KVM i kilka kart sieciowych.

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Zachariaszx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

KVM i kilka kart sieciowych.

Post autor: Zachariaszx »

Witam,
Mam problem z podłączanie fizycznych kart sieciowych do wirtualnych maszyn, będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Sytuacji wygląda następująco:

Po instalacji KVM a następnie instalacji maszyny wirtualnej mając do dyspozycji 2 karty sieciowe eth0 pozostawiam dla gospodarza a eth1 dla maszyny wirtualnej. W konfiguracji sieci dodaję bridge i ustawiam wolną kartę sieciową, w pliku konfiguracyjnym KVM ustawiam interface type='bridge' source network='br0' wszystko działa bez problemu ale po dodaniu kolejnej maszyny i karty fizycznej pojawia się problem bo KVM nie chce już interface type='bridge' source network='br1' i po restarcie KVM się sypie a maszyny są niedostępne :-(

Z góry dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Hadret
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Kontakt:

Re: KVM i kilka kart sieciowych.

Post autor: Hadret »

To w końcu ile tych sieciówek, fizycznie, masz? Dwie? I eth0 ma zostać wyłącznie dla hosta?

Jeśli tak, to chyba nie ma sensu powielać rozwiązania, którego jest tak wiele w Internecie. Zobacz tutaj: http://www.dedoimedo.com/computers/kvm-bridged.html.
Zachariaszx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: KVM i kilka kart sieciowych.

Post autor: Zachariaszx »

Sieciówek mam 4 ale co ciekawe zalogowałem się zdalnie z ubuntu desktop przez menagera kvm i tam dodałem nowe karty sieciowe wybierając odpowiedni mostek i wszystko natychmiast zaczęło działać :-)
Dzięki za pomoc !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”