[SOLVED] Przy uruchomieniu komputera nie pojawia się GRUB, od razu włącza się Windows
-
- Piegowaty Guziec
[SOLVED] Przy uruchomieniu komputera nie pojawia się GRUB, od razu włącza się Windows
Wczoraj zainstalowałem sobie Ubuntu obok Windowsa jako drugi system operacyjny. Mam w komputerze 2 dyski twarde, jeden 60GB SSD na Windowsa i drugi na dane 320GB na ktorym zostawiłem 40GB wolnej przestrzeni na Ubuntu. System zainstalował się właśnie w tej przestrzeni, lecz niestety przy uruchomieniu komputera nie pojawia mi się GRUB i od razu włącza mi się Windows, tak jakby Ubuntu w ogóle nie było. Co zrobić?
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2013, 12:17 przez Rybaczenkow, łącznie zmieniany 1 raz.
- radius
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Windows i Ubuntu
Wybierz w biosie pierwszy dysk który ma botować ten z Ubuntu.
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
to nic nie da, najprawdopodobniej gruba zainstalowałeś na złej partycji i dlatego widzi tylko jeden system.radius pisze:Wybierz w biosie pierwszy dysk który ma botować ten z Ubuntu.
musisz go z edytować, na forum jest cała masa postów o edytowaniu gruba
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Przy uruchomieniu komputera nie pojawia się GRUB, od razu włącza się Windows
Zainstaluj GRUBa na sda ... howtosy.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
Jak mam edytować gruba skoro nie mogę uruchomić Ubuntu?zibiboniek1 pisze:to nic nie da, najprawdopodobniej gruba zainstalowałeś na złej partycji i dlatego widzi tylko jeden system.radius pisze:Wybierz w biosie pierwszy dysk który ma botować ten z Ubuntu.
- zibiboniek1
- Zakręcona Traszka
gruba edytuje się w konsoli bez uruchamiania ubuntu, dlatego napisałem że wyszukaj sobie na forum tematu edycja gruba2.Rybaczenkow pisze:Jak mam edytować gruba skoro nie mogę uruchomić Ubuntu?zibiboniek1 pisze:to nic nie da, najprawdopodobniej gruba zainstalowałeś na złej partycji i dlatego widzi tylko jeden system.radius pisze:Wybierz w biosie pierwszy dysk który ma botować ten z Ubuntu.
moderatorzy strasznie nie lubią jak się w 100 tematach wałkuje to samo
-
- Przyjaciel
zibiboniek1, większość wątków na forum, które dotyczą edycji ustawień GRUB-a, dotyczą sytuacji, gdzie pacjent ma dostęp do systemu. Szczerze, to dawno nie widziałem wątku, gdzie ktoś próbował bawić się w edycję GRUB-a przy korzystaniu z konsoli GRUB-a. I śmiem twierdzić, że takiego dobrego, który od "a do z" wytłumaczy jak to zrobić, to nie znajdziesz. Zawsze mogę się mylić...zibiboniek1 pisze: gruba edytuje się w konsoli bez uruchamiania ubuntu, dlatego napisałem że wyszukaj sobie na forum tematu edycja gruba2.
Jest to możliwe z poziomu trybu "Wypróbuj Ubuntu" i po chootowaniu się do systemu. Ale w twoim wypadku, powinno wystarczyć samo przeinstalowanie GRUB-a w odpowiednie miejsce. Na forum masz gotowy poradnik autorstwa Echinosa: [How To] Naprawa / Odzyskiwanie GRUB2 z użyciem LiveCD.Rybaczenkow pisze:Jak mam edytować gruba skoro nie mogę uruchomić Ubuntu?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Re: Przy uruchomieniu komputera nie pojawia się GRUB, od razu włącza się Windows
Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Odpaliłem "wyprobuj Ubuntu" i leciałem krok po kroku. W moim komputerze Win7 jest zainstalowany na /sdb a Linux na /sda. Gruba zainstalowałem na sda6 bo na tej partycji mam Linuxa a mimo to podczas uruchamiana nadal od razu włącza się Windows.
-
- Przyjaciel
Wypróbuj najpierw poradę radiusa:
radius pisze:Wybierz w biosie pierwszy dysk który ma botować ten z Ubuntu.
Oj chyba jednak nie...Rybaczenkow pisze:Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją.
Dlaczego na partycji sda6, a nie - tak jak jest to w wyżej podlinkowanym poradniku - w pamięci MBR?Rybaczenkow pisze:W moim komputerze Win7 jest zainstalowany na /sdb a Linux na /sda. Gruba zainstalowałem na sda6
-
- Piegowaty Guziec
Ten sposób pomógł. Dziękuje za pomoc!bear7 pisze:Wypróbuj najpierw poradę radiusa:radius pisze:Wybierz w biosie pierwszy dysk który ma botować ten z Ubuntu.
-
- Przyjaciel
Jak startują oba systemy, to dodaj [SOLVED] na początku tytułu w pierwszym poście - ułatwi to innym, mającym podobny problem, szybkie znalezienie rozwiązania.Rybaczenkow pisze: Ten sposób pomógł. Dziękuje za pomoc!