Zainstalowałem dziś Ubuntu 12.04 na laptopie, w którym dysk twardy jest już nieco zużyty. Przedtem zdechł Windows, a że i tak planuje zakup jakiegoś netbooka z zamiarem władowania do niego jakiegoś linuksa, uznałem że awaria windy to dobry pretekst by zainteresować się ubuntu. Instalacja poszła bez problemu, ale już przy pierwszym uruchomieniu system ostrzega iż "Wykryto problemy dysku twardego. Dysk twardy zgłasza problemy ze sprawnością." Zagłębiam się w dane SMART i czytam o następujących atrybutach sprawiających problemy:
- Liczba ponownie przydzielonych sektorów (Problemy)
- Liczba obecnie oczekujących sektorów (Ostrzeżenie)
Generalnie straszy mnie że dysk lada chwila padnie kompletnie i poleca zrobić kopie zapasową i zastąpić dysk.
Trudno, ale czy jest jakiś sposób, aby odwlec śmierć tego sprzętu?
Uszkodzenie dysku twardego
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Uszkodzenie dysku twardego
Ostatnio zmieniony 09 lip 2013, 01:14 przez Jeszoswiesz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Pre Fail Dysku
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEM
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.