Czarny ekran przy instalacji na Toshiba Satellite A215

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
bhra0
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Czarny ekran przy instalacji na Toshiba Satellite A215

Post autor: bhra0 »

Posiadam laptopa Toshiba Satellite A215 z Windowsem 8, obok którego chciałbym zainstalować Ubuntu. Stworzyłem botowalny pendrive z Ubuntu 13.04, ale kilka sekund po odpaleniu (jeszcze przed rozpoczęciem instalacji) wyskakuje mi czarny ekran z różnymi komunikatami, których nie rozumiem, głównie zawierające słowa "Pnp Bios". Np. ostatnia linijka "Pnp Bios version 1.0, entry 0xf000 :0x9afb, dseg 0x400".
Na tym ekranie instalacja staje i mimo długiego czekania nic się nie dzieje.

Spróbowałem więc Ubuntu 12.04 i mam dokładnie to samo, po kilku sekundach pojawia się ten czarny ekran. Dodam, że rok temu na tym laptopie (konfiguracja nie była zmieniana) działała wcześniejsza wersja Ubuntu (bez Windowsa), ale nie mogłem się przyzwyczaić i zakupiłem Windowsa. Teraz chcę znowu pouczyć się Ubuntu, ale nie wyrzucać Windowsa i nie mam pojęcia co mogę poradzić. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Ps. Sprawdziłem tą samą wersję na komputerze stacjonarnym, też z Windowsem 8 i działa idealnie.

-- 15 paź 2013, o 20:55 --

Naprawdę nikt nic nie wie??
Szukałem w Google tych komunikatów, ale wyskakują tylko strony niemieckie i greckie i nic nie rozumiem...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”