Duży spadek płynności po kilku minutach gry

Gry, które działają natywnie na Linuksie.
krysztal0
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Duży spadek płynności po kilku minutach gry

Post autor: krysztal0 »

Hej. Ostatnio dokupiłem do komputera kartę graficzną: GeForce 7600GT(grafika na miarę komputera, a nawet lekko zbyt nowa -.-), zainstalowałem mu do tego sterowniki stąd: http://ubuntuxtreme.com/howto/nvidia-dr ... er-script/ (driverki numer 304.88). I mam pewien problem. Mniej wymagające gry działają teraz fajnie, płynnie, ale np. kiedy chcę zagrać w Little Inferno czy Minecraft, gra działa kilka minut, a potem całkowicie pada płynność gry(wg. danych z gry nadal mam te 30/60 fpsów w zależności od gry, ale obraz się generuje z sekundowym opóźnieniem, bardzo wolno i w takich jakby pasach, widać przy szybszych akcjach, jak kolejne fragmenty ekranu się renderują). I tyle, musze czekać dzień/dwa żeby znowu zaczęło działać. I każda gra ma jakby swój czas pracy, cooldown i dzieje się to całkowicie niezależnie od siebie(moge sobie pograć w to Little Inferno dopóki się nie zacznie zacinać, a potem sobie włączyć Minecrafta i będzie działać, również dopóki się nie zacznie zacinać). Karta garficzna w tym czasie nie grzeje się jakoś specjalnie do niewiarygodnych temperatur, stoi zwykle poniżej 60 stopni. No i to tyle.
zylx
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Duży spadek płynności po kilku minutach gry

Post autor: zylx »

304 to już trochę leciwy sterownik. Miałem na nim podobne problemu. Proponuję aktualizację do 319.23.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: rom »

Poszukaj w sieci pod hasłami
xfce nvidia tearing
Na przykład http://askubuntu.com/questions/125245/h ... ow-manager
Szarpanie obrazu w filmach to dość znany przypadek. Być może poprawi także płynność gier.
Na początek w ustawieniach nvidii w Open GL settings zaznacz Sync to VBlank, i ustaw suwak na High Performance.

edycja:
Może RAM za mało? Jakieś wycieki pamięci? Uruchom jakiś monitor systemu i poobserwuj w trakcie gry.
Jeśli masz swap, ogranicz jego użycie dodając linijkę

Kod: Zaznacz cały

vm.swappiness=10
na samym końcu w osobnej linii w pliku /etc/sysctl.conf (I chyba potrzebny będzie restart, nie jestem pewny)
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: Tomfoc »

Restart po edycji pliku nie jest konieczny - wystarczy w terminalu dać

Kod: Zaznacz cały

sudo sysctl -p
krysztal0
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Post autor: krysztal0 »

304.88 to najwyższy sterownik dla tej karty graficznej wg. strony nVidii, więc... raczej nie będe przesadzał z updateowaniem.
Cały setup mam ustawiony tak jak poleca rom, ale też nie daje to rezultatu. Ma co prawda tylko 1 GB ramu, ale dopóki nie wymieniłem tej karty nie miałem takich problemów w grach, które działały. I ważna rzecz, wydaje się że to tak działa tylko w grach, moge sobie próbować uruchamiać filmy w 1080p albo 4k na Youtubie czy ściągnietę przez VLC, grać właśnie w gry flashowe i część normalnych bez tego typu niespodzianek. A ograniczenie SWAPu zaraz zobacze(o ile oczywiście przy stawianiu systemu określiłem sobie SWAP)
Edit: ustawiłem vm.swappiness=10, i... nic. Teoretycznie filmiki i różne też takie chodzą nieco ładniej, ale na gry to nic nie pomogło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Linuksowe”