Jaki Linux na stary/słaby komputer?
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: i3
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Ubuntu na starym kompie
Lepiej zainstaluj Xubuntu, będzie szybsze.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
A mógłby ktoś podać linka do najnowszego xubuntu w wersji PL?
- xxx666xxx
- Wygnańcy
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Jaki Linux na stary/słaby komputer?
Ja juz po dłuższym czasie używania spokojnie mogę wszystkim polecić dla potomnych na słabą konfigurację z 2003 roku typu :
- Celeron ( s.478 ) 1700 MHz ( 256 KB L2 ) - jednordzeniowy 32 bit !
- 2x 512 MB SDRAM 133 MHz
- 20 GB HDD
- G-Force 4 MX 440 ( 64 MB / 128 Bit ) + TV Out ( Chinch / S-Video ) Działa !
- płyta główna jakaś ECS ale model nie pamiętam coś z serii P4 ... z 5 PCI , 1 AMR , AGP 4x i bez obsługi HT oraz z 2xUSB 2.0 ale jedno jest spalone ...
System Lubuntu 13.04 ( 32 Bit ) nawet z wymienionym Kernelem do wersji 3.9 generic . Działa po prostu jak burza ! Odtwarzanie DVD , DivX , Xvid , RMVB w rozdzielczościach do w okolicach nie większych niż DVD 720x576 działa super płynnie i super stabilnie ! Gorąco Polecam !
- Celeron ( s.478 ) 1700 MHz ( 256 KB L2 ) - jednordzeniowy 32 bit !
- 2x 512 MB SDRAM 133 MHz
- 20 GB HDD
- G-Force 4 MX 440 ( 64 MB / 128 Bit ) + TV Out ( Chinch / S-Video ) Działa !
- płyta główna jakaś ECS ale model nie pamiętam coś z serii P4 ... z 5 PCI , 1 AMR , AGP 4x i bez obsługi HT oraz z 2xUSB 2.0 ale jedno jest spalone ...
System Lubuntu 13.04 ( 32 Bit ) nawet z wymienionym Kernelem do wersji 3.9 generic . Działa po prostu jak burza ! Odtwarzanie DVD , DivX , Xvid , RMVB w rozdzielczościach do w okolicach nie większych niż DVD 720x576 działa super płynnie i super stabilnie ! Gorąco Polecam !
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Oficjalna wersja po instalacji dociągnie pakiety językowe, nie ma polskiego remixukorwaks pisze:A mógłby ktoś podać linka do najnowszego xubuntu w wersji PL?

Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/relea ... 4/release/ Wszystko jest dobrze spolszczone - nie potrzebujesz żadnych remiksów.
Linux pod oldschoolową konfigurację z kartą XFi
Witam serdecznie wszystkich.
Chciałbym zainstalować pierwszego, "lekkiego" Linuxa kompatybilnego z moją kartą dźwiękową Creative XFi ponieważ wyczytałem, że są pewne problemy z tymi kartami.
Specyfikacja sprzętu:
CPU - 1 GHz
1 GB RAM PC2100
Karta graficzna GeForce z 128 MB RAM.
Proszę o pomoc gdyż jestem zielony w tym temacie.
Pozdrawiam
//bear7: Przeniesiony i połączony - zachęcam do korzystania z forumowej wyszukiwarki.
Chciałbym zainstalować pierwszego, "lekkiego" Linuxa kompatybilnego z moją kartą dźwiękową Creative XFi ponieważ wyczytałem, że są pewne problemy z tymi kartami.
Specyfikacja sprzętu:
CPU - 1 GHz
1 GB RAM PC2100
Pozdrawiam
//bear7: Przeniesiony i połączony - zachęcam do korzystania z forumowej wyszukiwarki.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
No nie wiem czy xfce bedzie dobrym rozwiazaniem na slabszy sprzet... Ubuntu z unity 2d na start zajmuje 1,1GB z pamieci ram, a xubuntu na start polyka do 800-900mb ramu.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Bzdura. Być może z wszystkimi możliwymi oraz dodatkowymi efektami w systemie 64-bitowym byłoby kilkaset MB. Na słabszy sprzęt tylko wersja 32-bit, która po krótkiej konfiguracji pozwoli zejść do około 150MB tuż po uruchomieniu. Nikt, mając mało RAM, nie będzie instalował 64-bitowego systemu.DeJoker pisze:a xubuntu na start polyka do 800-900mb ramu.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Tak, mowie o systemie 64 bitowym z doinstalowanym xfce. JEsli nie wierzycie ze polyka tyle ramu, mogev dodac screeny z monitora systemu.
-- 10 lip 2013, o 18:09 --
http://iv.pl/images/10874102437894747221.png tyle ubuntu z doinstalowanym xfce bierze ramu
-- 10 lip 2013, o 18:10 --
Alke pewnie to jest zalezne od ilosci ramu. Im wiecej pamieci ram, tym wiecej system i srodowisko polyka
-- 10 lip 2013, o 18:09 --
http://iv.pl/images/10874102437894747221.png tyle ubuntu z doinstalowanym xfce bierze ramu

-- 10 lip 2013, o 18:10 --
Alke pewnie to jest zalezne od ilosci ramu. Im wiecej pamieci ram, tym wiecej system i srodowisko polyka

- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
więc mówisz o wersji systemu, która nie jest przeznaczona dla słabych maszyn. co to ma do tematu?
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Pewnie niewiele.
- xxx666xxx
- Wygnańcy
U mnie Lubuntu 13.04 z uruchomionym Libre Office 4.x oraz Firefox 22 pobiera ok 150 MB RAM z 1 GB dostępnego na moim złomku z 2003 roku ! Na to wygląda , że LXDE jest lepsze od XFCEDeJoker pisze:No nie wiem czy xfce bedzie dobrym rozwiazaniem na slabszy sprzet... Ubuntu z unity 2d na start zajmuje 1,1GB z pamieci ram, a xubuntu na start polyka do 800-900mb ramu.

Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.10
Re: Linux pod oldschoolową konfigurację z kartą XFi
Odpal jakieś distro, polecamy UBUNTU, moze nawet 12... Sprawdź jak chodzi.....lukaniu pisze:Witam serdecznie wszystkich.
Specyfikacja sprzętu:
CPU - 1 GHz
1 GB RAM PC2100
Pozdrawiam
Jakby wszystko było ok, zainstaluj, najwyżej zmienisz środowisko graficzne na lżejsze i wsio
- faflo123
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Jaki linux?
Cześc, jeżeli zły dział to przepraszam bardzo.
Od dawna jestem posiadaczem windowsa xp, jednak mam go już dość, wiągłe wieszania się systemu, defragmentacja itp...
i tutaj pytanie jaki linux na mój komputer:
ram: 512mb
procesor AMD atholn(tm) XP 1800+
grafika: Radeon 9200 SE Family
//bear7: Wątek przeniesiony i połączony z innym - proponuję na przyszłość, przed zadaniem pytania, skorzystać z forumowej wyszukiwarki.
Od dawna jestem posiadaczem windowsa xp, jednak mam go już dość, wiągłe wieszania się systemu, defragmentacja itp...
i tutaj pytanie jaki linux na mój komputer:
ram: 512mb
procesor AMD atholn(tm) XP 1800+
grafika: Radeon 9200 SE Family
//bear7: Wątek przeniesiony i połączony z innym - proponuję na przyszłość, przed zadaniem pytania, skorzystać z forumowej wyszukiwarki.

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
Re: Jaki linux?
Z rodziny Ubuntu, najlżej wypada Lubuntu. Jeżeli to ma być Twój pierwszy linux to mogę polecić.
Najlepiej jednak wypadają w proporacjach lekkość/przystępność Puppy Linux i Damn Small Linux.
Najlepiej jednak wypadają w proporacjach lekkość/przystępność Puppy Linux i Damn Small Linux.
- faflo123
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Tak to będzie mój pierwszy linux, jak tylko ogarne jak mam zainstaować to napisze jak wrażanie, i dziękuje bardzo za pomoc 
mógłby ktoś napisać jak usunąc win xp i zainstalować lubuntu? ._.

mógłby ktoś napisać jak usunąc win xp i zainstalować lubuntu? ._.

Lubuntu - naprawdę dobry żart. Miałem dokładnie taki sam komputer, w zasadzie nadal mam, ale teraz z lepszym procesorem bo płytę główną zmieniłem. Instalowałem Lubuntu, Mageię LXDE i jak szybko zainstalowałem tak szybko wywaliłem, bo poprostu całe środowisko zamula. Pobrałem sobie i zainstalowałem pclinuxos LXDE minimal i działa 2x szybciej niż wcześniejsze distra z lxde. W miarę komfortowo można pracować, samo środowisko działa bardzo płynnie, staraj się dobrać jak najlżejsze aplikacje, no i zamiast firefoksa chromium i nie otwieraj zbyt dużo okien naraz.
Odnośnie puppy, jak dodasz mi konta normalnego usera to będę używał, a DSL ma kernel chyba 2.4 więc powodzenia. Osobiście podoba mi się AntiX, ale to nie jest system dla ciebie, tak myślę.
Odnośnie puppy, jak dodasz mi konta normalnego usera to będę używał, a DSL ma kernel chyba 2.4 więc powodzenia. Osobiście podoba mi się AntiX, ale to nie jest system dla ciebie, tak myślę.
- xxx666xxx
- Wygnańcy
Nie mów , że LXDE zamula bo to odczucie subiektywne zależne od sprzętu i w nim zainstalowanych podzespołów . Dla przykładu na moim stacjonarnym złomku z 2003 roku ( opis w stopce ) o Unity i Gnome 3.x a także Gnome fallback nie było mowy ! MATE i Cinamoon potwornie zamulały a i XFCE także zamulał . Dopiero Ubuntu z LXDE oraz kernelem 3.9 doskonale i płynnie działa na danej konfiguracji sprzętowej co mam . Tak więc nie wmawiaj głupot poprzednikowi , że LXDE w Ubuntu ( Lubuntu ) jest złe !pppp pisze:Lubuntu - naprawdę dobry żart. Miałem dokładnie taki sam komputer, w zasadzie nadal mam, ale teraz z lepszym procesorem bo płytę główną zmieniłem. Instalowałem Lubuntu, Mageię LXDE i jak szybko zainstalowałem tak szybko wywaliłem, bo poprostu całe środowisko zamula.(...)
Podczas instalacji zaznaczasz opcję , że chcesz by Linux zastąpił Windows i wtedy instalator sam Ci usuniefaflo123 pisze:(...) mógłby ktoś napisać jak usunąc win xp i zainstalować lubuntu? ._.

Jeśli komputer o specyfikacji, którą masz podaną w opisie jest złomem, to ja chcę takiego złoma. Poza tym widzę, że posiadasz 1 GB RAMu, więc nie wiem skąd możesz wiedzieć jak sprawuje się LXDE na 512 MB RAMu. Posiadana przez ciebie ilość pamięci jest w pełni wystarczająca dla LXDE, a zarazem zbyt mała dla Unity. Mam dwa komputery (jeden z 1GB, a drugi 512MB pamięci). Za czasów Mandrivy 2005 uruchamiałem KDE 3.4.x na 256 MB RAMu i grałem jeszcze w Deus Exa przez wine, ale w dzisiejszych czasach Lubuntu nie pracuje sprawnie na pamięci o rozmiarze 512 MB. LXMenu otwierać się będzie z opóźnieniem, a ogólnej pracy w środowisku towarzyszyć będą sekundowe spowolnienia. W moim poprzednim poście nie chodziło mi o to, że LXDE zamula, ale o to, że działa wolniej na konkretnych (testowanych przeze mnie dystrybucjach). Używam pclinuxos lxde minimal i chodź zużycie RAMu po starcie w stosunku do lubuntu jest gdzieś o 40 MB mniejsze różnica w pracy jest ogromna. Tak poza tym lata temu odpowiadałem za instalację ubuntu 9.04 w szkole na eMacach i działają do dziś mimo, że są niewspierane. W większości przypadków nie zdecydowałem się na aktualizację do nowszych wydań ponieważ na własnych oczach widziałem jak wymagania gnoma idą w górę, ubuntu 10.04 na tych macach ciężko było używać. Chętnie dowiedziałbym się dlaczego tak się dzieje, osobiście podejrzewam, że za coraz większe zużycie pamięci nie są odpowiedzialne wyłącznie nowe wersje środowisk graficznych - może ktoś inny się wypowie. Tak więc nie wmawiaj głupot, że LXDE w Ubuntu ( Lubuntu ) jest dobre.
- xxx666xxx
- Wygnańcy
Ok. Ale zależy jaki typ RAMu masz bo jeśli masz 512 MB RAM ale DDR choćby w wersji 1 to i tak lepszą masz konfiguracje ode mnie bo ja mam 1 GB ale w konfiguracji 2x512 SD RAM o szynie zaledwie 133 MHz ! Natomiast procesor też jest istotny jego Typ , szyna oraz ilość Cache L2 ! U mnie to jest 32 Bitowy Jednordzeniowy , Częstotliwość 1700 MHz na socket 478 ( wersja 400 MHz ) z zaledwie 128 KB L2 ! Zatem też cieniutko ! Maksymalne Wideo to o rozdzielczości DVD . W wyższych rozdzielczościach ew. Mniejsze niż DVD ale z Bitrate większym niż 3 Mb/s Też przymula potwornie ! Zatem Złom bo wiele współczesnych filmów DivX w bardzo dobrej jakości o rozdzielczości bliskiej DVD już ma Bitrate w okolicach 5 Mb/s ! I uwierz mi ale LXDE to maksymalne środowisko graficzne w przypadku mojej konfiguracji by dało się przynajmniej jeszcze filmy pooglądać ( i to nie wszystkie ) ! W XFCE to nawet zwykłego DVD nie dało się oglądać tylko działały VCD ! To jest naprawdę kwestia subiektywna !pppp pisze:Jeśli komputer o specyfikacji, którą masz podaną w opisie jest złomem, to ja chcę takiego złoma. Poza tym widzę, że posiadasz 1 GB RAMu, więc nie wiem skąd możesz wiedzieć jak sprawuje się LXDE na 512 MB RAMu. (...)