Serwer pozwala na łączenie się przez ssh na danym porcie np.3333
Komputery są dla uproszczenia dwa oba na ubuntu12.04, w tej samej podsieci: server to np. 10.42.0.1 a komputer użytkownika 10.42.0.15
Po zalogowaniu się przez ssh na serwer zainstalowałem i uruchomiłem na nim vnc4server i tutaj zaczęła się walka z szaleństwem:
1. Podczas konfiguracji zaleca się wyłączenie
Kod: Zaznacz cały
vnc4server -kill:numer
Wspaniale. Problem jednak , iż przez dłubanie narobiłem sobie takich numerków aż do vnc4server:5.log
Za każdym razem tworzyło mi się nowy numer pod jaki mogę się podpiąć. Po ubiciu i wywaleniu z tmp wpisów terminal tak mi się rozszalał, iż w ściekłości odinstalowałem wszystko.
Po ponownej instalacji problem taki sam. Ok dałem spokój niech będzie już ostatnie okno na vnc4server:6.log.
2. Jak do diabła połączyć się z komputera lokalnego z serverem skoro mój port ssh to 3333?
Gdy daję komendę
ssh -L 5900:localhost:5900 uzytkownik@10.42.0.1
Gdy podam komendę
ssh -p3333 -L5900:localhost:5900 uzytkownik@10.42.0.1
Wiem, iż liczba przy vnc4server oznacza numer portu i tcp na jaki trzeba się łączyć zmieniałem zatem wartości 5900 na 5906, ogólnie kombinowałem jak koń pod górę , ale ustawić tego za diabła nie mogę...
Czy ktoś z was posiada może, jakieś maksymalnie łopatologiczne informację jak oczyścić sobie komputer ze zbędnych informacji o wcześniej utworzonych oknach vnc4server:(numer).log aby mieć tylko jeden ekran?
Czy ktoś ma jakiś mega prosty poradnik jak to do diabła ustawić przez ssh na konkretnym porcie dowolnym poza domyślnym?