Ubuntu Przyjazny Puchacz - Nie działajace gry flash- nasza klasa

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
picass
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ubuntu Przyjazny Puchacz - Nie działajace gry flash- nasza klasa

Post autor: picass »

Witam, na linuxa przerzuciliśmy się dosłownie 2 dni temu, jesteśmy naprawde baardzo zadowoleni..ale..no właśnie ale jest problem z uruchomieniem gier na naszej klasie. Niestety syn nie daje mi z tym spokoju...instalowałem różne flash playery...najróżniejsze przeglądarki...niestety nie daje to żadnego efektu .

Prosiłbym o pomoc.
Pozdrawiam
Daniel
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu Przyjazny Puchacz - Nie działajace gry flash- nasza klasa

Post autor: Hwiparam »

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install flashplugin-installer

jeszcze w about:plugins sprawdź czy Flasha widzi. i powywalaj ewentualnie to co wcześniej instalowałeś...
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
Awatar użytkownika
Lord_Vader2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Lord_Vader2 »

Miałem dokładnie ten sam problem, rok temu jak przechodziłem z 10.10 na 12.04, instalka czy reinstalka pluginu nic tu nie zmieni, podmień plik libflashplayer.so na jakiś starszy z przed około 2- 3 lat, będzie działać, niestety nie będziesz mógł go aktualizować, no i niestety stara wtyczka flash ma niestety dziury, ale coś za coś, będzie też monit że wtyczka jest nie aktualna, pomiń to, po przypadkowej aktualce wtyczki ponownie będziesz musiał ją podmienić, Adobe nie wspiera już niestety Linuksa.
Masz jeszcze dodatkowo dwie alternatywy, pierwsza to zainstalować Gnash-a, u mnie na Debianie sprawdza się dobrze, druga to zainstalować Vine z Centrum Oprogramowania Ubuntu a następnie zainstalować którąś przeglądarkę przeznaczoną dla Windowsa (miałem kiedyś tak zrobione) będzie normalnie latało.
W twoim przypadku proponuje podmianę pliku, musisz to zrobić z roota, inaczej się nie da, jest tu

Kod: Zaznacz cały

/usr/lib/adobe-flashplugin/libflashplayer.so
, wtyczka z której ja korzystam jest tu http://sendfile.pl/50377/libflashplayer.so.tar , spakowana tar.
Chciałem tu na forum ją dać by inni mogli też skorzystać ale niestety nie przyjęło mi załącznika.
Poczytaj jeszcze tu viewtopic.php?f=133&t=157109
I prośba do moderatorów, nie łajajcie kolegi że napisał post nie w tym dziale co trzeba, po prostu tylko przenieście go tam gdzie powinien być ;-) , on tylko szukał pomocy. Za rok chłopak pomoże innemu.
Pozdrawiam
Google też jest moim przyjacielem
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

@Lord_Vader2
Proszę, nie wypisuj takich bzdur, jak instalacja windowsowej (przepraszam, vindowsowej) wersji przeglądarki. Najlepiej zainstaluj Google Chrome z wbudowanym flashem (wersja na linuxa ze strony internetowej chrome).
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
Lord_Vader2
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Lord_Vader2 »

Dałem kilka propozycji łącznie z tą przez Vine a picass pisał instalowałem różne flash playery...najróżniejsze przeglądarki.
A radziłem podmianę pliku
Google też jest moim przyjacielem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”