Bład podczas przenoszenia danych z woluminu
-
- Piegowaty Guziec
Bład podczas przenoszenia danych z woluminu
Witam,
Chcę przegrać na dysk dane z woluminu (nowa partycja), który utworzyłem żeby wrzucić do niego dane przed ponowną instalacją systemu. Otworzyłem wolumin jako administrator i zacząłem przegrywać dane. Niestety nie wszystkie się udało. Przy niektórych wyskakuje:
"Błąd podczas kopiowania "xxx".
Wystąpił błąd podczas kopiowania pliku do /home/xxx/xxx/.
Show more details:
Błąd podczas otwierania pliku: Brak dostępu"
I do wyboru trzy opcje:
Anuluj-Pomiń wszystkie-Pomiń
W czym tkwi problem jeżeli robię to jako admin?
Pozdr.
Chcę przegrać na dysk dane z woluminu (nowa partycja), który utworzyłem żeby wrzucić do niego dane przed ponowną instalacją systemu. Otworzyłem wolumin jako administrator i zacząłem przegrywać dane. Niestety nie wszystkie się udało. Przy niektórych wyskakuje:
"Błąd podczas kopiowania "xxx".
Wystąpił błąd podczas kopiowania pliku do /home/xxx/xxx/.
Show more details:
I do wyboru trzy opcje:
Anuluj-Pomiń wszystkie-Pomiń
W czym tkwi problem jeżeli robię to jako admin?
Pozdr.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Bład podczas przenoszenia danych z woluminu
Problem tkwi w tym, że nie kopiujesz z uprawnieniami administratora o czym system Cię informuje:El Presidente pisze: W czym tkwi problem jeżeli robię to jako admin?
Otwórz terminal i klepnij:El Presidente pisze: Show more details:
Kod: Zaznacz cały
gksu nautilus
Konto może być skonfigurowane jako uprzywilejowane, ale aby taki przywilej mieć, trzeba jeszcze o to system poprosić...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
jest mały problem, bo jak wklepuje tę komendę to nic mi nie wyskakuje...
Ok teraz zaskoczyło.
-- 11 wrz 2013, o 22:12 --
tylko teraz mam inne pytanie. Jak to przeniosłem za pomocą nautilusa do katalogu domowego, to gdzie on teraz się znajduje? bo jak wchodze w swój katalog domowy to tego tam nie ma.
Ok teraz zaskoczyło.
-- 11 wrz 2013, o 22:12 --
tylko teraz mam inne pytanie. Jak to przeniosłem za pomocą nautilusa do katalogu domowego, to gdzie on teraz się znajduje? bo jak wchodze w swój katalog domowy to tego tam nie ma.
-
- Przyjaciel
Jak nie ma w twoim katalogu domowym, to zapewne przeniosłeś do katalogu domowego roota. Widzisz coś znajomego jak klepniesz w terminalu polecenie:
Kod: Zaznacz cały
sudo ls -a /root
-
- Piegowaty Guziec
nie za bardzo rozumiem, jak mam przenieść to do mojego katalogu domowego z katalogu roota....
-
- Przyjaciel
Może napiszę Ci tak... Im bardziej sam będziesz starał się być tajemniczy, tym więcej sam sobie wyrządzisz krzywdy... Jak napiszesz, co dokładnie, skąd dokładnie i gdzie dokładnie chcesz przenieść, tym dokładniejsze wytyczne otrzymasz. Stosowanie xxx/xxx na pewno nie pomoże.
A teraz. Polecenie gksu nautilus, uruchamia nautilusa z uprawnieniami roota. Jeżeli zatem w nowo otwartym oknie wybierzesz opcję Katalog domowy, to ten katalog domowy tak naprawdę będzie katalogiem domowym roota i jego położenie to /root. Zatem, jeżeli chcesz coś umieścić w swoim katalogu domowym, to:
raz: w otwartym oknie nautilusa, użyj skrót klawiszowy CTRL+L i zmień położenie na /home (potwierdź enterem). Dalej już będziesz mógł wyklikać swój katalog domowy.
dwa: jak przenosisz coś, co nie jest twoje (czytaj: należy do innego użyszkodnika), to po wszystkim będziesz musiał zmienić właściciela tych plików oraz zmienić uprawnienia.
A teraz. Polecenie gksu nautilus, uruchamia nautilusa z uprawnieniami roota. Jeżeli zatem w nowo otwartym oknie wybierzesz opcję Katalog domowy, to ten katalog domowy tak naprawdę będzie katalogiem domowym roota i jego położenie to /root. Zatem, jeżeli chcesz coś umieścić w swoim katalogu domowym, to:
raz: w otwartym oknie nautilusa, użyj skrót klawiszowy CTRL+L i zmień położenie na /home (potwierdź enterem). Dalej już będziesz mógł wyklikać swój katalog domowy.
dwa: jak przenosisz coś, co nie jest twoje (czytaj: należy do innego użyszkodnika), to po wszystkim będziesz musiał zmienić właściciela tych plików oraz zmienić uprawnienia.
-
- Piegowaty Guziec
ok, dzięki. A teraz jak je przeniosłem to wszystkie mają symbol kłódki i X. Aby je odblokować to muszę otworzyć folder jako admin, kliknąć prawym przyciskiem myszy - właściwości - uprawnienia i zmienić z root na moje konto, w moim przypadku mateo - mateusz? Tylko, że jak tak robię to to się odnosi do jednego pliku i musiałbym każdy plik tak robić... nie da się jakoś szybciej?
-
- Przyjaciel
Zamiast robić na każdym pliku po kolei, zmień uprawnienia dla katalogu, w którym te pliki się znajdują. Jak już ustawisz uprawnienia, takie jakie mają być, to na zakładce, co się zwie Uprawnienia powinno być coś takiego jak Zastosuj uprawnienia do zawartych plików, czy jakoś tak.El Presidente pisze:teraz jak je przeniosłem to wszystkie mają symbol kłódki i X. Aby je odblokować to muszę otworzyć folder jako admin, kliknąć prawym przyciskiem myszy - właściwości - uprawnienia i zmienić z root na moje konto, w moim przypadku mateo - mateusz? Tylko, że jak tak robię to to się odnosi do jednego pliku i musiałbym każdy plik tak robić... nie da się jakoś szybciej?