Menadżer aktualizacji- niezbędne poprawki
-
- Piegowaty Guziec
Menadżer aktualizacji- niezbędne poprawki
Witam
System: Ubuntu
Program: Menadżer aktualizacji
Szukam informacji jak wykonać update systemu przy założeniu, że:
- interesują mnie tylko poprawki systemowe(szczególnie bezpieczeństwa, poprawki błędów), a nie programów typu przeglądarka, odtwarzacz itp.,
- interesują mnie tylko poprawki, które są sprawdzone i pochodzą od producenta czyli Canonical(?)
Założyłem ten temat, ponieważ sprawa nie jest dla mnie jasna, gdyż na defaultowych ustawieniach pojawia mi się masa aktualizacji, a po przeglądnięciu można tam znaleźć np.:
Dział: ważne aktualizacje bezpieczeństwa
Aktualizacja: angielski pakiet językowy do przeglądarki
lub
Aktualizacja: sterownik do karty VIA, a na komputerze jest Radeon...
Przecież nie będę instalował pakietu językowego(który nie jest aktualizacją bezpieczeństwa) oraz tym bardziej sterownika VIA do Radeona.
Otwierając ustawienia pojawia się szereg opcji, które dla mnie są słabo przetłumaczone i nie ma do nich opisu szczegółowego, dlatego prosiłbym o wytłumaczenie dla mnie zakładek:
- oprogramowanie ubuntu
- aktualizacje
Pozdrawiam
System: Ubuntu
Program: Menadżer aktualizacji
Szukam informacji jak wykonać update systemu przy założeniu, że:
- interesują mnie tylko poprawki systemowe(szczególnie bezpieczeństwa, poprawki błędów), a nie programów typu przeglądarka, odtwarzacz itp.,
- interesują mnie tylko poprawki, które są sprawdzone i pochodzą od producenta czyli Canonical(?)
Założyłem ten temat, ponieważ sprawa nie jest dla mnie jasna, gdyż na defaultowych ustawieniach pojawia mi się masa aktualizacji, a po przeglądnięciu można tam znaleźć np.:
Aktualizacja: angielski pakiet językowy do przeglądarki
lub
Aktualizacja: sterownik do karty VIA, a na komputerze jest Radeon...
Przecież nie będę instalował pakietu językowego(który nie jest aktualizacją bezpieczeństwa) oraz tym bardziej sterownika VIA do Radeona.
Otwierając ustawienia pojawia się szereg opcji, które dla mnie są słabo przetłumaczone i nie ma do nich opisu szczegółowego, dlatego prosiłbym o wytłumaczenie dla mnie zakładek:
- oprogramowanie ubuntu
- aktualizacje
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Menadżer aktualizacji- niezbędne poprawki
To może inaczej. System, zaraz po instalacji jest skonfigurowany tak, że wszystkie pakiety, które możemy zaktualizować i zainstalować, pochodzą ze sprawdzonych źródeł - repozytoriów, nad którymi pieczę sprawuje Canonical. Jeżeli chcesz jeszcze bardziej ograniczyć to, co będzie instalowane w systemie, to uruchom poprzez Dash program Oprogramowanie i aktualizacje i na zakładce Oprogramowanie Ubuntu pozostaw tylko Wolne i otwarte oprogramowanie wspierane przez firmę Canonical (main). Odznacz wszystko, co jest dostępne na zakładce Inne oprogramowanie. Na zakładce Aktualizacje, pozostaw tylko Ważne aktualizacje bezpieczeństwa.
Można próbować ograniczyć aktualizacje do tylko systemowych, ale aby to zrobić, musiałbyś skorzystać z dodatkowych narzędzi, na przykład unattended-updates:
Korzystając tylko z repozytoriów, które są domyślnie włączone po instalacji systemu, nie narażasz - przynajmniej w teorii, bo w praktyce różnie bywa - na rozwalenie systemu. Jeżeli system się wysypuje po aktualizacji, to najczęstszym powodem są źródła pochodzenia trzeciego (3rd party repositories).
Nie da się ograniczyć menadżera aktualizacji, aby pobierał tylko systemowe poprawki bezpieczeństwa. Powód ku temu jest taki, że programy jak przeglądarka WWW, klient poczty, odtwarzacz i każdy jeden, który domyślnie jest zainstalowany po instalacji systemu, również otrzymują poprawki bezpieczeństwa od Canonical.Szukam informacji jak wykonać update systemu przy założeniu, że:
Można próbować ograniczyć aktualizacje do tylko systemowych, ale aby to zrobić, musiałbyś skorzystać z dodatkowych narzędzi, na przykład unattended-updates:
Kod: Zaznacz cały
man unattended-updates
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Środowisko graficzne: MATE
Jedno błędne założenie tutaj widzę.- interesują mnie tylko poprawki systemowe(szczególnie bezpieczeństwa, poprawki błędów), a nie programów typu przeglądarka, odtwarzacz itp.,
Przez dziurawy program łączący się z netem z konta użytkownika może trudno wyrwać się na konto root, ale przejąć kontrolę nad kontem użytkownika często można.
Aktualizacja Firefoxa, Chromium i Chrome, Opery, czy innego programu łączącego się czasem z internetem, np Minitube czy VLc prawie zawsze usuwa jakieś błędy bezpieczeństwa, czasem nawet poważne.
Np tutaj praca wre całą dobę 7 dni w tygodniu.

Pozdro

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Piegowaty Guziec
Na taką odpowiedź czekałem, dziękuje.
http://linux.die.net/man/1/dash
lecz niestety i tak nie wiem co to jest.
Nie mam w systemie czegoś takiego jak oprogramowanie i aktualizacje, ale mam menadżer aktualizacji, więc chyba mówimy o tym samym. Dla pewności jednak przesyłam link do strony, która zawiera screeny.
http://linuxiarze.pl/aktualizacja_ubunt ... u-menadzer
Podsumowując:
W programie menadżer aktualizacji w zakładce: "oprogramowanie ubuntu" zaznaczam tylko wolne i otwarte oprogramowanie wspierane przez firmę Canonical, puste "inne oprogramowanie", a w "aktualizacje" tylko ważne aktualizacje bezpieczeństwa(precise-security).
I cieszę się bezpiecznym systemem
?
Pytanie jeszcze takie, czy istnieje możliwość ustawienia czegoś takiego jak punkt przywracania systemu do stanu przed aktualizacją? Chodzi mi o przypadek, że jak zainstaluję aktualizacje i coś się zepsuje, żebym mógł przywrócić do działającego momentu.
I jeszcze jedno, sprawdzałem pobieżnie listę tych aktualizacji i mam pytanie odnośnie VIA display driver, nie powinienem tego instalować do karty Radeona, prawda?
http://cve.mitre.org/cgi-bin/cvename.cgi?name=2013-1994
jacekalex
Aktualizacja przeglądarki swoją drogą, ale czy language pack to ważna aktualizacja bezpieczeństwa?
Niestety nie wiem co to Dash, jedyne co znalazłem to:bear7 pisze:to uruchom poprzez Dash program Oprogramowanie i aktualizacje
http://linux.die.net/man/1/dash
lecz niestety i tak nie wiem co to jest.
Nie mam w systemie czegoś takiego jak oprogramowanie i aktualizacje, ale mam menadżer aktualizacji, więc chyba mówimy o tym samym. Dla pewności jednak przesyłam link do strony, która zawiera screeny.
http://linuxiarze.pl/aktualizacja_ubunt ... u-menadzer
Podsumowując:
W programie menadżer aktualizacji w zakładce: "oprogramowanie ubuntu" zaznaczam tylko wolne i otwarte oprogramowanie wspierane przez firmę Canonical, puste "inne oprogramowanie", a w "aktualizacje" tylko ważne aktualizacje bezpieczeństwa(precise-security).
I cieszę się bezpiecznym systemem

Pytanie jeszcze takie, czy istnieje możliwość ustawienia czegoś takiego jak punkt przywracania systemu do stanu przed aktualizacją? Chodzi mi o przypadek, że jak zainstaluję aktualizacje i coś się zepsuje, żebym mógł przywrócić do działającego momentu.
I jeszcze jedno, sprawdzałem pobieżnie listę tych aktualizacji i mam pytanie odnośnie VIA display driver, nie powinienem tego instalować do karty Radeona, prawda?
http://cve.mitre.org/cgi-bin/cvename.cgi?name=2013-1994
jacekalex
Aktualizacja przeglądarki swoją drogą, ale czy language pack to ważna aktualizacja bezpieczeństwa?
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Usuń ten nieszczęsny angielski pakiet językowy - odzyskasz trochę miejsca na dysku i nie będzie ci więcej proponował jego aktualizacji (nie da się aktualizować czegoś, czego nie ma). To samo dotyczy wszystkich innych, zbędnych pakietów, których zaraz po świeżej instalacji masz mnóstwo.
-
- Piegowaty Guziec
Dzięki za odpowiedzi, ale czy możecie mi jeszcze powiedzieć czy jest prosty sposób na kopię zapasową(coś w stylu punkt przywracania Windows) czy muszę tworzyć nowy temat?
PS Wiem o możliwości Clonezilli, ale strasznie dużo roboty...
PS Wiem o możliwości Clonezilli, ale strasznie dużo roboty...
-
- Gibki Gibbon
Kto nie robi backupów ten będzie robił :D
http://www.debian.pl/entries/159-Prosta ... wa-systemu
http://www.debian.pl/entries/159-Prosta ... wa-systemu
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.czy muszę tworzyć nowy temat?
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Dziękuje bardzo!
Martwi mnie tylko to, że będę musiał ostrożnie instalować te aktualizacje, żeby nie wgrać sterowników VIA do Radeona... itp.
Pozdrawiam
Martwi mnie tylko to, że będę musiał ostrożnie instalować te aktualizacje, żeby nie wgrać sterowników VIA do Radeona... itp.
Pozdrawiam