Brak obrazu podczas wyboru systemu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
6914248
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Brak obrazu podczas wyboru systemu

Post autor: 6914248 »

Witam serdecznie.

Mam nową (dla mnie) kartę graficzną GeForce 7950 AGP, na której są 2 wyjścia DVI. Mam monitor analogowy, więc kupiłem przejściówkę. Od tego czasu podczas rozruchu, gdy dochodzi do wyboru systemu, ekran monitora się wyłącza z informacją "Invalid signal". Taki komunikat pojawiał się np. przy nieobsługiwanej przez monitor rozdzielczości. Gdy nacisnę Enter, ekran wczytywania systemu już się pojawia i wszystko działa dobrze.

Kiedyś miałem problem podczas wczytywania Kubuntu, ale znalazłem na forum rozwiązanie, które ograniczało się do wykonania kilku poleceń w terminalu (nie pamiętam jakich, słabo znam jeszcze wszystkie komendy), ale tablicę wyboru systemu miałem.

Jeśli ktoś może mi pomóc, poproszę. Będę miał kilka systemów i chciałbym widzieć który jest na jakim miejscu.

Mam Kubuntu 12,04

Pozdrawiam,
Dawid.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Brak obrazu podczas wyboru systemu

Post autor: bear7 »

Jeśli ktoś może mi pomóc, poproszę.
Ale z czym? Wybacz, nie bardzo rozumiem, w czym mamy Ci pomóc... Chcesz, aby Kubuntu było domyślnie startującym systemem? Jaki system teraz startuje jako domyślny? Masz coś obok Kubuntu? Jakiś inny system? Bo jak nie, to Kubuntu powinno domyślnie startować.

Czy może brak u Ciebie - jest niewidoczny - ekran logowania i chcesz, aby po włączeniu komputera, twój użytkownik był domyślnie zalogowany. Doprecyzuj...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
6914248
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Brak obrazu podczas wyboru systemu

Post autor: 6914248 »

Gdy mam tablicę wyboru partycji, ekran mi gaśnie i wyświetla błąd o nieodpowiednim sygnale. Chciałbym, aby ekran nie gasł i lista systemów była widoczna. Na razie mam samo Kubuntu, ale mam nowy dysk i chciałbym na nim wgrać kilka systemów... Na starej karcie GeForce 5500 tablica jest widoczna. Teraz, gdy używam przejściówki, działa wszystko oprócz tablicy.

* może dodam jeszcze, że w Kubuntu (nie wiem jak w innych systemach) taka tablica na początku jest widoczna zawsze, nawet jak jest to jedyny system. Opcje, to uruchomienie systemu, uruchomienie awaryjne i memtesty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”