym się w /etc/X11 oraz pliku 10fglrx - katalog /etc/X11/Xsession.d/.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
mam 5 pliki o nazwie xorg.conf
xorg.conf.failsafe
xorg.conf.orginal-0
xorg.conf.orginal-1
xorg.conf.backup-130625142857
xorg.conf.backup-130625153613
a w pliku 10fglrx znajduje się coś takiego:
LIBGL_DRIVERS_PATH=/usr/lib/fglrx/dri:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri:/usr/lib/dri
if [ `uname -m` = 'x86_64' ]; then
if [ -d /usr/lib32/fglrx/dri ]; then
LIBGL_DRIVERS_PATH=${LIBGL_DRIVERS_PATH}:/usr/lib32/fglrx/dri:/usr/lib/i386-linux-gnu/dri
if [ ! -z $LD_LIBRARY_PATH ]; then
LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:
fi
LD_LIBRARY_PATH=${LD_LIBRARY_PATH}/usr/lib32
export LD_LIBRARY_PATH
fi
fi
export LIBGL_DRIVERS_PATH
xorg.conf.failsafe
xorg.conf.orginal-0
xorg.conf.orginal-1
xorg.conf.backup-130625142857
xorg.conf.backup-130625153613
a w pliku 10fglrx znajduje się coś takiego:
LIBGL_DRIVERS_PATH=/usr/lib/fglrx/dri:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri:/usr/lib/dri
if [ `uname -m` = 'x86_64' ]; then
if [ -d /usr/lib32/fglrx/dri ]; then
LIBGL_DRIVERS_PATH=${LIBGL_DRIVERS_PATH}:/usr/lib32/fglrx/dri:/usr/lib/i386-linux-gnu/dri
if [ ! -z $LD_LIBRARY_PATH ]; then
LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:
fi
LD_LIBRARY_PATH=${LD_LIBRARY_PATH}/usr/lib32
export LD_LIBRARY_PATH
fi
fi
export LIBGL_DRIVERS_PATH