Duży spadek płynności po kilku minutach gry
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Duży spadek płynności po kilku minutach gry
Hej. Ostatnio dokupiłem do komputera kartę graficzną: GeForce 7600GT(grafika na miarę komputera, a nawet lekko zbyt nowa -.-), zainstalowałem mu do tego sterowniki stąd: http://ubuntuxtreme.com/howto/nvidia-dr ... er-script/ (driverki numer 304.88). I mam pewien problem. Mniej wymagające gry działają teraz fajnie, płynnie, ale np. kiedy chcę zagrać w Little Inferno czy Minecraft, gra działa kilka minut, a potem całkowicie pada płynność gry(wg. danych z gry nadal mam te 30/60 fpsów w zależności od gry, ale obraz się generuje z sekundowym opóźnieniem, bardzo wolno i w takich jakby pasach, widać przy szybszych akcjach, jak kolejne fragmenty ekranu się renderują). I tyle, musze czekać dzień/dwa żeby znowu zaczęło działać. I każda gra ma jakby swój czas pracy, cooldown i dzieje się to całkowicie niezależnie od siebie(moge sobie pograć w to Little Inferno dopóki się nie zacznie zacinać, a potem sobie włączyć Minecrafta i będzie działać, również dopóki się nie zacznie zacinać). Karta garficzna w tym czasie nie grzeje się jakoś specjalnie do niewiarygodnych temperatur, stoi zwykle poniżej 60 stopni. No i to tyle.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Re: Duży spadek płynności po kilku minutach gry
304 to już trochę leciwy sterownik. Miałem na nim podobne problemu. Proponuję aktualizację do 319.23.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
Poszukaj w sieci pod hasłami
xfce nvidia tearing
Na przykład http://askubuntu.com/questions/125245/h ... ow-manager
Szarpanie obrazu w filmach to dość znany przypadek. Być może poprawi także płynność gier.
Na początek w ustawieniach nvidii w Open GL settings zaznacz Sync to VBlank, i ustaw suwak na High Performance.
edycja:
Może RAM za mało? Jakieś wycieki pamięci? Uruchom jakiś monitor systemu i poobserwuj w trakcie gry.
Jeśli masz swap, ogranicz jego użycie dodając linijkęna samym końcu w osobnej linii w pliku /etc/sysctl.conf (I chyba potrzebny będzie restart, nie jestem pewny)
xfce nvidia tearing
Na przykład http://askubuntu.com/questions/125245/h ... ow-manager
Szarpanie obrazu w filmach to dość znany przypadek. Być może poprawi także płynność gier.
Na początek w ustawieniach nvidii w Open GL settings zaznacz Sync to VBlank, i ustaw suwak na High Performance.
edycja:
Może RAM za mało? Jakieś wycieki pamięci? Uruchom jakiś monitor systemu i poobserwuj w trakcie gry.
Jeśli masz swap, ogranicz jego użycie dodając linijkę
Kod: Zaznacz cały
vm.swappiness=10
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Restart po edycji pliku nie jest konieczny - wystarczy w terminalu dać
Kod: Zaznacz cały
sudo sysctl -p
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
304.88 to najwyższy sterownik dla tej karty graficznej wg. strony nVidii, więc... raczej nie będe przesadzał z updateowaniem.
Cały setup mam ustawiony tak jak poleca rom, ale też nie daje to rezultatu. Ma co prawda tylko 1 GB ramu, ale dopóki nie wymieniłem tej karty nie miałem takich problemów w grach, które działały. I ważna rzecz, wydaje się że to tak działa tylko w grach, moge sobie próbować uruchamiać filmy w 1080p albo 4k na Youtubie czy ściągnietę przez VLC, grać właśnie w gry flashowe i część normalnych bez tego typu niespodzianek. A ograniczenie SWAPu zaraz zobacze(o ile oczywiście przy stawianiu systemu określiłem sobie SWAP)
Edit: ustawiłem vm.swappiness=10, i... nic. Teoretycznie filmiki i różne też takie chodzą nieco ładniej, ale na gry to nic nie pomogło.
Cały setup mam ustawiony tak jak poleca rom, ale też nie daje to rezultatu. Ma co prawda tylko 1 GB ramu, ale dopóki nie wymieniłem tej karty nie miałem takich problemów w grach, które działały. I ważna rzecz, wydaje się że to tak działa tylko w grach, moge sobie próbować uruchamiać filmy w 1080p albo 4k na Youtubie czy ściągnietę przez VLC, grać właśnie w gry flashowe i część normalnych bez tego typu niespodzianek. A ograniczenie SWAPu zaraz zobacze(o ile oczywiście przy stawianiu systemu określiłem sobie SWAP)
Edit: ustawiłem vm.swappiness=10, i... nic. Teoretycznie filmiki i różne też takie chodzą nieco ładniej, ale na gry to nic nie pomogło.