Ubuntu powolne i zamulające

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
maneanaroore
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Ubuntu powolne i zamulające

Post autor: maneanaroore »

Witam. Na początek konfiguracja sprzętowa:
Procesor: Amd athlon 2 x2 250 3 GHz
Ram: 2 x 2 GB goodram (sys 32 bity i chyba dlatego widzi tylko 3 z kawalkiem?)
Płyta główna: Asrock N68 VS3 - FX
Grafika: zintegrowana Nvidia ge force 7025 nforce 630

Skorzystałem z kilu rad znalezionych w sieci aby odmulić ubuntu. Wyłączyłem wodotryski w compizie. Zainstalowałem sterownik nvidia z centrum oprogramowania czy tam aktualizacji (sterownik zamknięty przetestowany). Zabawę z ubuntu zacząłem od wydania 11.04 poźniej 11.10 i 12.04 lts. Później przesiadka na windows 7 i spaliła mi się poprzednia grafika i płyta gówna (o znacznoe lepszych parametrach). Teraz postanowiłem wrócić do ubuntu zachwalanego jako szybkie stabilne a być może nawet najlepsze wydanie - 13.04.
No i problem bo zamula. Dash klatkuje (Nie wiem dla czego skoro ma wyłączone aimacje) Filmu oglądać się nie da bo klatkuje (ale nie tak bardzo jak dash), ale przeglądarka chromium śmiga aż miło nawet na kilunastu kartach, nawet filmy naYT nie zamulają - dopóki jej nie zminimalizuję - wtedy minimaluzacja zamula.
Na win 7 nic złego się nie dzieje - te same filmy działają a i medival 2 tw działa płynnie nawet przy potężnych bitwach (na najniższych możliwych ustawieniach grafiki). Czy wiecie dlaczego Unity tak dziwnie się zachowuje? czy macie jakieś rady? Nie chcę wierzyć że mam za słabą kartę graficzną skoro na windzie gram i oglądam filmy. Chciałbym aby ubuntu znowu stało się głównym systemem, czyli ubu dla mnie win dla reszty rodziny, ale ... nie takie ubu jakie ma teraz.
Więc proszę o wszelką i jaką kolwiek pomoc.
Dzięki i pozdrawiam.

Ps. Fedora z gnome miała te same objawy, a ubuntu zachowywał się tak również przed moimi kombinacjami i zmianą sterowników.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2013, 04:29 przez maneanaroore, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Re: Ubuntu piwolne i zamulające

Post autor: rom »

Spróbuj zmienić ustawienia compiza i nVidii http://www.omgubuntu.co.uk/2010/01/how- ... dia-ubuntu
Możesz też przesunąć suwak na drugim obrazku maksymalnie w prawo.
także = też
tak że = więc
maneanaroore
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Na stronę aktualnie nie mogę się dostać z bliżej nieokreślonych przyczyn, ale wygooglałem film na YT o tym samym tytule i myślę, że z tymi samymi poradami. Czy to na prawdę jest tak, że mam zbyt słabą kartę graficzną - poniżej wymagań systemowych :O (Jeżeli tak, to chyba trzeba przenieść temat :))

Co do podjętych kroków - http://www.youtube.com/watch?v=Sw7s5M3fgcE
Oraz program Unsettings - myślałem, że uda tam się zmniejszyć rozmiar dasha, ale się przeliczyłem - tzn teoretycznie się da, ale u mnie dash nie reaguje na nic.

Chyba ściągnę sobie LTS'a i może jutro sprawdzę czy jest sprawniejszy.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: rom »

Generalnie to jest to samo, ale w podanym przeze mnie linku są pewne różnice.
W ustawieniach compiza Refresh rate zostało ustawione na 60 (właściwe dla danego monitora).
W ustawieniach karty nie musisz dawać na max opcji Atialiasing i Anisotropic filtering. Możesz wręcz ustawić Antialiasing na Override application settings i suwak na minimum.
Dodatkowo jeszcze sprawdź w ustawieniach karty pozycję X Server XVideo Settings, czy masz zaznaczone cPATH.
także = też
tak że = więc
maneanaroore
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Ubuntu powolne i zamulające

Dodatkowo jeszcze sprawdź w ustawieniach karty pozycję X Server XVideo Settings, czy masz zaznaczone cPATH.
U mnie nie ma czegoś takiego.

Odechciało mi się kombinować. Ubuntu 12.04 śmiga aż miło więc będę z niego korzystał. a 13.04 zainstaluję na 2 dysku, i czasem sprawdzę, podłubię. Dzięki za pomoc @rom
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”