udostępnianie plików w Ubuntu One

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
kelo55
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

udostępnianie plików w Ubuntu One

Post autor: kelo55 »

Witam, proszę o pomoc w dwóch sprawach związanych z Ubuntu One:
1. Jak usunąć wcześniej zamieszczone pliki na chmurze?
2. Dlaczego jak udostępniam pliki z dwóch różnych katalogów to zawsze link jest taki sam i kieruje do katalogu wcześniej założonego?
jeżeli macie jakieś pomysły lub znacie rozwiązanie to proszę pomóżcie bo nawet nie wiem jak pliki wykasować z chmury.
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: udostępnianie plików w Ubuntu One

Post autor: zibiboniek1 »

albo przez przeglądarkę, lub jeśli usuniesz plik z katalogu home/użytkownik/ubuntuone powinien zniknąć także z chmury.
drugiego pytania nie za bardzo rozumiem, jak mógł byś je doprecyzować
Awatar użytkownika
kelo55
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: udostępnianie plików w Ubuntu One

Post autor: kelo55 »

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale do chmury wrzuciłem zdjęcia które nie były w katalogu Ubuntu one tylko w katalogu Obrazy.
Usuwanie przez przeglądarkę - nie ma takiej możliwości, po prostu klawisz delete nie działa, usunięcie zdjęć z komputera również nie działa bo jeżeli są zsynchronizowane to znowu się aktualizują i są znowu tam gdzie były. Wyłączenie synchronizacji nie daje efektu bo one dalej tam są na serwerze.
Jeśli chodzi o pytanie drugie - dodałem katalog mojego komputera ze zdjęciami do Ubuntu One o nazwie 001, wysłałem do znajomych link aby mogli sobie pobrać zdjęcia. Potem dodałem drugi katalog o nazwie 002 i wysłałem link do znajomych, ale obydwa linki kierują w to samo miejsce to znaczy wszyscy mają dostęp tylko do katalogu 001.

-- 15 wrz 2013 07:24 --

Pierwszy punkt już rozwiązany, trzeba zalogować się w Ubuntu One i z prawej strony w katalogach rozwinąć przycisk "more" i kliknąć "Stop syncing this folder", katalog z chmury zostanie usunięty, ja dla bezpieczeństwa w komputerze zmieniłem nazwę katalogu i usunąłem synchronizację. Jeśli chodzi o drugi punkt to nie wiem jeszcze dlaczego tak się dzieje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”