Zamiana Minta na Ubuntu 12.10 ( nie działa Centrum Oprogramowania, Żródła Oprogramowania )

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
BogumilH
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 19.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Zamiana Minta na Ubuntu 12.10 ( nie działa Centrum Oprogramowania, Żródła Oprogramowania )

Post autor: BogumilH »

Witam,
na firmowym laptopie mam zainstalowany Windows 7 oraz Linux Mint Nadia.
Mint nie chodził stabilnie, więc podmieniłem repo na oryginalne z Ubuntu 12.10, dociągnąłem Unity ( ubuntu-desktop ) i wywaliłem przez Synaptic wszystko co zalałem z nazwą ( Mint,Mate, Cynamon).

Teraz mam powiedzmy normalne Ubuntu, ale jednak jakieś śmieci po Mincie nie pozwalają na poprawne działanie ( Synaptica, Centrum Oprogramowania).
Centrum Oprogramowania nie otwiera się w ogóle, Źródła Oprogramowania również, Synaptic działa poprawnie, poza tym że nie mogę otworzyć repozytoriów.

Nie mam możliwości zainstalowania Ubuntu na czysto, laptop jest firmowy, jest zaszyfrowany True Crypt, nie mam praw administratora do Windows i nie mam dostępu do biosu. Mam natomiast pełen dostęp pod Ubuntu.

Czy ktoś wie jak skutecznie wyczyścić wszystko co zostało po Mincie, abym miał czyste Ubuntu i nie zrobił cegły z firmowego komputera?

Poniżej wklejam to co wyrzuca terminal po otwarciu software-center:

Kod: Zaznacz cały

bash: /usr/bin/mint-fortune: Nie ma takiego pliku ani katalogu
bogumil@boghar-mobil ~ $ sudo software-center
[sudo] password for bogumil: 
ERROR:root:DebFileApplication import
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/share/software-center/softwarecenter/db/__init__.py", line 4, in <module>
    from debfile import DebFileApplication, DebFileOpenError
  File "/usr/share/software-center/softwarecenter/db/debfile.py", line 25, in <module>
    from softwarecenter.db.application import Application, AppDetails
  File "/usr/share/software-center/softwarecenter/db/application.py", line 27, in <module>
    import softwarecenter.distro
  File "/usr/share/software-center/softwarecenter/distro/__init__.py", line 197, in <module>
    distro_instance = _get_distro()
  File "/usr/share/software-center/softwarecenter/distro/__init__.py", line 172, in _get_distro
    module = __import__(distro_module_name, globals(), locals(), [], -1)
ImportError: No module named linuxmint
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/bin/software-center", line 128, in <module>
    from softwarecenter.ui.gtk3.app import SoftwareCenterAppGtk3
  File "/usr/share/software-center/softwarecenter/ui/gtk3/app.py", line 53, in <module>
    from softwarecenter.db.application import Application
  File "/usr/share/software-center/softwarecenter/db/application.py", line 27, in <module>
    import softwarecenter.distro
  File "/usr/share/software-center/softwarecenter/distro/__init__.py", line 197, in <module>
    distro_instance = _get_distro()
  File "/usr/share/software-center/softwarecenter/distro/__init__.py", line 172, in _get_distro
    module = __import__(distro_module_name, globals(), locals(), [], -1)
ImportError: No module named linuxmint
bogumil@boghar-mobil ~ $ 
Generalnie chciałbym zrobić upgrade do 13.04 i brak dostępu skutecznie mi to uniemożliwia.

Z góry dziękuję za pomoc
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Zamiana Minta na Ubuntu 12.10 ( nie działa Centrum Oprogramowania, Żródła Oprogramowania )

Post autor: bear7 »

BogumilH pisze: Mint nie chodził stabilnie, więc podmieniłem repo na oryginalne z Ubuntu 12.10, dociągnąłem Unity ( ubuntu-desktop ) i wywaliłem przez Synaptic wszystko co zalałem z nazwą ( Mint,Mate, Cynamon).

Teraz mam powiedzmy normalne Ubuntu, ale jednak jakieś śmieci po Mincie nie pozwalają na poprawne działanie ( Synaptica, Centrum Oprogramowania).
Centrum Oprogramowania nie otwiera się w ogóle, Źródła Oprogramowania również, Synaptic działa poprawnie, poza tym że nie mogę otworzyć repozytoriów.
Prawie robi dużą różnicę... Ci co robią Minta, nie tylko zmieniają jego wygląd, ale grzebią również w bebechach. To, co chcesz zrobić, nie wypali. Zatem, jeżeli jeszcze masz taką opcję, to przywróć Minta do normalnego stanu. Chcesz mieć Ubuntu, to musisz zainstalować Ubuntu.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
BogumilH
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Re: Zamiana Minta na Ubuntu 12.10 ( nie działa Centrum Oprogramowania, Żródła Oprogramowania )

No to mnie nie pocieszyłeś.
Postawiłem nawet 12.10 na maszynie wirtualnej, żeby sobie pliki pozamieniać, ale po Twojej odpowiedzi mniemam, że jest trylion różnic i tylko Chuck Norris wie jakich.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Z ciekawości spytam jak ci się go udało zainstalować na zabezpieczonym lapku?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
BogumilH
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Instalował dział IT, magikiem nie jestem.
Do Ubuntu dali mi prawa roota.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

To chyba najprościej będzie ich poprosić o to znowu, jeśli Mint był OK, to przecież na Ubuntu też nie będą krzywo patrzeć?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
BogumilH
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Nie no nie będą, tylko mają co robić i nie chcę im du...y zawracać.
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

BogumilH pisze:Nie no nie będą, tylko mają co robić i nie chcę im du...y zawracać.
Bez przesady. Standardowa instalacja trwa kilka minut. Skoro dają prawa roota to nie muszą dociągać aktualizacji podczas instalacji.
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Kontakt:

Post autor: mucha090 »

dobra tutaj masz opisane jak sobie poradzić z sw center
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.p ... 7&p=689955
jeśli byś chciał całkowicie sobie przerobić minta na ubuntu (tzn nie tak całkowicie, ale żeby tobie go rozpoznawało jako ubuntu)
to nie musisz robić tego hacka na sw center tylko zmienić sobie to co masz w pliku

/etc/lsb-release
na to:

DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=12.10
DISTRIB_CODENAME=quantal
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu quantal"
i chyba to by było na tyle :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”