Windows 7 OEM + Ubuntu

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
rtk993
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Windows 7 OEM + Ubuntu

Post autor: rtk993 »

Witam,

od pewnego czasu zastanawiam się nad instalacją Ubuntu 12.10 obok mojego win 7 OEM. Jest jednak jedno małe "ale". Kiedyś sporo czytałem o wersjach OEM systemu (zanim postanowiłem powywalać wszystkie partycje na laptopie i postawić windows'a "po swojemu" od podstaw), i jeśli dobrze pamiętam to część klucza aktywacyjnego systemu znajduje się w mbr komputera. Jeśli to prawda to czy instalacja ubuntu nie nadpisze mi tego klucza (co by uniemożliwiło mi w przyszłości aktywację win 7). Posiadanie oryginalnego windows'a gdzieś na innej partycji to dla mnie sprawa kluczowa i nie chciałbym go stracić :) . Wcześniej kilkakrotnie formatowałem komputer za pomocą instalki pożyczonej od znajomego i aktywacja przebiegała bez problemu, czy po instalacji linux'a też tak będzie ? Szukałem trochę w sieci jak i na tym forum i nie znalazłem nic konkretnego na ten temat :( .
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Windows 7 OEM + Ubuntu

Post autor: igotit4free »

Nie masz się czego obawiać, spokojnie możesz instalować Ubuntu obok swojego Sevena, nie prowadzi to do utraty żadnych praw.
Licencja OEM przywiązana jest do urządzenia, nie wiem czy w twoim przypadku to płyta główna, dysk twardy czy coś innego, może po prostu cały laptop.

Jedyne na co musisz uważać, to kwestia partycji serwisowej ... w niektórych przypadkach takie partycje są na dysku i służą do odzyskania systemu (Windowsa) w razie potrzeby. Chodzi o to, żebyś tej partycji nie uszkodził przy instalacji Ubuntu.
Mbr odzyskasz w razie potrzeby przy użyciu kilku poleceń i oryginalnej płyty z Windowsem. O ile mi wiadomo żaden klucz nie jest do mbr-a zapisywany.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
rtk993
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Partycje recovery z tego co pamiętam usunąłem w pierwszej kolejności. Fabryczne partycje to jedno wielkie ustrojstwo, wystarczy, że próbowałem (bo mi się w rezultacie nie udało) zmienić ich rozmiar i partycja recovery po prostu przestała działać. Jedyne co zostało na dysku to jakaś partycja OEM, która ma rozmiar 20 gb, nie wiem do czego konkretnie służy bo z poziomu systemu jest ukryta, dlatego na wszelki wypadek nie usuwałem. Wygląda to tak: klik

Czy Jesteś całkowicie pewien tego co piszesz? Pamiętam, że wtedy sporo o tym czytałem i na 90% jestem pewien, że ludzie pisali coś o dodatkowym fabrycznym kluczu producenta (czy jakoś tak) ukrytym gdzieś w biosie/mbr co by miało jakiś sens bo nawet kiedy sprawdzam klucz windows'a w zakładce system to jest on zupełnie inny od tego z naklejki z pod laptopa, a którego wpisałem podczas aktywacji. Niestety teraz trochę szukałem i nie mogę nic znaleźć na ten temat :/ .
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Ta partycja OEM to właśnie serwisówka, którą najwidoczniej uszkodziłeś w trakcie poprzednich działań.
O legalności twojego Windowsa zaświadczają faktura czy inny rachunek zakupu komputera oraz naklejka na jego spodzie. Dobrze jest też mieć oryginalny nośnik, ale w przypadku OEM go nie ma, miałeś to na dysku. W ostateczności wystarcza ta właśnie naklejka. Żadne dane nie są zapisywane do BIOSu, ani tym bardziej do mbr.

Najprawdopodobniej mylisz identyfikator produktu z kluczem twojego Windows. To pierwsze narzucono ci przy aktywacji systemu i może się zmieniać, to drugie jest stałe i powiązane z systemem. Klucz nie jest widoczny w zakładce system, ale jest w postaci zaszyfrowanej zapisany w Rejestrze, możesz go odczytać np. programem produkey.

Na koniec, twój wątek wylądował w offtopie, bo to jest forum Ubuntu a nie Windows. W działach tematycznych poruszamy zagadnienia techniczne odnoszące się do instalacji i konfiguracji oraz użytkowania Ubuntu, nie zajmujemy się zaś Windows.
rtk993
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Chyba nie do końca zrozumiałeś o co mi chodzi : ) , ja wiem, że ten system będzie legalny, ale nie jestem pewien czy będę mógł go aktywować w normalny sposób (zostanie mi opcja aktywacji telefonicznej, ale jakoś słabo mi się to widzi dzwonić do Microsoftu i płacić horrendalne kwoty za minutę połączenia).

No nic, skoro uważasz, że się mylę, i nie ma możliwości bym uniemożliwił sobie późniejszą aktywację windy, to temat uważam za zamknięty.
Dzięki za pomoc, pozdrawiam, cześć
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Nie zrozumiałem gdyż alebowiem ponieważ nie posiadam umiejętności czytania w myślach. Nie pisałeś, że obawiasz się o możliwość aktywacji online, więc się konkretnie do tej możliwości nie odnosiłem. Jeszcze raz powtarzam, że żadne dane aktywacyjne nie są zapisywane ani w BIOSie ani w mbr, i szczerze mówiąc nie mam pojęcia skąd ten pomysł.
Nigdy i nigdzie się z taką ideą nie spotkałem. Pozdrawiam, cześć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”