Pobrałem nowy kernel 25.2, nadal podczas bootowania pojawiają się na moment 2 linijki tekstu w lewym górnym rogu, za szybko by odczytać całość, pamiętam że na końcu pisze error - 16 czy jakoś tak. Poza tym kernel działa bez problemów.
Moderator: e X t 7 3
Kod: Zaznacz cały
Error 16: Inconsistent filesystem structure
Zatem proszę Cię sprawdź, co to za błąd, albo przedłóż logi. Co do APM wygląda, że wszystko jest ok ... nadal jest problem z wyborem profilu APM - [a tym samym stylu zarządzania procesorem - wybór governorów] przez NeteXt'73.Ironclad pisze:Nie, nie mam innego systemu, mam dysk 250GB i wolną niewykorzystaną przestrzeń ok 100GB, reszta linux. Z tym błędem to jest tak jak pisałem, pojawiło się to od którejś wersji kernela, tak samo jest na kernelach 3.10.X z ppa mainline, na pewno nie ma tego błędu na kernelu 3.8.X, więc problem leży chyba bardziej właśnie po stronie nowych kerneli.
zawartość apm_status:
-rwxrwxr-x 1 root root 6741 lip 30 13:06 intel-performance
mam to samo jak mam włączoną obsługę experess cadr w biosieIronclad pisze:Co do tego błędu podczas uruchamiania to odczytałem jego treść:
pciehp 0000:00:1c.3:pcie04: pci_hp_register_failed_with_error -16
pciehp 0000:00:1c.4:pcie04: pci_hp_register_failed_with_error -16
Czyli proponujesz wyłączyć to w biosie? nawet nie wiem czy mam taką opcję, poza tym, jak wspomniałem na starszych kernelach np. na 3.8 błąd ten nie występuje.NetBit73 pisze:mam to samo jak mam włączoną obsługę experess cadr w biosieIronclad pisze:Co do tego błędu podczas uruchamiania to odczytałem jego treść:
pciehp 0000:00:1c.3:pcie04: pci_hp_register_failed_with_error -16
Cóż wyłączenie PCIe nie jest "dobrym" rozwiązaniem ... aż dziw ze w takiej sytuacji w ogóle coś na PCI działa. Jaka to maszyna na Intelu c2d ? Co do naprawy, tu już rola Developerów - jeśli to maszyna na intelu to właśnie jego ludzi. Jednak jak już kiedyś mówiłem Koledze NetBit73 oni [ludzie Intela - co przyznał mi jedne z Developerów] niezbyt chętnie zajmują się problemami "tak leciwych" układów, jak c2d.Ironclad pisze:NetBit73 pisze:Ironclad pisze:...
Ok, wyłączyłem tę opcję w biosie i faktycznie jeden błąd zniknął, jednak został jeszcze jeden
nie wiem co za niego odpowiada
-- 30 lip 2013, o 23:01 --
Drugiego błędu pozbyłem się wyłączając w biosie PCI Express, nie wiem tylko jaki to będzie miało wpływ na działanie laptopa i systemu. Dziwne jest tylko to, że na kernelu 3.8 nie występują takie błędy i nie ma potrzeby wyłączania pewnych opcji w biosie. Zatem jak widać wina leży w kernelu, może da się to naprawić by nie było potrzeby grzebania w biosie?
Jak się dokładnie nazywa ta opcja ?Ironclad pisze:No taką opcję znalazłem w biosie zaraz pod Express Card, nie wiem za co ona odpowiada i czy mówimy o tym samym PCIe. Laptop działa normalnie póki co i nie zauważyłem niczego dziwnego w działaniu.
nie do końca, w lenovo jest tak że można włączyć lub wyłączyć funkcjonalności typu pcie kamerka wifi etc... i jest to właśnie w sekcji bezpieczeństwo. Generalnie wyłącza lub włącza to na amen te funkcjonalności.e X t 7 3 pisze:Zatem nie wyłączyłeś PCI Express, a jedynie jakąś formę zabezpieczenia tych portów ... ciekawe co to za system bezpieczeństwa i co tak naprawdę daje.
Pozdrawiam
to jest normalne gdy nie było wcześniej apm lub gdy nie ma pliku konfiguracyjnego od apm, ustawia wtedy "standardową wersję apm"Ironclad pisze:Ok, najwyżej spróbuje sam coś zdziałać usunę wszystko i od nowa po kolei zainstaluje.
Zapomniałem dodać, że gdy usunę Netext'a i zainstaluję od nowa, gdy próbuję instalować APM to terminalu po zakończeniu instalacji APM jest takie coś
Gdy ponownie instaluję APM to po zakończeniu nie pisze, że "Nie ma takiego pliku ani katalogu", ale wciąż pisze, że jest 0 nowo instalowanych i aktualizowanych etc itp itd i tak w kółko.
odrębny ~ nie może być problemem, bo ja tak mam i działae X t 7 3 pisze:Zatem chyba podejrzewam gdzie leży problem = najprawdopodobniej odrębny katalog /home. Mam prośbę zobacz co masz w ukrytym katalogu .netext73 katalog /home/[user]/.
Pozdrawiam
-- 30 lip 2013 11:29 --
Udostępniłem kernele w wersji v25.2 [Linux-3.10.4].
Pozdrawiam
wszystko jasne, program sprawdza ile jest plików:Ironclad pisze:Tak zrobiłem i nadal to samo, pisze że dostępna jest nowsza wersja APM 2.6 a gdy uruchamiam instalacje jest komunikat, że mam zainstalowany skrypt AMP w starszej lub niepełnej wersji, klikam TAK i niby się instaluje, ale po zakończeniu nie mam opcji wyboru profilu APM i tak w kółko za każdym razem.
ls /etc/pm/power.d/ | wc | awk '{print $1}'
sudo cp /usr/lib/pm-utils/power.d/95hdparm-apm /etc/pm/power.d/
sudo gedit /etc/pm/power.d/95hdparm-apm
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości