Gdzie w Polsce kupić laptop z Ubuntu?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Gdzie w Polsce kupić laptop z Ubuntu?
Powoli szykuje się do zakupu laptopa. Niestety wszystkie obecnie sprzedawane w Polsce komputery chwalą się dumnie Windowsem 8, który to system zupełnie mi nie leży. Nie ma już nawet sprzętu z Windowsem 7, który jako tako toleruję. Pomyślałem więc o zakupie Lapka z Ubuntu, który to system jako tako znam, i raczej nie będzie rewolucyjnie zmieniany jak produkt MS. Canonical chwali się współpracą z niektórymi dostawcami, więc pewnie ich sprzęt jest w pełni obsługiwany przez Ubunt. W związku z tym nasuwają mi się dwa pytania:
1. Czy takie laptopy można kupić gdzieś w Polsce?
2. Jeśli nie, to czy można nabyć laptop bez systemu operacyjnego? (Mógłbym coś wybrać z listy referencyjnej Canonical).
Bardzo proszę o rozjaśnienie mi tematu.
1. Czy takie laptopy można kupić gdzieś w Polsce?
2. Jeśli nie, to czy można nabyć laptop bez systemu operacyjnego? (Mógłbym coś wybrać z listy referencyjnej Canonical).
Bardzo proszę o rozjaśnienie mi tematu.
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: i3
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Gdzie w Polsce kupić laptop z Ubuntu?
1. Nie dawno kupowałem laptopa, sprawdziłem wiele ofert, lecz niestety nie widziałem żadnego z Linuksem. Z tego co wiem, to często gdy sprzedawcy piszą, że lapek jest bez systemu, to dają Ubuntu.
2. Na wielu aukcjach można dostać laptopy bez systemu, możesz sprawdzić alledrogo.
2. Na wielu aukcjach można dostać laptopy bez systemu, możesz sprawdzić alledrogo.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
Czy Ubuntu, tego nie wiem, ale ponoć z Linuksem na pokładzie: http://goo.gl/R9Qh8Golem_XIV pisze:1. Czy takie laptopy można kupić gdzieś w Polsce?
Bez systemu na pokładzie: http://goo.gl/xW9lCGolem_XIV pisze:2. Jeśli nie, to czy można nabyć laptop bez systemu operacyjnego? (Mógłbym coś wybrać z listy referencyjnej Canonical).
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Na allegro jest tego nawet sporo np. tu http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... tegory-491 lub tu http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... tegory-491 (łącznie z używkami).
Często dają laptop bez OSa i jest bez systemu
. Zresztą ja nie widzę problemu - instalujesz sobie system jaki Ci sie poodoba
.
Często dają laptop bez OSa i jest bez systemu

- nemo595
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Kontakt:
1.Laptopy z tego co mi się wydaje z Linuxem w swojej ofercie ma Dell, netbooki Asus (niektóre).
2. Najłatwiej kupić bez systemu i zainstalować Linuxa wg. własnych upodobań.
2. Najłatwiej kupić bez systemu i zainstalować Linuxa wg. własnych upodobań.
Płyta główna: Asus H61-M LX2
Procesor: Intel Core i3-2100
Grafika: nVidia GeForce GT 520
RAM: 4GB DDR3
Dysk: WDC WD10EARS-00MVWB0 1TB
Windows jest jak winda, Linux jak schody. Windą bywa prościej, ale czy ktoś widział zepsute schody?
Procesor: Intel Core i3-2100
Grafika: nVidia GeForce GT 520
RAM: 4GB DDR3
Dysk: WDC WD10EARS-00MVWB0 1TB
Windows jest jak winda, Linux jak schody. Windą bywa prościej, ale czy ktoś widział zepsute schody?
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Dla niektórych sprzedawców Ubuntu to nie systemkwanty pisze: Często dają laptop bez OSa i jest bez systemu. Zresztą ja nie widzę problemu - instalujesz sobie system jaki Ci sie poodoba
.

Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
-
- Przyjaciel
A ja widzę - kompatybilność. Kupując komputer z zainstalowanym Ubuntu, raczej mamy pewność, że wszystkie podzespoły grają jak trzeba. Kupując komputer bez systemu, po instalacji może nas czekać jakaś niemiła niespodzianka... Oczywiście, kluczem jest solidne przeszukanie informacji w sieci, czy ten sprzęt będzie hulać.kwanty pisze:Zresztą ja nie widzę problemu - instalujesz sobie system jaki Ci sie poodoba.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
O dzięki za podpowiedzi. Zgadzam się z Bear7! O wiele lepiej kupić model certyfikowany pod Ubuntu ze względu na kompatybilność i dostępność wsparcia. Instalacja na niereferencyjnym sprzęcie zawsze jest ryzykowna ze względu na problemy ze sterownikami. Mam obecnie Samsunga NC10 z wysłużonym XP Home, który szybko się zamula. Myślałem o posadzeniu na nim Ubuntu, ale musiałbym doinstalować pakiety do obsługi klawiszy funkcyjnych i wgrać kernel dedykowany dla tego malucha, a i tak z wydajnością nie było by najlepiej.
Planując zakup nowego, dużego laptopa typu DRT myślę o Ubuntu bo dla mnie najnowszy Windows przestał być Systemem Operacyjnym a Ubuntu wciąż pozostawia użytkownikowi dużo swobody.
Na razie popatrzę sobie na to co ma Dell i Assus.
Planując zakup nowego, dużego laptopa typu DRT myślę o Ubuntu bo dla mnie najnowszy Windows przestał być Systemem Operacyjnym a Ubuntu wciąż pozostawia użytkownikowi dużo swobody.
Na razie popatrzę sobie na to co ma Dell i Assus.
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
Nie musi być koniecznie preinstalowany, sprawdź sobie na stronie Ubuntu certyfikowany sprzęt i porównuj z ofertami na Allegro.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
media markt laptop hp655 z linuxem suse 11
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Co do zapewnienia zgodności np. Ubuntu, czy Suse, a sprzęt na jakim zostały preinstalowane to niestety, ale zdarza się że taki tandem wcale nie zapewnia pełnej kompatybilności - miałem już takie przypadki. Najlepiej aby sprzedawca doskonale znał Gnu/Linuksa i zapewnił taką zgodność. Ja robiłem już znacznie ponad 100 takich maszyn i widziałem, że niestety preinstalowane Ubuntu, czy Suse lub inne dystrybucje to często "wydmuszki". Jednak praktycznie każdą maszynę da się "zmusić" do poprawnego działania, tylko trzeba wiedzieć, jak i używać najnowszych rozwiązań, np. kernele, sterowniki, etc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Sędziwy Jeż
Czy ktoś może mi wskazać tą listę referencyjną o której wspomniał Golem? Szukam na stronie Canonical, ale jakoś mi to nie idzie.
-
- Gibki Gibbon
A proszę bardzo:Jeszoswiesz pisze:Czy ktoś może mi wskazać tą listę referencyjną o której wspomniał Golem? Szukam na stronie Canonical, ale jakoś mi to nie idzie.
http://www.ubuntu.com/certification/ .
- master86
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Brak
Akurat takimi listami to ja bym się nie sugerował... Sam korzystam z laptopa Acer (do tego z nietrawioną przez linuksy kartą sieciową Broadcom bcm43xx - chodzi bezproblemowo), a tymczasem na liście jest tylko jeden netbook Acera. Śmieszne, co nie?marcin1982 pisze:A proszę bardzo:Jeszoswiesz pisze:Czy ktoś może mi wskazać tą listę referencyjną o której wspomniał Golem? Szukam na stronie Canonical, ale jakoś mi to nie idzie.
http://www.ubuntu.com/certification/ .
Z linuksem jest ten plus, że prędzej czy później odpalisz na nim jakąś dystrybucję - nie taką, to inną.
- Pasman
- Serdeczny Borsuk
Racja też bym się nie sugerował preinstalacją.
Jestem fanem xubuntu, który nie jest preinstalowany.
Jestem fanem xubuntu, który nie jest preinstalowany.
Mint 21.1, 5600G, RX6600