Zablokowana adresacja zagraniczna w związku z atakami DDoS
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Zablokowana adresacja zagraniczna w związku z atakami DDoS
Witam ponownie!
Panowie znawcy tematu, zwracam się do was z pytaniem ponieważ aktualnie wydaje mi się że znalazłem się w sytuacji beznadziejnej i bez wyjścia.
Jestem posiadaczem wynajętego serwera VPS w pewnej firmie na którym uruchomione są serwery TeamSpeak 3 oraz XMPP/Jabber na Openfire. Niestety w związku z częstymi atakami DDoS na moją usługę dostawca zmuszony był do zablokowania adresacji serwera dla połączeń z zagranicy. Od razu mówię, zaznaczam i podkreślam że NIE dziwię się że tak się stało i uznaję decyzję dostawcy za słuszną. Problem w tym że serwer Teamspeak 3 potrzebuje raz na jakiś czas przejść walidację licencji łącząc się z serwerem accounting.teamspeak.com co jak już pewnie się domyślanie jest niemożliwe, w efekcie serwer po wielu nieudanych próbach walidacji wyłącza się i musi zostać ręcznie ponownie uruchomiony co oczywiście jest nie do przyjęcia. Dlatego uznałem że trudno trzeba będzie ekspresowo przenieść się na mumble ponieważ tam walidacja nie obowiązuje i nawet z zablokowaną adresacją serwer będzie sobie stał i bez szemrania pracował. Myślę trudno, nie stać mnie na dedyka więc trzeba liczyć się z minusami rozwiązań wirtualnych i współdzielonych. Zabierałem się do pobierania serwera z sourceforge.net i jak się pewnie domyślacie skończyło się tak samo jak próba zainstalowania czegokolwiek poprzez apt-get install - krótko mówiąc 'sie nie da'
I tu po tej wyczerpującej lekturze mojej beznadziejnej (z mojego punktu widzenia) sytuacji pojawia się ostateczne pytanie:
Jak to ugryźć? - pytanie proste ale jakże trudne i nijak moim umysłem objąć go nie potrafię.
Panowie znawcy tematu, zwracam się do was z pytaniem ponieważ aktualnie wydaje mi się że znalazłem się w sytuacji beznadziejnej i bez wyjścia.
Jestem posiadaczem wynajętego serwera VPS w pewnej firmie na którym uruchomione są serwery TeamSpeak 3 oraz XMPP/Jabber na Openfire. Niestety w związku z częstymi atakami DDoS na moją usługę dostawca zmuszony był do zablokowania adresacji serwera dla połączeń z zagranicy. Od razu mówię, zaznaczam i podkreślam że NIE dziwię się że tak się stało i uznaję decyzję dostawcy za słuszną. Problem w tym że serwer Teamspeak 3 potrzebuje raz na jakiś czas przejść walidację licencji łącząc się z serwerem accounting.teamspeak.com co jak już pewnie się domyślanie jest niemożliwe, w efekcie serwer po wielu nieudanych próbach walidacji wyłącza się i musi zostać ręcznie ponownie uruchomiony co oczywiście jest nie do przyjęcia. Dlatego uznałem że trudno trzeba będzie ekspresowo przenieść się na mumble ponieważ tam walidacja nie obowiązuje i nawet z zablokowaną adresacją serwer będzie sobie stał i bez szemrania pracował. Myślę trudno, nie stać mnie na dedyka więc trzeba liczyć się z minusami rozwiązań wirtualnych i współdzielonych. Zabierałem się do pobierania serwera z sourceforge.net i jak się pewnie domyślacie skończyło się tak samo jak próba zainstalowania czegokolwiek poprzez apt-get install - krótko mówiąc 'sie nie da'
I tu po tej wyczerpującej lekturze mojej beznadziejnej (z mojego punktu widzenia) sytuacji pojawia się ostateczne pytanie:
Jak to ugryźć? - pytanie proste ale jakże trudne i nijak moim umysłem objąć go nie potrafię.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Re: Zablokowana adresacja zagraniczna w związku z atakami DDoS
Chodzi Ci o instalację mumble? Dla Ubuntu masz specjalne PPA: https://launchpad.net/~mumble/+archive/release, podczas gdy Ty - jeśli pobrałeś stąd: http://sourceforge.net/projects/mumble/ ... ble/1.2.4/ pobrałeś jakiś kod źródłowy (w najlepszym razie. Albo zatem zainstalujesz z PPA, albo kod skompilujesz (o ile pobrałeś prawidłowy kod, a nie obrazy dla OSX, czy instalki/kod dla Windows).
-
- Piegowaty Guziec
Mam wrażenie że szanowny kolega nie do końca zapoznał się z problemem który opisałem wyżej.pavbaranov pisze:Chodzi Ci o instalację mumble? Dla Ubuntu masz specjalne PPA: https://launchpad.net/~mumble/+archive/release, podczas gdy Ty - jeśli pobrałeś stąd: http://sourceforge.net/projects/mumble/ ... ble/1.2.4/ pobrałeś jakiś kod źródłowy (w najlepszym razie. Albo zatem zainstalujesz z PPA, albo kod skompilujesz (o ile pobrałeś prawidłowy kod, a nie obrazy dla OSX, czy instalki/kod dla Windows).
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
Skoro ataki ddos pochodzą z zewnątrz nie widzę powodu dla którego twój hoster zablokował także połączenia wychodzące. Jeżeli ty nawiązujesz połączenie to nie powinno blokować. Ewentualnie napisz do supportu, żeby w regule blokowania ruchu zza granicy zrobili wyjątek dla serwera autoryzacji teamspeaka.
Jeżeli dyskusja z supportem nie wchodzi w rachubę ("bo nie") to pozostaje chyba tylko łączenie się przez proxy.
Jeżeli dyskusja z supportem nie wchodzi w rachubę ("bo nie") to pozostaje chyba tylko łączenie się przez proxy.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
-
- Piegowaty Guziec
Dodam jeszcze że wg supportu blokowane są połączenia z zagranicy ale na chwilę obecną nie mogę nawet pingnąć żadnej polskiej strony. W ostatniej odpowiedzi supportu dostałem info że blokada została nałożona na cały okres trwania umowy czyli jeszcze 5 miesięcy ;/Dwimenor pisze:Skoro ataki ddos pochodzą z zewnątrz nie widzę powodu dla którego twój hoster zablokował także połączenia wychodzące. Jeżeli ty nawiązujesz połączenie to nie powinno blokować. Ewentualnie napisz do supportu, żeby w regule blokowania ruchu zza granicy zrobili wyjątek dla serwera autoryzacji teamspeaka.
-
- Wytworny Kaczor
@filip_b - kapiszczi, mea culpa
Może w istocie pogadaj z supportem.

-
- Piegowaty Guziec
Od kilku dni prowadzę z nimi rozmowę ale wszystko wskazuje na to że nic nie wskóram, dlatego pomyślałem że jest jakiś sposób aby to obejść bo ze mnie admin na linuksie jak z koziej wiadomo copavbaranov pisze:@filip_b - kapiszczi, mea culpaMoże w istocie pogadaj z supportem.

-
- Wytworny Kaczor
Dzisiaj nie obiecuję, ale wrzuć mi gdzieś ich regulamin, to może coś mi się Ci uda podpowiedzieć. W końcu to mój zawód, a nie jakieś SO