Czarny ekran przy włączaniu Ubuntu 12.04 - Przyjazny Puchacz

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Boongo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10

Czarny ekran przy włączaniu Ubuntu 12.04 - Przyjazny Puchacz

Post autor: Boongo »

Witam,

zainstalowałem wczoraj na moim laptopie Asus'ie Pro5AV, obok Windows'a Vista Home Edition, system operacyjny Ubuntu 12.04 - polski remix zwany Przyjaznym Puchaczem. Wszystko ładnie się zainstalowało i działało, aż postanowiłem zainstalować sterowniki do mojej karty graficznej Nvidii GeForce 9650M GT 1GB.

Na początku wybrałem przez pomyłkę sterownik beta, jednak komputer zainstalował go ładnie i dalej działał. Nie chcąc jednak dopuścić do jakiegoś niespodziewanego buga, postanowiłem wymienić aktualny sterownik (beta) na sterownik rekomendowany. Po zrestartowaniu komputera, w celu sfinalizowania instalacji, włączył mi się czarny ekran (coś na kształt konsoli), który kazał mi podać login mojego konta oraz hasło, po czym bodajże odesłał mnie do strony help.ubuntu.com. Konsola wydaje mi się działać, po wpisaniu komendy "help", wyświetliły mi się komendy, wraz z ich opisem, które można by użyć. Niestety, z racji że jestem "zielony" w tym temacie, na wiele mi się to nie zdało.

Możliwe, że taki temat już się na forum pojawił (jeśli tak to proszę o link ;) ) jednak ja po usilnych poszukiwaniach, nie znalazłem go.
Prosiłbym więc forumowiczów o pomoc :)
Awatar użytkownika
Czeslavus
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Czarny ekran przy włączaniu Ubuntu 12.04 - Przyjazny Puchacz

Post autor: Czeslavus »

Boongo pisze: jednak komputer zainstalował go ładnie i dalej działał.
Bo dopiero po reboocie instaluje się nowy. A działał mna starym.
Może wystarczy
sudo startx
Jeśli nie pomoże to najszybciej idzie ponowna instalacja.
------------------------------------------
Pozdrawiam
Czeslavus
Boongo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Boongo »

Spróbowałem i niestety nie pomogło :/ Wywalił mi takie coś
ddxSigGiveUp: Closing log
Po czym napisał, że serwer uległ awarii:
Server teminated with error(1): Closing log file.
xinit: server error
Wcześniej jeszcze napisał, żebym sprawdził
/var/log/Xorg.O.log
w celu uzyskania dodatkowych informacji.

Wygląda na to, że chyba najprostszym wyjście będzie reinstalacja całego systemu, prawda?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

Czeslavus pisze:
Boongo pisze: jednak komputer zainstalował go ładnie i dalej działał.
Bo dopiero po reboocie instaluje się nowy. A działał mna starym.
Może wystarczy
sudo startx
Jeśli nie pomoże to najszybciej idzie ponowna instalacja.
Kolego Czeslavus, nie chcę być niemiły, ale jak nie masz pojęcia jak pomóc, to przejdź ładnie do następnego wątku i opuść sobie porady z ponowną instalacją - taka porada to ostateczność... Każdy problem rozwiązujesz reinstalacją...
Boongo pisze: Wygląda na to, że chyba najprostszym wyjście będzie reinstalacja całego systemu, prawda?
Nie. Proponuję zacząć od odinstalowania sterowników własnościowych. Napisz najpierw, w jaki sposób instalowałeś te sterowniki? Korzystałeś z okienka dodatkowe sterowniki (czy jakoś tak), czy z jakiś poleceń wklepanych do terminala? Jak poleceń, to napisz jakich albo skąd je wziąłeś.

P.S> Wyniki poleceń, polecenia, zawartość plików konfiguracyjnych i systemowych, na forum umieszczamy pomiędzy znacznikami CODE - znaczniki QUOTE powinno się używać, gdy się kogoś cytuje.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”