Przywracanie obrazu systemu na różnych kompterach
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Przywracanie obrazu systemu na różnych kompterach
Witam,
Bardzo często przywracam obraz (kopię zapasową) systemu na różne komputery. Wersja Ubuntu oznaczona numerkiem 10 bez problemu działała po przywróceniu (Acronisem). Chciałbym jednak zrobić kopię zapasową najnowszego wydania Ubuntu i tu pojawia się problem. Po zrobieniu kopii zapasowej i przywróceniu jej na dysk komputer nie chce wstać. Czy da się jakoś przygotować system (tak jak np windowsa sysprepem) tak, aby można go było przywracać na maszyny o różnej konfiguracji sprzętowej?
Bardzo często przywracam obraz (kopię zapasową) systemu na różne komputery. Wersja Ubuntu oznaczona numerkiem 10 bez problemu działała po przywróceniu (Acronisem). Chciałbym jednak zrobić kopię zapasową najnowszego wydania Ubuntu i tu pojawia się problem. Po zrobieniu kopii zapasowej i przywróceniu jej na dysk komputer nie chce wstać. Czy da się jakoś przygotować system (tak jak np windowsa sysprepem) tak, aby można go było przywracać na maszyny o różnej konfiguracji sprzętowej?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Przywracanie obrazu systemu na różnych kompterach
Hm... A co to ten sysprep? Czy to coś takiego, jak na przykład Ubuntu builder? Wybacz, że pytam, ale po prostu nie wiem.piepia pisze:Czy da się jakoś przygotować system (tak jak np windowsa sysprepem)
W teorii, z Ubuntu (czy jakąkolwiek inną dystrybucją Linuksa) nie powinno być problemów o ile:piepia pisze:tak, aby można go było przywracać na maszyny o różnej konfiguracji sprzętowej?
- nie instalowałeś zamkniętych sterowników do karty graficznej - no chyba że w każdym sprzęcie siedzi ta sama karta;
- architektura procesora i zainstalowanego systemu jest zgodna - 32-bitowy procesor raczej będzie miał problemy z 64-bitowym systemem.
EDIT:
Radzę się zastanowić i przemyśleć decyzję. W przypadku wydania 12.04 będziesz miał spokój do 2017-go roku. W przypadku Ubuntu 13.04 - bo to jest akurat najnowsze - ten sam problem możesz mieć już w styczniu: https://wiki.ubuntu.com/ReleasesChciałbym jednak zrobić kopię zapasową najnowszego wydania Ubuntu
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Sysprep jest to program do przygotowania instalacji Windowsa (mozna sobie wybrac jezyk, lokalizacje, wpisac klucz produktu itd).
Właśnie wersja 12.04 po przywróceniu nie chce wstać. Też myślałem, że nie będzie problemów (z 10.10 nie było żadnych).
Obraz zrobiony z zupełnie czystej instalacji, nic nie dogrywałem, chyba że sterowniki instalują się razem z systemem.
Po prostu komputer restartuje się po procedurze post. Miga kursor, komputer resetuje się i tak w kółko.
Może jest jakiś specjalny sposób robienia obrazu dysku, albo przygotowania systemu..?
Właśnie wersja 12.04 po przywróceniu nie chce wstać. Też myślałem, że nie będzie problemów (z 10.10 nie było żadnych).
Obraz zrobiony z zupełnie czystej instalacji, nic nie dogrywałem, chyba że sterowniki instalują się razem z systemem.
Po prostu komputer restartuje się po procedurze post. Miga kursor, komputer resetuje się i tak w kółko.
Może jest jakiś specjalny sposób robienia obrazu dysku, albo przygotowania systemu..?
-
- Piegowaty Guziec
ok, ale co mi to da skoro kazdy komputer na ktory chce przywrocic obraz ma inna konfiguracje?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Coś mi się wydaje kolego, że mylisz pewne pojęcia - raz piszesz o przywracaniu systemu, a następnie o specjalnie przygotowanym systemie, gdzie sobie wybrałeś, jaki język ma być zainstalowany i jakie świecidełka mają być domyślnie włączone. To nie jest jedno i to samo...piepia pisze:ok, ale co mi to da skoro kazdy komputer na ktory chce przywrocic obraz ma inna konfiguracje?
Poza tym - i wiem to z własnego doświadczenia - szanse na to, że Windows zainstalowany na jednym sprzęcie, wstanie (oczywiście po wcześniejszym utworzeniu obrazu) bez problemu na drugim komputerze, który różni się konfiguracją, ze względu (jeden z powodów) na brak sterowników własnościowych (audio, wideo, sieć), są niskie. O poprawnym działaniu już nie wspomnę...
Tworzenie obrazu wcześniej zainstalowanego systemu - tutaj już mowa o Ubuntu - i przywracanie go na kolejnych maszynach ma sens, gdy mają one - żeby już nie pisać identyczną - podobną konfigurację.
W takim wypadku, skuteczniejszą metodą - taka przynajmniej jest moja opinia - będzie odpowiednia modyfikacja (dodanie lub usunięcie kilku rzeczy) obrazu Ubuntu przed jego umieszczeniem na płycie CD/DVD lub pamięci USB. I tutaj z pomocą przychodzi Ubuntu builder. Oczywiście, to tylko jedna z opcji...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
To ja moze troszke rozjasnie temat 
Sprzedaje komputery w sporych ilosciach, na ktore wrzucam ubuntu lub windowsa jesli ktos do niego doplaci.
Nie mam czasu instalowac osobnych systemow na kazdym z komputerow, dlatego uzywam Acronisa do przywracania wczesniej zrobionych obrazow dysku z konkretnymi systemami.
Tak samo chciałbym zrobic z ubuntu 10.04, ktory wlasnie nie chce mi dzialac i niestety musze wrzucac 10.10, na ktory klienci narzekaja bo jak wiadomo najnowszy juz nie jest:)
Podsumowujac chcialbym zrobic tylko jedną instalacje systemu ubuntu 12.04, zrobić obraz dysku acronisem, a pozniej tylko przywracac ten obraz na inne komputery.

Sprzedaje komputery w sporych ilosciach, na ktore wrzucam ubuntu lub windowsa jesli ktos do niego doplaci.
Nie mam czasu instalowac osobnych systemow na kazdym z komputerow, dlatego uzywam Acronisa do przywracania wczesniej zrobionych obrazow dysku z konkretnymi systemami.
Tak samo chciałbym zrobic z ubuntu 10.04, ktory wlasnie nie chce mi dzialac i niestety musze wrzucac 10.10, na ktory klienci narzekaja bo jak wiadomo najnowszy juz nie jest:)
Z tym problemem takze sobie poradzilem. Od tego jest wlasnie program sysprep, ktory przygotowuje instalacje systemu tak, aby zainstalowala sie na kazdym komputerze. Po prostu po wrzuceniu obrazu na komputer i wystartowaniu z dysku instaluja sie potrzebne drivery, ustawiamy jezyk, godzine, lokalizacje a takze wpisujemy klucz produktu.Poza tym - i wiem to z własnego doświadczenia - szanse na to, że Windows zainstalowany na jednym sprzęcie, wstanie (oczywiście po wcześniejszym utworzeniu obrazu) bez problemu na drugim komputerze, który różni się konfiguracją, ze względu (jeden z powodów) na brak sterowników własnościowych (audio, wideo, sieć), są niskie. O poprawnym działaniu już nie wspomnę...
Ubuntu 10.10 po wrzuceniu (obrazu) na jakikolwiek komputer odpala sie bez problemu. Zastanawia mnie dlaczego wersja 12.04 nie chce wspolpracowac, mimo ze robie to dokladnie w ten sam sposob jak z wersja starsza.Tworzenie obrazu wcześniej zainstalowanego systemu - tutaj już mowa o Ubuntu - i przywracanie go na kolejnych maszynach ma sens, gdy mają one - żeby już nie pisać identyczną - podobną konfigurację.
Podsumowujac chcialbym zrobic tylko jedną instalacje systemu ubuntu 12.04, zrobić obraz dysku acronisem, a pozniej tylko przywracac ten obraz na inne komputery.
Ustaw system plików na ext3 przy starszej wersji Acronisa
Jest jeszcze Clonizilla która wspiera Linuxa i np. http://redobackup.org/
Jest jeszcze Clonizilla która wspiera Linuxa i np. http://redobackup.org/
jeśli wierzysz we wszystko co przeczytasz przestań czytac
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Problemem może być grub lub uuid partycji ale skoro nie masz czasu podać wyniku skryptu to baw się sam.