Brak dostępu do pulpitu po przerwanej aktualizacji systemu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Brak dostępu do pulpitu po przerwanej aktualizacji systemu
Witam podczas aktualizacji do najnowszego kernela (3.8.0-27) menadżer aktualizacji zawiesił się na konfigurowaniu kernela. od tego czasu miałem problem z urchomieniem normalnie systemu zazwyczaj włączał się do wersji tekstowej do której musiałem się logować pomagały polecenia apt-get update apt-get upgrade (to polecenie było przerywane) wyskakiwał komunikat że dpkg --configure -a może pomóc po wykonaniu go komputer na jakiś czas się zawieszał na etapie [found memtest86+ image: /memtest86+.bin] i a automatycznie przechodził w tryb okienkowy ale to nie pomagało ponieważ nie dało się systemu aktualizować ani nic zrobić ponieważ pisało że jest uruchomione jakiś inny menedżer pakietów. dziś udało sie go odpalić normalnie bez tych problemów ale wyskoczyło że muszę zrobić upgrade dystrybucji i znów zawiesiła się ona na[found memtest86+ image: /memtest86+.bin]. czy jest jakiś sposób by naprawić to bez konieczności reinstalacji systemu?
Ostatnio zmieniony 07 sie 2013, 16:53 przez bear7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: doprecyzowanie tytułu wątku
Powód: doprecyzowanie tytułu wątku
-
- Gibki Gibbon
Re: Przerwanei konfigurowania kernela
Chrootuj się do systemu, spróbuj przeprowadzić aktualizację (będziesz jako root):
Co pokażą te komendy?
Kod: Zaznacz cały
apt-get update && apt-get dist-upgrade
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Re: Przerwanei konfigurowania kernela
Dzięki udało mi się nawet to zrobić poprzez aktualizacje dystrybucji