VNC: brak połączenia pomiędzy serwerem a lokalnym komputerem w oparciu o ssh na konkretnym porcie

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
vodz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

VNC: brak połączenia pomiędzy serwerem a lokalnym komputerem w oparciu o ssh na konkretnym porcie

Post autor: vodz »

Drodzy koledzy/koleżanki ....szlak mnie trafi zaraz ;p oto mój problem:

Serwer pozwala na łączenie się przez ssh na danym porcie np.3333

Komputery są dla uproszczenia dwa oba na ubuntu12.04, w tej samej podsieci: server to np. 10.42.0.1 a komputer użytkownika 10.42.0.15

Po zalogowaniu się przez ssh na serwer zainstalowałem i uruchomiłem na nim vnc4server i tutaj zaczęła się walka z szaleństwem:

1. Podczas konfiguracji zaleca się wyłączenie

Kod: Zaznacz cały

vnc4server -kill:numer
a następnie konfigurację.

Wspaniale. Problem jednak , iż przez dłubanie narobiłem sobie takich numerków aż do vnc4server:5.log

Za każdym razem tworzyło mi się nowy numer pod jaki mogę się podpiąć. Po ubiciu i wywaleniu z tmp wpisów terminal tak mi się rozszalał, iż w ściekłości odinstalowałem wszystko.

Po ponownej instalacji problem taki sam. Ok dałem spokój niech będzie już ostatnie okno na vnc4server:6.log.

2. Jak do diabła połączyć się z komputera lokalnego z serverem skoro mój port ssh to 3333?

Gdy daję komendę

ssh -L 5900:localhost:5900 uzytkownik@10.42.0.1
nie łączy mnie.
Gdy podam komendę

ssh -p3333 -L5900:localhost:5900 uzytkownik@10.42.0.1
łączy mnie z ssh i tyle koniec jakbym po prostu zalogował się przez zwykłe ssh, mam przed oczami terminal.
Wiem, iż liczba przy vnc4server oznacza numer portu i tcp na jaki trzeba się łączyć zmieniałem zatem wartości 5900 na 5906, ogólnie kombinowałem jak koń pod górę , ale ustawić tego za diabła nie mogę...

Czy ktoś z was posiada może, jakieś maksymalnie łopatologiczne informację jak oczyścić sobie komputer ze zbędnych informacji o wcześniej utworzonych oknach vnc4server:(numer).log aby mieć tylko jeden ekran?
Czy ktoś ma jakiś mega prosty poradnik jak to do diabła ustawić przez ssh na konkretnym porcie dowolnym poza domyślnym?
Ostatnio zmieniony 24 lip 2013, 17:26 przez vodz, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Problematy vnc pomiędzy serwerem a lokalnym komputerem w oparciu o ssh na konkretnym porcie

Post autor: bear7 »

Zmień tytuł tematu na zgodny z REGULAMINEM
Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Zastąp te "problematy vnc pomiędzy...", czymś innym, na przykład "VNC: brak połączenia pomiędzy (reszta może pozostać)".
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
vodz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: Problematy vnc pomiędzy serwerem a lokalnym komputerem w oparciu o ssh na konkretnym porcie

Problem rozwiązany za pomocą x11vnc szybciej i sprawniej. Konfigurację zamieszczę w wolnej chwili.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

Jak tytuł wątku pozostanie taki, jak jest, to nie będziesz miał gdzie umieszczać tej konfiguracji... Ponawiam prośbę - kolejnej nie będzie:
Zmień tytuł tematu na zgodny z REGULAMINEM
Zwróć uwagę głównie na słowa, których używasz
Tytuł tematu zmienisz edytując pierwszy post
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

Zastąp te "problematy vnc pomiędzy...", czymś innym, na przykład "VNC: brak połączenia pomiędzy (reszta może pozostać)".
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
vodz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: VNC: brak połączenia pomiędzy serwerem a lokalnym komputerem w oparciu o ssh na konkretnym porcie

Ok poprawione, wybacz źle zinterpretowałem, to pewnie z nerwów twoją prośbę jako sugestię teraz tak rozwiązanie:

ufw (firewall) na serwerze dodałem do akceptowanych połączenie ze wszystkich lokalnych komputerów na serwer na port 5900.

Następnie po zalogowaniu się przez ssh na serwer uruchamiam komendę x11vnc.

Odczekuję i po chwili na komputerze lokalnym w terminalu wpisuję vncviewer adres kompa:0 np.

vncviewer 192.168.0.1:0 odpalam i mam dostęp do pulpitu zdalnego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”