[Elementary OS] HP ProBook 4540s cieplejszy pod linuksem niż pod windowsem
[Elementary OS] HP ProBook 4540s cieplejszy pod linuksem niż pod windowsem
Witam. Mam laptopa HP ProBook 4540s z Intel Core i3-2370M i AMD Radeon HD 7650M. Po zainstalowaniu elementary OS luna (bazuje na Ubuntu 12.04) laptop używał tylko dedykowanej karty graficznej (co bardzo skróciło czas pracy na baterii), wyłączyłem więc przełączanie grafik w BIOS'ie i czas pracy jest teraz na odpowiednim poziomie (taki jak na Windowsie prawie). Zauważyłem jednak coś osobliwego: W trakcie pracy z Windowsem 7 miejsce na lewy nadgarstek (nad dedykowaną kartą graficzną) jest chłodniejsze niż w przypadku pracy z elementary OS. Co może być przyczyną i czy da się w jakiś sposób to zredukować? W terminalu oczywiście sprawdziłem wersje używanej karty graficznej i widnieje Intel HD Graphics 3000.
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: [Elementary OS] HP ProBook 4540s cieplejszy pod linuksem niż pod windowsem
Nie ma w tym nic osobliwego, obsługa sprzętu i zarządzanie zużyciem energii generalnie kuleje pod Linuksem. Możesz nieco poprawić sytuację korzystając z customowych kerneli, może tutaj coś znajdziesz.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Re: [Elementary OS] HP ProBook 4540s cieplejszy pod linuksem niż pod windowsem
Dobra, dzięki za informację, w takim razie wrócę do windowsa.igotit4free pisze:Nie ma w tym nic osobliwego, obsługa sprzętu i zarządzanie zużyciem energii generalnie kuleje pod Linuksem. Możesz nieco poprawić sytuację korzystając z customowych kerneli, może tutaj coś znajdziesz.