Hurtowe przenoszenie danych z wielu folderów.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Hurtowe przenoszenie danych z wielu folderów.
Witam. Mam ponad 1700 folderów z różnymi plikami po odzysku. Chciałbym ze wszystkich tych folderów wyciągnąć pliki .*mp3 i wrzucić do jednego, a najlepiej do większej ich ilości. Da się to jakoś zrobić przez terminal? Ręcznie przez nautilusa nie da rady bo się wiesza (tych plików jest prawie 40 tys.) a ręcznie folder po folderze strasznie mozolna robota...
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 17.10
Re: Hurtowe przenoszenie danych z wielu folderów.
Kod: Zaznacz cały
find -iname "*mp3" -exec mv {} katalog docelowy \;
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Przeniosłem wszystko do jednego, pół sukcesu za mną! Ale nautilus się wiesza przy takiej ilości plików...
Pokombinuje dalej jak posortować top szybko do np 100 folderów.
Dzięki za pomoc!
Pokombinuje dalej jak posortować top szybko do np 100 folderów.
Dzięki za pomoc!
-
- Serdeczny Borsuk
To zależy jak i po czym chcesz sortować. Opcji masz wiele, jakbyś napisał coś więcej, to mógłbym podpowiedzieć gdzie ewentualnie szukać. A Nautilusowi się nie dziw, toć to program biurkowy, a nie baza danych za pół miliona 

-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Takie pytanko. Jaka będzie reakcja, jeżeli w dwóch różnych podfolderach będą znajdowały się pliki o różnej zawartości, ale o takiej samej nazwie? Czy powyższe polecenie, gdy w folderze docelowym będzie już istniał plik o nazwie A, czasami nie nadpisze go, podczas przenoszenia kolejnego pliku A z któregoś z innych podfolderów? Wydaje mi się, że to nie jest najlepsze rozwiązanie...xwizard pisze:Najpierw przeczytaj man find, potem man mv. Jak chcesz przesuwać do wielu katalogów, to sobie już dopiszesz filtry sam. Przypominam, że przeklejanie poleceń do terminala bez ich rozumienia prowadzi do katastrofy prędzej niż później. Jak chcesz umieć takie sztuczki "z głowy", to poczytaj Advanced Bash Scripting. Powodzenia!Kod: Zaznacz cały
find -iname "*mp3" -exec mv {} katalog docelowy \;
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Chciałbym te pliki po prostu podzielić na ileś grup(katalogów) żeby się nautilus nie wieszał.
To ogólnie są pliki mp3 pod zmienionymi nazwami z odzyskiwania danych. Tutaj o tym miałem temat: viewtopic.php?f=126&t=168928
Tagi są więc zacznę korzystać z funkcji bilbioteki w Exaile lub Amaroku
Z jednego folderu też pewnie by to pociągnęło no ale jak będę chciał jakiś plik skopiować komuś albo sobie na telefon czy mp3 to już będzie kicha więc muszę to wszystko rozrzadzić. 
Na przykład po 2000 plików w jednym folderze. Da radę szybko i bezboleśnie? Dorwałem konsolowy Midnight Commander, przynajmniej się nie wiesza jak wejdę teraz w ten folder z tymi wszystkimi plikami
-- 30 sie 2013 22:24 --
Bear7 myślałem o tym, że mogą się nadpisać ale tutaj w moim przypadku nie ma opcji, że znalazłyby się dwa różne a tak samo nazywające się pliki. Więc jak dla mnie to w sam raz.
To ogólnie są pliki mp3 pod zmienionymi nazwami z odzyskiwania danych. Tutaj o tym miałem temat: viewtopic.php?f=126&t=168928
Tagi są więc zacznę korzystać z funkcji bilbioteki w Exaile lub Amaroku

Na przykład po 2000 plików w jednym folderze. Da radę szybko i bezboleśnie? Dorwałem konsolowy Midnight Commander, przynajmniej się nie wiesza jak wejdę teraz w ten folder z tymi wszystkimi plikami

-- 30 sie 2013 22:24 --
Bear7 myślałem o tym, że mogą się nadpisać ale tutaj w moim przypadku nie ma opcji, że znalazłyby się dwa różne a tak samo nazywające się pliki. Więc jak dla mnie to w sam raz.
-
- Serdeczny Borsuk
Ano racja. Dlatego napisałem mu, żeby przeczytał many. I ostrzegłem przed potencjalnymi konsekwencjami, żeby potem na mnie nie było 
Można do mv dać -i albo -b. Albo dla bezpieczeństwa użyć cp zamiast mv.

-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Nigdy nie mów nigdy. Odzyskujesz dane z spartolonego dysku, tak? Jakiej długości są nazwy plików? 8 znaków + rozszerzenie, czy coś więcej? Jak 8 znaków, to szanse są dość spore... Zrobiłbym tak, jak teraz radzi xwizard:Łuk@$z pisze: Bear7 myślałem o tym, że mogą się nadpisać ale tutaj w moim przypadku nie ma opcji, że znalazłyby się dwa różne a tak samo nazywające się pliki. Więc jak dla mnie to w sam raz.
Zastosowałbym zamiast mv cp i dodał chociażby parametr -i. Jak znajdzie coś podobnego, to przed nadpisaniem zapyta. Jak zapyta, to przynajmniej wiesz, że jednak są przynajmniej dwa takie pliki, co mają taką samą nazwę... Ja wtedy szukałbym jakiegoś innego rozwiązania. No ale to twoje pliki...xwizard pisze:Ano racja. Dlatego napisałem mu, żeby przeczytał many. I ostrzegłem przed potencjalnymi konsekwencjami, żeby potem na mnie nie było
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Hehe spoko.To są pliki o nazwach wygenerowanych przez photorec albo w systemie plików widniały pod takim, nie ma opcji chyba żeby się powtórzyły... Zajmują tyle samo ile zajmowały gdy udało mi się sprawdzić przez nautilusa
W tym momencie przenoszą mi się pliki txt które już mają na liczniku 127 tysięcy sztuk i jeszcze się nie wyświetliło nic czy chcę nadpisać.
a pliki mają nazwy w stylu "f300667862.wav"
zmieniają się cyferki i rozszerzenia rzecz jasna
-- 30 sie 2013 22:41 --
Macie pomysł jak to teraz poprzenosić do na przykład 200 folderów?
-- 30 sie 2013 22:50 --
http://stackoverflow.com/questions/1017 ... s-on-linux
tu coś znalazłem ale nie bardzo rozumiem...

W tym momencie przenoszą mi się pliki txt które już mają na liczniku 127 tysięcy sztuk i jeszcze się nie wyświetliło nic czy chcę nadpisać.

a pliki mają nazwy w stylu "f300667862.wav"
zmieniają się cyferki i rozszerzenia rzecz jasna

-- 30 sie 2013 22:41 --
Macie pomysł jak to teraz poprzenosić do na przykład 200 folderów?
-- 30 sie 2013 22:50 --
http://stackoverflow.com/questions/1017 ... s-on-linux
tu coś znalazłem ale nie bardzo rozumiem...
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
A masz jakas regule jak te foldery maja sie nazywac ?