Samba Client -> Windows Server 2k3

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
scandal36
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Samba Client -> Windows Server 2k3

Post autor: scandal36 »

Witam...

Może ktoś z forumowiczów pomoże mi rozwiazać "łamigłówkę". Po kolei

1. System w firmie to Windows 2k3 z jednym udziałem (ok 10 userów - każdy ma swoje hasło) oraz Ubuntu jako komputery klienckie.
2. Ubuntu w wersji 9PL + AutoFS - zamontowany udział z serwera pod katalog /misc (prawa 0777 root.root i z takimi prawami pozostaje po zamontowaniu. Takie też prawa mają pliki i katalogi zakładane przez userów) - wsystko działa jak trzeba
3. Po przesiadce na Ubuntu >10 (konkrertnie na 12 LTS) - koszmar. Tak ręczne, jak i AutoFS'owe montowanie udziału powoduje że /misc (który ma prawa 0777 root.root - ale także próbowałem username.grupa_usera) zostaje "przejęty" przez root'a z prawami 0755 (to samo dzieje się przez sudo) i za chol.... user nie może NIC już na udziale zapisać. Wszelkie wymuszenia zapisu plików/folderów, suidy, rw etc. NIC nie zmieniają. Udział jest RO. Jeśli nawet jakimś cudem uda się zmienić przez GID.UID z root.root na user.grupa_usera to i tak d... blada bo inni userzy w sieci mają RO dla plików zapisywanych przez tego usera (nadaje prawa 0755).

Pytanie 1. Co sie takiego zmieniło w sambie client od wersji 9, że działa inaczej? (a może coś przeoczyłem)
Pytanie 2. Jak zmusić 12 > do tego żeby montował udział nawet jako root.root ale z prawami 0777? albo chociaż 0775 (żeby grupa mogła RW)

Z góry dziękuję za sugestie....

PS. dodam, że taki sam problem występuje np. przy NAS QNAP i sambie, ale tam można się poratować NFS'em... niemniej problem pozostaje... Ponadto problem pojwia się tak na Live jak i na dowolnej "świeżej" instalacji 12-ki
Awatar użytkownika
sulti
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Re: Samba Client -> Windows Server 2k3

Post autor: sulti »

Doinstaluj paczkę cifs-utils, z tego co pamiętam rozwiązuje to trochę podobnych problemów z montowaniem SMB. (paczka nie jest domyślnie instalowana w systemie, stąd zgaduję, że możesz jej nie mieć)
scandal36
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Samba Client -> Windows Server 2k3

Post autor: scandal36 »

Dziekuje za odpowiedz. Zdazylem tez to przetrenowac i efektow bbrak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”