firefox z windows na firefox ubuntu
firefox z windows na firefox ubuntu
Witam,
Jak mogę przenieść zakładki itd. z firefoxa na Windzie na firefoxa na Ubuntu?
Jak mogę przenieść zakładki itd. z firefoxa na Windzie na firefoxa na Ubuntu?
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: firefox z windows na firefox ubuntu
Bardzo prosto.
1. Na Windows:
- Zakładki --> Wyświetl wszystkie zakładki --> Importowanie i kopie zapasowe --> Utwórz kopię zapasową...
2. Na Ubuntu:
- Zakładki --> Wyświetl wszystkie zakładki --> Importowanie i kopie zapasowe --> Przywróć --> Wybierz plik... (wczytujesz utworzony wcześniej plik kopii zapasowej)
Tym sposobem przenosisz zakładki między przeglądarkami.
PS: tylko tytuł wątku mógłbyś sprecyzować, bo ni w ząb nie mówi czego się po nim spodziewać. Ja wszedłem tu tylko z ciekawości przeczytać, o jakie cuda niby może chodzić, bo obecna nazwa daje pole do pospisu wyobraźni
1. Na Windows:
- Zakładki --> Wyświetl wszystkie zakładki --> Importowanie i kopie zapasowe --> Utwórz kopię zapasową...
2. Na Ubuntu:
- Zakładki --> Wyświetl wszystkie zakładki --> Importowanie i kopie zapasowe --> Przywróć --> Wybierz plik... (wczytujesz utworzony wcześniej plik kopii zapasowej)
Tym sposobem przenosisz zakładki między przeglądarkami.
PS: tylko tytuł wątku mógłbyś sprecyzować, bo ni w ząb nie mówi czego się po nim spodziewać. Ja wszedłem tu tylko z ciekawości przeczytać, o jakie cuda niby może chodzić, bo obecna nazwa daje pole do pospisu wyobraźni

ok, dzięki 
a zapisane hasła, historię? Chodzi mi o cały firefox ( w sensie wszystkie moje ustawienia).

a zapisane hasła, historię? Chodzi mi o cały firefox ( w sensie wszystkie moje ustawienia).
- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Zawsze możesz na żywca spróbować przenieść cały katalog z ustawieniami przeglądarki. Być może jest lżejszy sposób, ale nie szukałem go nigdy. Zawsze czy to w przypadku Firefox bądź Thunderbird przenosiłem katalogi z ustawieniami.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Autor wątku nie raczył poinformować jaki to jest Windows. Jeżeli jest to Windows 7, to katalog ze wszystkimi ustawieniami firefoksa, jego zakładkami, dodatkami itp. znajduje się w katalogu C:\Users\konkretna_nazwa_użytkownika\AppData\Roaming\Mozilla. Trzeba ten katalog skopiować do katalogu użytkownika w Ubuntu i zmienić mu nazwę na .mozilla (nazwa musi się zaczynać od kropki).
- xxx666xxx
- Wygnańcy
- Środowisko graficzne: Inne
Ehhh dzieci ! Bawicie się tym kopiowaniem ... a po co ? Od czego Firefox ma zbawienną i ułatwiającą ten proces funkcję " Skonfiguruj usługę sync " ?! Utwórz konto zsynchronizuj Firefox z kontem i przeniesie Ci się kolekcja zakładek oraz haseł . Oj nie myślicie ! Ja tak od początku tej usługi zachowuję wszelkie konfiguracje i przenosząc się z netbook'a na stacjonarny wystarczyło zsynchronizować Firefox z kontem i wszystko mam jak trzeba czyli Zakładki , Hasła , Historię przeglądanych stron , nawet dodatki się przeniosły ! Ale jak lubicie sobie utrudniać życie to proszę bardzo nie przejmujcie się mną i kopiujcie z jednego komputer ( systemu ) na pendrive a potem na drugi . Wasz wybór
Powodzenia !

Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Najpraktyczniejsza jest opcja, którą zaproponował xxx666xxx, też z niej korzystam. A teraz tu masz info, które pliki co zawierają i wystarczy, że skopiujesz je z Windowsa i podmienisz na Ubuntu. https://support.mozilla.org/pl/kb/Profile
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

- Jusko
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Jak uważasz - ja informacji nawet tak błahych, nie oddam nawet Mozilli. Poza tym nie zamierzam tworzyć specjalnie konta Firefox Sync a podane sposoby wyżej działały z powodzeniem przed wprowadzeniem Synca i będą działać jeszcze długo po. Jaka między tym różnica? Że synchronizując dane narażasz się na ich przechwycenie, a lokalnym sposobem zyskujesz to samo - bez wysyłania czegokolwiek w sieć. Jeśli nie należysz do tych, którzy przejmują się PRISM'ami, Actami i podobnymi - nie ma w Syncu nic takiego i jest to wygodny sposób. Dla mnie przerzucenie danych to kwestia sekund - efekt mamy ten sam, co kto lubi, ja zyskuję tylko tym, że nie wypuszczam tych danych w sieć do synchronizacji.xxx666xxx pisze:Ehhh dzieci ! Bawicie się tym kopiowaniem ... a po co ? Od czego Firefox ma zbawienną i ułatwiającą ten proces funkcję " Skonfiguruj usługę sync " ?! Utwórz konto zsynchronizuj Firefox z kontem i przeniesie Ci się kolekcja zakładek oraz haseł . Oj nie myślicie ! Ja tak od początku tej usługi zachowuję wszelkie konfiguracje i przenosząc się z netbook'a na stacjonarny wystarczyło zsynchronizować Firefox z kontem i wszystko mam jak trzeba czyli Zakładki , Hasła , Historię przeglądanych stron , nawet dodatki się przeniosły ! Ale jak lubicie sobie utrudniać życie to proszę bardzo nie przejmujcie się mną i kopiujcie z jednego komputer ( systemu ) na pendrive a potem na drugi . Wasz wybórPowodzenia !
PS: Określenia "dzieci" również sobie wypraszam... Może to tylko internet, ale nie wkładaj internauty obcego do tego samego worka jak odpowiadanie znajomym. A jak już chcesz nawrzucać, to nie rób chociaż błędów gramatycznych

Ostatnio zmieniony 23 lip 2013, 13:50 przez Jusko, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
Polecam dodatek/rozszerzenie do Firefoxa - Xmarks.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Na jednej partycji mam Ubuntu, instaluję na innej partycji np. Manjaro i mam się bawić w jakieś synchronizacje? Poroniony pomysł. Kopiuję katalog .mozilla z jednej dystrybucji do drugiej i po sprawie.