Do rzeczy. Używam netbooka acer aspire one 722 z systemem Ubuntu 12.04, początkowo na gnome a teraz na samym docku od programu cairo dock.
Od tygodnia próbuję się uporać z instalacją mojej gierki : Warcraft 3 z dodatkiem The Frozen Throne na moim maluchu. Głównym problemem jest brak fizycznego napędu w netbooku, płyty (rzecz jasna oryginalne) kopiuję na pendrivy, następnie instaluje bez najmniejszych problemów przez WINE. Niestety gra uruchamia się jedynie z płytą, której teoretycznie włożyć do netbooka nie mogę. Próbowałem więc ustawić pendriva jako dysk w WINE, niestety bez zmiany, gra prosi o włożenie płyty. Próbowałem uruchomiać ją przez WINE, oraz autoruny gry prosto z pendriva, oraz przez ukryty katalog WINE w głownym folderze. Docelowo gra chodzi bez płyty, ale dopiero po aktualizacji przy łączeniu się do battle.net (zwykły multiplayer). Pobrałem również odpowiedniego i oficjalnego patcha z internetu, niestety nie znajduje on zainstalowanej gry na komputerze.
Instalowałem tą grę już około 10 razy, bezpośrednio przez WINE oraz PlayOnLinux. Wysiadam.
Co teraz mogę zrobić ?