Nieużywalne Ubuntu - karta graficzna Nvidia GeForce 8400M G

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
pxxbxx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Nieużywalne Ubuntu - karta graficzna Nvidia GeForce 8400M G

Post autor: pxxbxx »

Witam,
od Ubuntu w wersji 12.04 LTS przez 12.10 do 13.04 włącznie mam bardzo poważny problem z moim ulubionym systemem. Obecnie doszło do tego, że muszę korzystać z Windowsa (i nie jestem z tego powodu szczęśliwy).
Problem wg mnie leży w karcie graficznej Nvidia GeForce 8400M G na pokładzie laptopa Asus F3Sc.
W każdej z wymienionych wersji Ubuntu (niezależnie od środowiska graficznego: Gnome 3, Xfce, Unity) oraz innych dystrybucjach (Debian, Mint, Fedora i inne) instalacja sterowników nvidia-current powodowała cykliczne zawieszenia systemu, na które pomagał tylko twardy restart. Próbowałem też przeboleć i używać sterowników nouveau ale powodowały po kilku minutach od uruchomienia systemu wyświetlanie olbrzymiej ilości artefaktów na ekranie. Pomagało tylko ponowne zalogowanie się lub restart.

Tak jak pisałem wcześniej próbowałem naprawdę wielu kombinacji dystrybucja + środowisko graficzne i w każdym z nich powtarzały się te same sytuacje. Bardzo chciałbym znów móc korzystać z ulubionego Ubuntu. Ten post to chyba ostatnia (rozpaczliwa) próba znalezienia rozwiązania. Szukałem rozwiązań na wielu forach. Żadne z podanych tam rozwiązań nie działało. Być może ktoś na tym forum zetknął się z podobnym problemem i będzie umiał mi pomóc.
twinsen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Re: Nieużywalne Ubuntu - karta graficzna Nvidia GeForce 8400M G

Post autor: twinsen »

Ja mam laptopa Asus A8Sc i wyżej wymienioną kartę na pokładzie. Podobno można gdzieś jeszcze z demobilu zdobyć kartę 8600 GT pasującą do Asusów, która to karta pozbawiona jest tego buga. Niestety obecnie na Allegro brak tych kart :( Chyba, że znajdziemy na części całego laptopa z taką kartą i sobie przełożymy.
butsh
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Nieużywalne Ubuntu - karta graficzna Nvidia GeForce 8400M G

Post autor: butsh »

Mam S3SV z kartą 8600G i na szczęście żadnych problemów, wiem nie pociesza cię to :)
A czy próbowałeś zainstalować oryginalny sterownik NVIDIA, np stąd: (amd64 lub wersja 32bit.)?
Dodawszy zorientowałem się, że temat to wykopaliska... ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”