połaczenia internetowe kde - gui - aplet

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

połaczenia internetowe kde - gui - aplet

Post autor: figa »

Zainstalowałam Kubuntu 13.04 i szukam gdzie tutaj są połączenia internetowe - połacz, rozłącz bo same istniejące połączenia są w opcjach ale jak tutaj wykonać połącz z internetem lub rozłącz bo mi te połączenie coś wariuje, niby jest a nie otwiera stron, muszę się rozłączyć i znowu połączyć żeby wczytywało strony.

Zainstalowałam na chwilę wicd ale nie chcę mieć 2 programów na raz robiących to samo jak już mam network-managera.

W Ubuntu network-manager miał demona na panelu a tu szukam w tych elementach interfejsu i nie mogę znaleźć odpowiednika.

I jeszcze jedno mi się dzieje - szybko znika menu podręczne , zanim zdążę coś wybrać już go nie ma . Tak się dzieje na panelu i na pulpicie z menu.
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: połaczenia internetowe kde - gui - aplet

Post autor: JerryG »

Moze sie myle, ale chyba nie kliknelas na pasek i nie dodalas apletu NM ??

A co do Wicd to chyba sie beda gryzly :mrgreen: bo jak pamietam to gdy instalowalem kiedys w Kubuntu Wicd to odinstalowal mi NM, wiec chyba nie masz dwoch managerow, a wtedy nie bedzie dzialal aplet NM.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
figa
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: figa »

Wyciągnęłam jakąś antenkę PyWifiPlasmoid na pulpit bo nic innego nie mogę znaleźć odpowiadającego za to połączenie - network manager ale to jakieś ułomne jest gdyż tu nie da się np rozłączyć połączenia.
W Ubuntu ładnie network manager działa i ma przejrzyste gui a tutaj to jakaś porażka :(
Może czegoś nie mam jeszcze w systemie ale patrzyłam w synapticu i w internecie i nic konkretnego nie znalazłam.
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: luk1don »

figa@
To jeden z powodów nie używania KDE przeze mnie (wkurzające zarządzanie połączeniami sieciowymi i mean)...
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: JerryG »

Nie moge zrobic w NM zrzutu ekranu samego NM, ja klikam na czerwonego X w wyswietlanych polaczeniach i mam rozlaczenie - siedze teraz na modemie UMTS.
NM mi sie lepiej teraz podoba jak kiedys Wicd, nam w nim wszystko co potrzebuje, a lacze sie roznie, od kabla, wifi - teraz mam interfejs sieciowy z modemu, czy z telefonu - w kazdym po lewej stronie mam mozliwosc wylaczenia w kazdej chwili polaczenia.

Wiec nie wiem o czym piszecie :P

Obrazek

Brakuje jeszcze jednego ptaszka z interfejsem na dole - bo wybudzilem lapka, przy pelnym starcie jest polaczenie modemowe takze.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”