Błąd montowania partycji NTFS w Ubuntu przez Wubi - dysk zajęty

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
mikso
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Błąd montowania partycji NTFS w Ubuntu przez Wubi - dysk zajęty

Post autor: mikso »

Witam.
Jestem nowym użytkownikiem Ubuntu 12.4, więc jeśli w zły dział napisałem, to proszę nie karćcie mnie. Zainstalowałem Ubuntu obok Windowsa, przez "Wubi", żeby mieć opcję wyboru systemu
Mój problem polega na tym że nie mogę zamontować partycji NTFS, na której jest Windows i foldery na przykład z muzyką. To laptop, gdzie już był system oryginalnie w połowie instalowany i nie można było już wybrać ilości partycji.
Próbowałem już wielu wskazówek z internetu. Nie chce się zapisać, albo zamontować i w końcu użyłem programu do montowania. Widzi partycje, ale pustą. Potem wyskakuje komunikat, że nie można dokończyć, gdyż dysk jest zajęty, albo używa go jakaś aplikacja. Próbowałem jeszcze inaczej, ale komunikat bardzo podobny do tamtego mi wyskoczył. Oto poniżej, co mi wyskoczyło.
"Mount is denied because the NTFS volume is already exclusively opened. The volume may be already mounted, or another software may use it which could be identified for example by the help of the 'fuser' command."
Czy to błąd instalacji czy już sam nie wiem co. Da się to jakoś odblokować? Wpisując w terminalu odpowiednie komendy widać tę partycje i jej"UUID" i inne. Dodałem foldery i wykonałem wszystkie czynności. Edytowałem nawet "fstab". I niestety fiasko.
Da się tu coś zdziałać?
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Re: Błąd montowania partycji NTFS - Dysk zajęty

Post autor: rom »

Twoje Ubuntu jest zainstalowane jako plik/program na partycji Windowsa, więc ona już jest zamontowana i używana.
Do plików Windowsa dostaniesz się przez katalog /host w Ubuntu.
także = też
tak że = więc
mikso
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Błąd montowania partycji NTFS - Dysk zajęty

Post autor: mikso »

Jaki Banał. Aż mi wstyd.
Wielkie dzięki.