xubuntu i ASUS EEE PC 1201HA
- gofer12345
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
xubuntu i ASUS EEE PC 1201HA
Witam.
Posiadam taki sprzęt: http://www.ceneo.pl/6685325
Zainstalowałem na nim Xubuntu 12.10 i system nie działa zbyt płynnie.
(SmPlayer i VLC ścina filmy w ogóle jakoś tak wolno chodzi)
Czy znacie jakieś dystrybucje bardziej dostosowane do tego netbooka?
Posiadam taki sprzęt: http://www.ceneo.pl/6685325
Zainstalowałem na nim Xubuntu 12.10 i system nie działa zbyt płynnie.
(SmPlayer i VLC ścina filmy w ogóle jakoś tak wolno chodzi)
Czy znacie jakieś dystrybucje bardziej dostosowane do tego netbooka?
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Re: xubuntu i ASUS EEE PC 1201HA
Tyle mogłeś skopiować sam. Napisz jakie (wersja) i czy w ogóle masz zainstalowane sterowniki aby ktoś mógł ci pomóc.Notebook ASUS 1201HA-RED003X . Notebook z serii Eee PC
procesor Intel Atom Z520 1,33 GHz,
1 GB pamięci RAM DDR2
Zintegrowana karta graficzna Intel GMA 500
Czy masz swap? Wersja kernela? Jakieś inne informacje, które mogą być pomocne?
Na początek zobacz jak poprawi się płynność po wyłączeniu kompozycji w Menedżerze okien, zakładka Kompozycje.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- gofer12345
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Tak tak Przepraszam.
Już piszę, system instalowałem używając opcji "instalowania na całym dysku, więc SWAP na pewno się znajduję"
Co do sterowników, kiedy wszedłem w aktualizację oprogramowania->sterowniki nie pokazały mi się, żadne opcje instalacji sterowników zamkniętych, na podstawie tego wydaję mi się, że jakieś tam posiadam, ale nie jestem pewien do końca jak to sprawdzić.
Xubuntu 12.10
Netbook z wersją 2gb ramu, reszta dokładnie tak jak powyżej.
Niepokoją mnie te ścinające się filmy, czytałem o braku wspracia dla atom Z520 ale to w poprzednich wydaniach ubuntu (10.04 i wstecz)
Już piszę, system instalowałem używając opcji "instalowania na całym dysku, więc SWAP na pewno się znajduję"
Co do sterowników, kiedy wszedłem w aktualizację oprogramowania->sterowniki nie pokazały mi się, żadne opcje instalacji sterowników zamkniętych, na podstawie tego wydaję mi się, że jakieś tam posiadam, ale nie jestem pewien do końca jak to sprawdzić.
Xubuntu 12.10
Netbook z wersją 2gb ramu, reszta dokładnie tak jak powyżej.
Niepokoją mnie te ścinające się filmy, czytałem o braku wspracia dla atom Z520 ale to w poprzednich wydaniach ubuntu (10.04 i wstecz)
- xxx666xxx
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Mam takie tylko pytanie ... a próbowałeś może Lubuntu 13.04 ? Bo w moim przypadku ( komputer niżej w stopce opisany ) jest sprzęt z 2003 roku więc stary i wolny i na nim Xubuntu 13.04 ( jak sobie testowałem różne wersje Ubunciaka ) pochłaniał prawie połowę RAM'u oraz mocno przymulał natomiast na Lubuntu 13.04 działa jak burza i pochłania jedynie ok. 150 MB RAM z uruchomionym Firefox i Libre Office ! Nie wiem jak inni to skomentują ale ja odnoszę wrażenie , że Lubuntu wydaje się być lżejsze od Xubuntu przynajmniej w przypadku mojej konfiguracji starego ( ale jarego ) sprzętu . Może na Atomie Twoim sprzęcie będzie podobnie ? Sprawdź i daj znać ...
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Może Lubuniu jest szybsze, ale mniej funkcjonalne. Na tamtym sprzęcie xubuntu powinno pójść normalnie.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- xxx666xxx
- Wygnańcy
Co rozumiesz pod pojęciem mniej funkcjonalne ? Ja nie widzę różnicy w funkcjonowaniu między Xubuntu a Lubuntu ) no poza tym , że Lubuntu dużo szybciej działa niż Xubuntu na sprzęcie o niskich zasobach sprzętowych )enedil pisze:Może Lubuniu jest szybsze, ale mniej funkcjonalne. Na tamtym sprzęcie xubuntu powinno pójść normalnie.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Na przykład mała możliwość dostosowania paneli, albo brak edytora menu.
Co do responsywności, to się zgadzam, że lxde jest szybsze.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

~moderatorzy
~moderatorzy
- xxx666xxx
- Wygnańcy
Chyba nie miałeś do czynienia z LXDE :] sądząc iż nie można edytować menu programów ... Ikonę menu programów zmieniasz prawym przyciskiem na menu i " Preferencje apletu menu programów " aby dodać usunąć coś z menu lub pozmieniać ikony i nazwy też z prawo-kliku edytujesz przy otwartym menu ...enedil pisze:Na przykład mała możliwość dostosowania paneli, albo brak edytora menu.
Pozdrawiam
Aby dostosować aplety w panelu klikasz gdziekolwiek na panelu i dajesz " Preferencje Panelu " i robisz co chcesz :]
Jeśli sobie nie radzisz z menu programów w LXDE ( lub brakuje Ci prawego klawisza w myszce/touchpad'zie/tackball'u ... ) jest pełno narzędzi do edycji np taki uniwersalny nawet na wszystkie systemy gdzie jest środowisko graficzne LXDE .: http://www.eszwajcar.pl/?p=464 ( jest napisany w JAVA dlatego jest uniwersalny ...) Google nie boli

- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
To była tylko moja opinia, lubuntu używałem jakiś czas, ale że to było na netbooku, to używałem netbook mode (albo coś innego, nie pamiętam nazwy), w którym jako tako nie było menu. Za to xfce jest równie konfigurowalne, co gnome 2. Można dowolnie panele poukładać, co przy małym, panoramicznym wyświetlaczu ma niebagatelne znaczenie. Panele po boku są o niebo wygodniejsze od paska na dole.
~moderatorzy
~moderatorzy
- xxx666xxx
- Wygnańcy
w LXDE dokładnie to samo można zrobić :] Wszystko można sobie poukładać wedle własnego widzimisie :] Miałem jakiś czas temu netbook i w nim mały 10" ekran w układzie 16:9 ( o rozdzielczości max. 1024x600 ) wiem o czym mowa w kwestii małego obszaru roboczego i ekranu . W LXDE można wszystko ! Trzeba tylko się zagłębić w to środowisko i przywyknąć a warto bo jest mniej pamięciożerne i ogólnie zasobożerne niż XFCE . Na stacjonarnym nie martwię sie ekranem bo mam stary kineskopowy 17" w układzie 4:3 ( o rozdzielczości max. 1280×1024 ) ale z racji słabego procesora ( Pod Socket 478 - Celeron 1.7 GHz z jedynie 256 KB L2 ) oraz tylko 1 GB wolnej pamięci SD-RAM PC133MHz istotna jest dla mnie zasobożerność i zdecydowanie stwierdzam , że LXDE wygrywa jeśli chodzi o lekkie i wygodne środowiska graficzne .