Utrata windowsa 8 podczas instalacji ubuntu
Utrata windowsa 8 podczas instalacji ubuntu
Jestem amatorem komputerowym bez doświadczenia. Instalowałem Ubuntu jednak zrobiłem to tak że teraz nie mam możliwości korzystania z Windowsa 8. Był to windows wgrany na laptopie przy zakupie w sklepie. (Acer v3-571g) Co powinienem teraz zrobić?
Ostatnio zmieniony 12 paź 2013, 21:00 przez krzych96, łącznie zmieniany 1 raz.
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: Linux-koniec windowsa 8
Podaj wynik komendy
a najlepiej wynik działania tego skryptu. Jest tam opis jak go uruchomić.
Kod: Zaznacz cały
sudo fdisk -l
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Re: Linux-koniec windowsa 8
Kod: Zaznacz cały
sad@sad-Aspire-V3-571G:~$ sudo fdisk -l
[sudo] password for sad:
UWAGA: Na '/dev/sda' wykryto tablicę partycji GPT (GUID Partition Table)! fdisk nie obsługuje GPT. Należy użyć GNU Parteda.
Disk /dev/sda: 750.2 GB, 750156374016 bytes
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 91201, w sumie sektorów: 1465149168
Jednostka = sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 4096
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 4096 / 4096
Identyfikator dysku: 0x00000000
Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System
/dev/sda1 1 1465149167 732574583+ ee GPT
Partycja 1 nie zaczyna się na granicy bloku fizycznego.
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Utrata windowsa 8 podczas instalacji ubuntu
Niestety wygląda na to, że załatwiłeś całość ... masz jedną partycję z Ubuntu. Nie widać nawet partycji Recovery Windows. Masz płytę instalacyjną do Win?
Próbowałeś uruchomić ten skrypt? On dałby nieco więcej informacji, ale w zasadzie po jabłkach ...
Próbowałeś uruchomić ten skrypt? On dałby nieco więcej informacji, ale w zasadzie po jabłkach ...
tutaj printscreen z gparted
- Załączniki
-
- gparted.png
- (159.56 KiB) Nie pobierany
Z Linuxem jest jeszcze taki "lajw-motyw", że zastępuje MBR swoim GRUB-em 2. Niby nic wielkiego, ale jak wywalisz teraz Linuxa, i zainstalujesz Windowsa 8 to może nic nie odpalić, gdyż Windows współpracuje tylko z MBR.
Będziesz musiał wsunąć płytkę z Windowsem i uruchomić ustawienia w systemie awaryjnym i tam wybrać "Napraw sektor rozruchowy".
Na przyszłość: przed instalacją systemu pobaw się w wirtualizację by zobaczyć, jak wygląda "na żywo" proces instalacyjny.
Będziesz musiał wsunąć płytkę z Windowsem i uruchomić ustawienia w systemie awaryjnym i tam wybrać "Napraw sektor rozruchowy".
Na przyszłość: przed instalacją systemu pobaw się w wirtualizację by zobaczyć, jak wygląda "na żywo" proces instalacyjny.
- igotit4free
- Przyjaciel
Widać tam Recovery i partycje windowsowe. Jak nie chcesz tego stracić to najlepiej zapytaj na jakimś forum W8, np. tu. Szkoda by było to stracić, a tutaj wiedza na temat W8, UEFI i innych wynalazków M$ nie jest zbyt ugruntowana.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
sda4 to jest instalacja win8
sda1 boot recowery
straciłeś partycję recowery
sda1 boot recowery
straciłeś partycję recowery
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Witaj. I poradziłeś sobie? Ja borykam sie z instalacja linuxa na samsungu( tak wiem może lepiej nie ryzykować) 535u3c ( wygląda, że wolny od wady opisywanej przez użytkowników innych modeli i nie chce sie uceglić).
Wygląda na to, że tak naprawdę nic nie straciłeś (IMO). pierwsze 3 partycje to partycje win8 i systemu uefi który to jest w najnowszych sprzętach z tym systemem i u mnie też takowe występują a ostatnia ntfs wygląda na recovery właśnie. U mnie polecenia OS-prober i update-grub nic nie dawały. a wydawało mi się, że instalowałem minta i kubuntu w trybie efi ( bo to też ważne w czym bootujesz płytke). Niestety nie moge potem dodac Win do listy systemów.
Za to największą ciekawostką ( nie mam recovery i nie wiem jak to sie dzieje) moj windows potrafi sobie sam jakos z biosu odtworzyć możliwość uruchomienia siebie( jak napisałem nie mam ani recovery, nie korzystam z płytki ani sticka).
Nie spotkałem do tej pory jakiegoś konkretnego poradnika krok po kroku( czyli jak rozłożyć partycje gdzie bootloadera i jak ) dla inst w trybie efi ;/
Wygląda na to, że tak naprawdę nic nie straciłeś (IMO). pierwsze 3 partycje to partycje win8 i systemu uefi który to jest w najnowszych sprzętach z tym systemem i u mnie też takowe występują a ostatnia ntfs wygląda na recovery właśnie. U mnie polecenia OS-prober i update-grub nic nie dawały. a wydawało mi się, że instalowałem minta i kubuntu w trybie efi ( bo to też ważne w czym bootujesz płytke). Niestety nie moge potem dodac Win do listy systemów.
Za to największą ciekawostką ( nie mam recovery i nie wiem jak to sie dzieje) moj windows potrafi sobie sam jakos z biosu odtworzyć możliwość uruchomienia siebie( jak napisałem nie mam ani recovery, nie korzystam z płytki ani sticka).
Nie spotkałem do tej pory jakiegoś konkretnego poradnika krok po kroku( czyli jak rozłożyć partycje gdzie bootloadera i jak ) dla inst w trybie efi ;/
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
A to czytałeś?gizmus2006 pisze:Nie spotkałem do tej pory jakiegoś konkretnego poradnika krok po kroku( czyli jak rozłożyć partycje gdzie bootloadera i jak ) dla inst w trybie efi ;/
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
Ja dodam tylko w jednej sytuacji jest możliwe zainstalowanie Ubuntu nie w trybie UEFI. na komputerze z UEFI z zachowaniem Win8 ale bez jego możliwości uruchamiania.
1 krok zmieniasz kolejność bootowania na z cd dvd
2 wyłączasz SecureBoot.
3 bootujesz linuxa z dvd.
4 wydzielić partycje dla linuxa z partycji windows8
5 tworzysz
/
/home
/boot (system plików EXT4 bez flagi uefi) do trybu UEFI potrzebna jest partycja z systemem plików FAT23 plus ustawienie flagi uefi.
/swap
Ja taki schemat podstępowania zastosowałam ale uprzedzę to rozwiązanie blokuje ładowanie Windowsa8 bo grub znajduje się w MBR .
a więc ja chcesz zachować bootowanie windowsa8 nie polecam tej metody.
Z innej beczki to nie był mój komputer (Samsung).
1 krok zmieniasz kolejność bootowania na z cd dvd
2 wyłączasz SecureBoot.
3 bootujesz linuxa z dvd.
4 wydzielić partycje dla linuxa z partycji windows8
5 tworzysz
/
/home
/boot (system plików EXT4 bez flagi uefi) do trybu UEFI potrzebna jest partycja z systemem plików FAT23 plus ustawienie flagi uefi.
/swap
Ja taki schemat podstępowania zastosowałam ale uprzedzę to rozwiązanie blokuje ładowanie Windowsa8 bo grub znajduje się w MBR .
a więc ja chcesz zachować bootowanie windowsa8 nie polecam tej metody.
Z innej beczki to nie był mój komputer (Samsung).
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- syskozor
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
naprawdę nie dajecie sobie rady z tak łatwym problemem ? nic tutaj nie zostało zniszczone, po prostu trzeba poprawnie zainstalować GRUB2 pod UEFI, a żeby to zrobić trzeba wskazaź grubowi partycję UEFI która jest sformatowana pod fat32, a dokładnie pod /dev/sda2, poczytaj sobie dokładnie to http://askubuntu.com/questions/240496/h ... -windows-8, jest tam opisany programik który może pomóc.
@igotit4free nie utracił niczego, po prostu wersja fdisk którą posiada nie obsługuje jeszcze partycji GTP (w archu jest chyba wyższa wersja i tam działa)
@linuxozaurus po co piszesz takie rzeczy ? przecież to jeszcze bardziej skomplikowane niż naprawa po prostu GRUB
@igotit4free nie utracił niczego, po prostu wersja fdisk którą posiada nie obsługuje jeszcze partycji GTP (w archu jest chyba wyższa wersja i tam działa)
@linuxozaurus po co piszesz takie rzeczy ? przecież to jeszcze bardziej skomplikowane niż naprawa po prostu GRUB
openSUSE 13.1
sysek@jabbim.pl
sysek@jabbim.pl
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
a nie lepiej po prostu przywrócić system z partycji Recovery? w Samsungach trzeba wcisnąć F4 przy starcie laptopa żeby pojawiło się środowisko do odzyskiwania. miałem podobną sytuację, przywróciłem z Recover'a i śmiga i jedno i drugie 

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
Namok czytałem... nie mniej jednak poddaje się. Dziś nowe ubuntu początkowo po instalacji brak gruba no to Boot Repair - menu rozruchu jest. Tylko co z tego jak uruchomię tylko Windowsa i w cudowny sposób ten wywala wszystko i uruchamia się radośnie już zawsze jako jedyny słuszny.
Samsung np535u3c mówi nie dla Linuxa.
- mucha090
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
gizmus2006 to jeśli tak się dzieje to spróbuj sobie wgrać gruba na pendrive i w uefi wybierać z którego urządzenia ma się bootować system i tyle
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
Recovery warto zachować bo mozliwe ze zmienisz zdanie.
a co to dual boot z UEFI jest opisamy w poradniku na ubuntuwiki.
a co to dual boot z UEFI jest opisamy w poradniku na ubuntuwiki.
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus