Warcraft 3 - jak spatchować

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
grzes297
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Warcraft 3 - jak spatchować

Post autor: grzes297 »

Jako że jest to mój pierwszy post jako nowego użytkownika ubuntu, chciałem się na wstępie przywitać 8-)

Do rzeczy. Używam netbooka acer aspire one 722 z systemem Ubuntu 12.04, początkowo na gnome a teraz na samym docku od programu cairo dock.
Od tygodnia próbuję się uporać z instalacją mojej gierki : Warcraft 3 z dodatkiem The Frozen Throne na moim maluchu. Głównym problemem jest brak fizycznego napędu w netbooku, płyty (rzecz jasna oryginalne) kopiuję na pendrivy, następnie instaluje bez najmniejszych problemów przez WINE. Niestety gra uruchamia się jedynie z płytą, której teoretycznie włożyć do netbooka nie mogę. Próbowałem więc ustawić pendriva jako dysk w WINE, niestety bez zmiany, gra prosi o włożenie płyty. Próbowałem uruchomiać ją przez WINE, oraz autoruny gry prosto z pendriva, oraz przez ukryty katalog WINE w głownym folderze. Docelowo gra chodzi bez płyty, ale dopiero po aktualizacji przy łączeniu się do battle.net (zwykły multiplayer). Pobrałem również odpowiedniego i oficjalnego patcha z internetu, niestety nie znajduje on zainstalowanej gry na komputerze.

Instalowałem tą grę już około 10 razy, bezpośrednio przez WINE oraz PlayOnLinux. Wysiadam.
Co teraz mogę zrobić ? :-x
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Warcraft 3 - jak spatchować

Post autor: FadeMind »

Zainstalować Windowsa i grać w grę w systemie Windows.
Jeżeli gra jest przeznaczona na Windowsa i jest zabezpieczona (wymaga płyty w napędzie) to nie ma innej opcji.

Opcjonalnie możesz zainteresować się platformą Steam, ale nie wiem czy i kiedy ta gra będzie dostępna na tej platformie dla Linuxa.
gravatar.com/fademind
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Dwimenor »

Wywal wszystko co zainstalowałeś, wywal też te obrazy płyt co masz.
Zaloguj się na battle.net, dodaj swoje klucze do W3/TFT, ściągnij instalki z battle.net
Zainstaluj z tych plików, wszystko działa od ręki.
Po instalacji podstawki i dodatku odpal grę i wejdź na battle.net. Gra się spatchuje sama.
Jeżeli patchowanie w ten sposób się wywala, ściągaj i instaluj te pliki:
https://us.battle.net/support/en/articl ... -downloads
Pobieraj "Full patch" a nie "incremental".

Jeżeli dalej byłby by problemy, podaj jakiej wersji wine używasz. Na 1.5.x W3 i TFT działają od ręki.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
grzes297
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

FadeMind, po co mam instalować windowsa skoro na ubuntu 9.04 na starym "blaszaku" (Pentium 3, radeon 9550, 1 giga ramu) gra instalowała się i działała od kopa bez najmniejszych problemów? Jedynym problemem jak napisałem jest napęd, lub też problem z zainstalowaniem patcha :) Dziękuje Dwimenor za pomoc, zaczynam ściągać ;)
Awatar użytkownika
FadeMind
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: FadeMind »

Wychodzę z założenia, że jeżeli Twórca aplikacji, gry stworzył ją na daną platformę/system to na niej będzie działał bez problemów. WINE to proteza i zabawka. Nie wyczaruje Ci wydajności na poziomie sterowników od AMD/NVIDII dla Windowsa. Oczywiście można się w to bawić, ale nie wiem czy się nie przepłaca spadkiem wydajności.
gravatar.com/fademind
grzes297
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zauważ że jest to już dość stara gra, grałem w podstawkę już około 10 lat temu więc myślę że nawet mój netbook nie będzie miał problemów z płynnością w tej grze.

Wpisałem klucz i pobieram już podstawkę, jestem dobrej myśli :)

Problem z patchem znikł ;) Wielkie dzięki kolego.
Niestety gra dalej się nie uruchamia, co bardzo mnie zdziwiło ponieważ instalowałem ją kiedyś na blaszaku, odpaliła od kopa i działała wspaniale. Zacina się już na samym początku. Najpierw wyskakuje małe okienko z logiem gry, następnie pojawia się czarny ekran i znika. Po wszystkim cały ekran staje się znacznie jaśniejszy, aż do wylogowania.
Akceleracja karty działa, dodałem wpis do rejestru aby gra uruchamiała się z OpenGl (co podobno jest wymagane) próbowałem również uruchamiać ją z OpenGl przez terminal - również bez skutku. Mam zainstalowane najnowsze sterowniki prosto ze strony amd. No i tu kończą się moje pomysły ponieważ jestem świeżakiem jeśli chodzi o linuksa... Co mogę zrobić?
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Dwimenor »

Z tego co się orientuje to problem może wynikać z 2 rzeczy:
1. Samego sterownika ATI
2. Problemu z odtwarzaniem filmów

Na pierwsze nic nie poradzisz, co najwyżej poczytaj tutaj:
http://bugs.winehq.org/show_bug.cgi?id=13335
Może znajdziesz jakieś rozwiązanie

Co do drugiego:
W folderze z zainstalowanym warcraftem jest bodajże folder Movies ze wszystkimi filmami. Wejdź tam i zmień ich nazwę. Gra jak nie będzie mogła ich znaleźć po prostu ich nie odtworzy.
Od tego zacznij, jak nie pomoże to zajrzyj pod podany link.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
grzes297
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Zmieniłem nazwę tego folderu. Powiem tylko tyle, jesteś wielki ;) Wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”