zainstalowałem na jednym z komputerów Ubuntu 12.04, wszystko ok gdyby nie jeden jedyny problem, ale jak bardzo dotkliwy. Dodam, że to moja pierwsza instalacja Linuxa (wcześniej windowsy od kilkunastu lat), znajomość komputerów na +

no więc zainstalowałem ubuntu 12.04 (13.04 za wolno chodził), wszystko działa ok tylko, gdy podłączę adapter wifi (KOZUMI K-300MWUN) i bezproblemowo ustanowię połączenie internetowe pojawia się pewien problem - łącze działa z prędkością (około 0,4mb - na routerze 20mb łącze), dodam również, że podczas korzystania z internetu (co jest praktycznie niemożliwe przy takiej prędkości) na pozostałych 3 komputerach w sieci ping skacze do 1000-2000 i praktycznie internet "staje".
Na kablu oczywiście wszystko ok - śmiga net coś koło 15-20m czyli na full i nie ma wpływu na inne kompy. Domyślam się, że to kwestia sterowników tylko jak je zmienić? Dodam, że tematów na necie było mnóstwo typu wyłącz ip6 - etc etc, nic nie pomogło, wywaliłem kompletnie firefoxa i wciepałem chromium, to była również jedna z porad, ale nic to nie dało.
jeżeli potrzebujecie jakichkolwiek informacji żeby mi pomóc proszę śmiało pytać, bardzo mi zależy na skończeniu z tym kompem do końca weekendu, ponieważ używam tego kompa w sklepie.

pozdrawiam serdecznie!
P.S
na problematycznym komputerze:
AMD Sempron 2800+ (1600MHz)
1gb RAM
GF6600
KOZUMI K-300MWUN - adapter wifi